Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 45 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení zinku v potravinových doplňcích
Nedorostová, Helena ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent)
- 1 - Abstrakt Tato bakalářská práce je zaměřena na stanovení zinku (zinečnatých iontů) v potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Součástí práce je také porovnání mezí detekce dvou odlišných atomových spektrometrů. Cílem práce bylo zjistit optimální podmínky a vliv interferencí na stanovení zinku, nalézt vhodnou metodu pro převedení vzorku do roztoku, a také porovnat meze detekce u použitých přístrojů. Optimalizovanými parametry byla výška paprsku nad hranou hořáku, průtoková rychlost acetylenu, otočení hořáku, šířka spektrálního intervalu, typ plamene. Převedení pevného vzorku do roztoku bylo provedeno ve vodě za laboratorní i zvýšené teploty, v kyselině dusičné nebo kyselině dusičné s přídavkem peroxidu vodíku, též za zvýšené teploty. Analyzovány byly tyto potravinové doplňky: Centrum od A až po železo, Walmark- vápník, hořčík, zinek, Spektrum 50+, Calibrum 50 plus, Supradyn Energy Complex. Množství zinku v potravinových doplňcích bylo stanoveno na spektrometru GBC 933 AA v kolmém uspořádání. K porovnání meze detekce byly použity přístroje GBC 933 AA s výbojkou s dutou katodou a ContrAA 700 s xenonovou výbojkou. U obou přístrojů byl pro experiment použit plamen obsahující acetylen-vzduch. Pro stanovení zinku byla pomocí standardních roztoků vytvořena kalibrační křivka, z níž byly...
Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích
Opočenská, Tereza ; Česák, Petr (vedoucí práce) ; Šimková, Michaela (oponent)
Název práce: Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích Cíle práce: Cílem bakalářské práce je co možná nejsrozumitelnější formou zodpovědět následující výzkumné otázky: 1. Jakým způsobem vhodná strava ovlivňuje vnitřní prostředí organismu dálkových běžců na lyžích? 2. Jaká skladba stravy a suplementů je pro dálkové běžce na lyžích nejvhodnější? 3. Kdy zahájit režim stravování, který pomůže závodníkům připravit organismus na absolvování dálkového běhu? Metodika práce: Použili jsme metodu rešerše české a zahraniční odborné literatury. Prostřednictvím služby Google Scholar jsme vyhledávali vědecké studie související s naším tématem. Čerpali jsme rovněž z licencovaných internetových databází (PubMed, SportDiscus, Scopus, ProQuest, OvidSP, JSTOR). Výsledky: Zjistili jsme, že dálkoví běžci na lyžích by v souvislosti s příjmem potravy měli sledovat především obsah makronutrientů a mikronutrientů. Poměry přijímaných nutrientů závisí na tom, zda se jedná o období před závodem, v průběhu závodu nebo po jeho skončení. Klíčovou roli však ve všech třech fázích plní sacharidy. Optimální nutriční strategii je vhodné zahájit nejpozději 1 - 3 dny před startem závodu. Klíčová slova: sport, pohyb, běh na lyžích, výživa, potravinové doplňky, vytrvalost, výkon
Výživové ukazatele u výkonnostních triatlonistů
Skuhrová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele výkonnostních triatlonistů a porovnat je s nesportujícími jedinci. Dalším cílem je poukázat na důležitost správné výživy ve vytrvalostním sportu a zhodnotit potřebu doplňků stravy. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy a jejich spojitosti s energetickým metabolismem s důrazem na vliv výživy v triatlonu. V praktické části jsou shrnuty výsledky, které byly získány rozborem jídelníčku 8 výkonnostních triatlonistů a 8 nesportujících jedinců. Věk respondentů byl mezi 26 a 37 lety. Výsledky poukazují na to, že obě skupiny mají vyšší energetický příjem, než udávají normy. Obě skupiny konzumují přibližně o 100 % více živočišných složek bílkovin a tuků, než je doporučeno a zároveň mají nevyrovnaný příjem mikronutrientů. Pomocí krátkého dotazníku bylo navíc zjištěno, že 50 % respondentů není spokojeno s dostupností informací o sportovní výživě, přičemž z 54 % používají jako hlavní zdroj informací internet a pouze ze 13 % čerpají z odborné literatury. Klíčová slova: triatlon, sportovní výživa, vytrvalostní výkon, doplňky stravy, pitný režim
Výživa elitních běžců na lyžích v letní přípravě
