Název:
Probiotika, prebiotika, synbiotika - jsou vůbec účinná?
Překlad názvu:
Probiotics, prebiotics, synbiotics - are they really effective?
Autoři:
Šmídová, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Pechar, Radko (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Probiotika a prebiotika tvoří důležitou součást naší stravy a mají řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Jejich kombinací vznikají synbiotika. Cílem práce bylo v teoretické části vytvořit ucelený přehled dosavadních poznatků na daná témata a v praktické části zjistit úroveň informovanosti lidí s ohledem na jejich výskyt a účinky. V praktické části bylo využito dotazníkového šetření. Po vyhodnocení všech dotazníků bylo zjištěno, že nejvíce lidem je známá problematika probiotik, mnohem méně lidem prebiotik a velmi nízkému procentu respondentů téma synbiotik. Mléčné kysané výrobky konzumuje 88,3 % respondentů, nejčastěji 2-3 x týdně; zbytek, který je nekonzumuje, tak činí hlavně z důvodu nechuti anebo nějaké formy intolerance. Respondenti znají i jiné kvašené výrobky (zelí, zelenina), které ale konzumují mnohem méně často než kysané mléčné výrobky. Nejméně často konzumují doplňky stravy obsahující tyto látky. Vzhledem k nízké informovanosti lidí o prebioticích a synbioticích by bylo vhodné zlepšit informovanost veřejnosti, co by určitě přispělo k jejich vyšší konzumaci, hlavně ve formě jejich potravinových zdrojů. klíčová slova: probiotika, prebiotika, synbiotika, zakysané mléčné výrobky, doplňky stravyProbiotics and prebiotics constitute an important part of our nutrition and possess many positive effects on human organism. Synbiotics represent combination of both of them. The aim of the theses in the theoretical aspect was to create a systematic review of available knowledge on the given topics and in the practical part to assess the level of awareness on these topics with regard to their presence and effects. In the practical part of the theses the questionnaire survey methodology was used. After evaluation of all answers it was found out that most people are familiar with the term probiotics, less people with the term prebiotics and the least respondents with the term synbiotics. Fermented dairy products are consumed by 88,3 % of respondents, mostly 2-3 times a week. The rest not consuming them indicated mostly the reasons of bad flavour or some form of intolerance. The respondents know also other fermented foods (sauerkraut, vegetables), however, these are less consumed than fermented dairy products. The least often the food supplements containing these substances are consumed. Due to the low level of awareness on prebiotics and synbiotics it would be very appropriate to improve public awareness on the given topics in order to increase their consumption, mainly in the form of their natural...
Klíčová slova:
doplňky stravy; prebiotika; probiotika; synbiotika; zakysané mléčné výrobky; fermented dairy products; food supplements; prebiotics; probiotics; synbiotics