Pilná, Petra ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Výživa elitních běžců na lyžích letní přípravě. Cíle: Cílem bakalářské práce popsat výživu vytrvalostních sportovců závodících v běžeckém lyžování při letní přípravě. Zjistit, jaká je jejich energetická bilance a poměr živin. Dále jestli užívají doplňky stravy. Ke sběru dat byla využita anketa obsahující otevřené otázky týkající se typu a množství zkonzumovaných potravin. Dále obsahuje otázky týkající se pohybových aktivit, konkrétněji typ aktivity, průměrná tepová kvence, počet ujetých/ uběhlých kilometrů, intenzita a spálené elektronické podobě zaslána pěti mužů , kteří patří mezi reprezentanty České republiky běhu na lyžích Výsledky: Tři z pěti elitních běžců na lyžích se nachází gativní energetické . Největší rozdíly se ukázaly v příjmu sacharidů a nejmenší příjmu bílkovin. Průměrné procentuální zastoupení živin ve stravě všech pěti elitních běžců na lyžích je 46,4 % sacharidů, 34,4 % tuků, 17,4 % bílkovin z celkového energetického příjmu. Příjem bílkovin činí 1,9 g/kg tělesné hmotnosti. Čtyři z pěti probandů užívá pravidelně doplňky stravy, mezi nejčastěji užívané patří BCAA a iontový nápoj. Klíčová slova: ěžecké lyžování, bílkoviny, energetický příjem, energetický výdej,
Veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy
Brousilová, Tereza ; Svoboda, Petr (vedoucí práce) ; Rajchl, Jiří (oponent)
Veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy Abstrakt Práce se zabývá reklamou na doplňky stravy a její veřejnoprávní regulací. Cílem práce je podat informace o existující právní úpravě a rozhodovací praxi v této oblasti. První kapitola nastiňuje základní právní prameny veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy, které spočívají především v několika evropských nařízeních, zákonu o potravinách a zákonu o regulaci reklamy. Druhá kapitola postihuje obecné otázky právní regulace doplňků stravy. Doplňky stravy jsou potravinami, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu. Musejí být vhodně označeny, nesmějí jim být připisovány léčebné vlastnosti a zdravotní a výživová tvrzení se o nich mohou uvádět jen v souladu s evropskými předpisy. Notifikace se provádí na Ministerstvu zemědělství a složení kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Důležité je také vnímat rozdíl mezi léčivými přípravky a doplňky stravy, který nemusí být vždy na první pohled patrný. Třetí kapitola se zabývá obecnými otázkami právní regulace reklamy. Definuje, co je to reklama, jakými způsoby je regulována a jaká jsou její ústavněprávní východiska. Ve čtvrté kapitole celá diplomová práce vrcholí, když se dostává ke zvláštním otázkám veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy. Kapitola popisuje jednotlivé regulované...
Stanovení manganu v potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie
Melicharová, Zuzana ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent)
CZ Hlavní náplní této bakalářské práce bylo stanovení manganu ve formě manganatých iontů ve volně dostupných potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Pro splnění cíle bylo nutné nalézt optimální podmínky metody stanovení manganu touto technikou, provést interferenční studie, nalézt vhodný způsob převedení vzorků do roztoku a samotné stanovení. V rámci optimalizační studie byly zkoumány následující parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, rychlost průtoku acetylenu, úhel natočení hořáku a šířka spektrálního intervalu. Jako interferenty byly zkoumány ionty mědi, železa, sodíku a vápníku, jelikož byly ve vybraných potravinových doplňcích zastoupeny v nejvyšší koncentraci. Převedení pevných vzorků do roztoku bylo provedeno ve vodě a v kyselině dusičné za laboratorní a za zvýšené teploty. Pro analýzu byly vybrány tyto potravinové doplňky: Calibrum 50 Plus, Caltrate Plus, Centrum od A až po železo, DAS Gesunde Plus A-Z Multispektrum, GS Extra Strong Multivitamin, Spektrum 50+ a Supradyn Energy Complex. Stanovení manganu bylo provedeno na spektrometru GBC 933 AA. Pro stanovení meze detekce a meze stanovitelnosti přístroje byly měřeny standardní roztoky, stanovená mez detekce byla 0,001 mg/l a mez stanovitelnosti 0,004 mg/l pro polohu hořáku 0ř....
Zinek v potravinových doplňcích
Sauchanka, Katsiaryna ; Suková, Petra (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je stanovení zinku ve vybraných druzích potravinových doplňků voltametrickou metodou. V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt, toxicita a vliv na organismus člověka. Dále jsou shrnuty možnosti stanovení zinku, včetně podrobného popisu voltametrické metody. V experimentální části je uveden postup optimalizace podmínek voltametrického stanovení zinku a aplikace optimizované metody na reálné vzorky.
Výživové ukazatele u výkonnostních triatlonistů
Skuhrová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele výkonnostních triatlonistů a porovnat je s nesportujícími jedinci. Dalším cílem je poukázat na důležitost správné výživy ve vytrvalostním sportu a zhodnotit potřebu doplňků stravy. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy a jejich spojitosti s energetickým metabolismem s důrazem na vliv výživy v triatlonu. V praktické části jsou shrnuty výsledky, které byly získány rozborem jídelníčku 8 výkonnostních triatlonistů a 8 nesportujících jedinců. Věk respondentů byl mezi 26 a 37 lety. Výsledky poukazují na to, že obě skupiny mají vyšší energetický příjem, než udávají normy. Obě skupiny konzumují přibližně o 100 % více živočišných složek bílkovin a tuků, než je doporučeno a zároveň mají nevyrovnaný příjem mikronutrientů. Pomocí krátkého dotazníku bylo navíc zjištěno, že 50 % respondentů není spokojeno s dostupností informací o sportovní výživě, přičemž z 54 % používají jako hlavní zdroj informací internet a pouze ze 13 % čerpají z odborné literatury. Klíčová slova: triatlon, sportovní výživa, vytrvalostní výkon, doplňky stravy, pitný režim
Probiotika, prebiotika, synbiotika - jsou vůbec účinná?
Šmídová, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Pechar, Radko (oponent)
Probiotika a prebiotika tvoří důležitou součást naší stravy a mají řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Jejich kombinací vznikají synbiotika. Cílem práce bylo v teoretické části vytvořit ucelený přehled dosavadních poznatků na daná témata a v praktické části zjistit úroveň informovanosti lidí s ohledem na jejich výskyt a účinky. V praktické části bylo využito dotazníkového šetření. Po vyhodnocení všech dotazníků bylo zjištěno, že nejvíce lidem je známá problematika probiotik, mnohem méně lidem prebiotik a velmi nízkému procentu respondentů téma synbiotik. Mléčné kysané výrobky konzumuje 88,3 % respondentů, nejčastěji 2-3 x týdně; zbytek, který je nekonzumuje, tak činí hlavně z důvodu nechuti anebo nějaké formy intolerance. Respondenti znají i jiné kvašené výrobky (zelí, zelenina), které ale konzumují mnohem méně často než kysané mléčné výrobky. Nejméně často konzumují doplňky stravy obsahující tyto látky. Vzhledem k nízké informovanosti lidí o prebioticích a synbioticích by bylo vhodné zlepšit informovanost veřejnosti, co by určitě přispělo k jejich vyšší konzumaci, hlavně ve formě jejich potravinových zdrojů. klíčová slova: probiotika, prebiotika, synbiotika, zakysané mléčné výrobky, doplňky stravy
Stravovací návyky při dlouhém triatlonu
Teplá, Jana ; Kovářová, Lenka (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Název: Stravovací návyky při dlouhém triatlonu Cíle: Hlavním cílem této práce je vypracování tří možných jídelníčků z výrobků tří vybraných firem nabízejících sportovní výživu. Dalším cílem je zjištění stravovacích návyků triatletů během závodů v dlouhém triatlonu. Metody: Zjišťování stravovacích návyků triatletů jsme realizovali prostřednictvím ankety. Ankety se zúčastnilo 11 triatletů s různou výkonností. Zjišťovali jsme především množství přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin během závodu, průměr přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin za 1 hodinu závodu, průměr přijatých sacharidů na 1 kg hmotnosti závodníka za 1 hodinu závodu a následně porovnávali s doporučovanými hodnotami. Dle doporučených hodnot a výrobků vybraných firem jsme sestavili tři jídelníčky s časovým harmonogramem tak, aby vyhovovaly sportovcům, kteří mají hmotnost 80 kg a závod zvládnou za 5 hodin. Výsledky: Doporučené hodnoty přijatých kJ splnili 2 závodníci, 5 závodníků hodnoty překročilo a 4 závodníci hodnot nedosáhli. Doporučené hodnoty přijatých sacharidů splnili 4 závodníci, 2 závodníci hodnoty překročili a 5 závodníků hodnot nedosáhlo. Dva nejrychlejší závodníci hodnoty překročili, naopak dva nejpomalejší závodníci hodnot nedosáhli. Při splnění doporučeného množství přijatých sacharidů ve vytvořených jídelníčcích se podařilo...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 45 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.