Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Celiakie a problematika stravování žáků základních škol
Valachová, Aneta ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá omezeními, která přináší nemoc celiaki žákům na základní škole, kteří touto nemocí trpí a možnostmi jejich stravování v průběhu vyučování a školních aktivit. První část práce, tedy část teoretická je věnována popisu onemocnění, ve kterém se věnuji základním informacím o onemocnění jako je historie onemocnění, příznaky onemocnění, anatomie zdravé trávicí soustavy, nejčastěji se vyskytující onemocnění, která doprovází celiakii a v závěru teoretické části diagnostikou onemocnění, bezlepkovou dietou s porovnáním vhodných a nevhodných potravin pro celiaky a legislativou potravin. Praktická část je věnována průzkumu stravování žáků trpících celiakií na vybraných základních školách. Průzkum byl veden ve dvou regionech a to ve Valašském Meziříčí a v Praze. Pro školy, které dietní stravu pro celiaky nepřipravují, což jsou v mém případě tři, v závěru své práce navrhuji speciální bezlepkové jídelníčky. Pedagogickým výstupem práce je návrh přednášky o celiakii, která slouží pro žáky základních škol, jejímž cílem je zvýšit povědomí o této nemoci, z důvodu stále se zvyšujícího počtu dětí s tímto onemocněním.
Informovanost o nahrazení kuchyňské soli v potravinách
Vaňková, Marie ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se věnuje problematice kuchyňské soli a možnostem jejího nahrazení v potravinách. Zvolené téma je velmi aktuální, protože zdravá výživa je v současné době moderním trendem. Kuchyňská sůl je nedílnou součástí jídelníčku každého člověka. Jako sloučenina dvou biogenních prvků sodíku a chlóru má v lidském těle nezastupitelné funkce. Zvýšený příjem sodíku však může být spojen se zdravotními riziky, především s hypertenzí. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximální denní příjem soli 5 g. Podle aktuálních statistik je přitom příjem soli v České republice až třikrát vyšší. Je tedy vhodné konzumaci soli omezit a snažit se o její náhradu, aniž by došlo ke snížení chuti potravin. Jedním z cílů této práce bylo zjistit, jaké jsou možnosti nahrazení soli a jaká je jejich dostupnost. Praktická část se dále zabývá výsledky dotazníkového šetření, během kterého byla zkoumána informovanost různých skupin obyvatelstva (žáci, pedagogičtí pracovníci, vedoucí školních jídelen) o kuchyňské soli a možnostech jejího nahrazení v potravinách. Na základě zjištěných skutečností byl navrhnut projekt Sůl prospěšná i nebezpečná, který má za cíl zlepšit informovanost žáků o tomto tématu. Výstupy je možné využít v praxi základních škol v rámci předmětu Výchova ke zdraví.
Analýza školní jídelny Praha 22
Vrbová, Hana ; Trunda, Jiří (vedoucí práce) ; Trojanová, Irena (oponent)
Předmětem této práce je podrobná analýza Školní jídelny Praha 22 a porovnání jejího současného stavu se stavem očekávaným z pohledu všech uživatelů jídelny. Problematika je členěna do dvou samostatných částí: teoretická část, kde je poukázáno na postavení a vymezení školní jídelny ve školské soustavě a praktická část, která sleduje, zda jsou představy uživatelů v souladu či rozporu se současnou činností organizace. Myšlenkou této práce je přinést organizaci cenné informace o spokojenosti či nespokojenosti uživatelů s fungováním jídelny, sledování jejich potřeb a přání pro následné plánování a rozvoj organizace.
Stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně
Dědková, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Krmíčková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je popsána historie školního stravování. Hlavní část je tvořena popisem základních složek potravy a výživovým doporučením pro dané věkové kategorie. Závěrem je zmíněna legislativa školního stravování. Praktická část je zaměřena na hodnocení jídelního lístku s ohledem na pestrost, použití a zpracování surovin. Dalším kritériem je naplnění spotřebního koše v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb. Součástí hodnocení je i návrh úpravy jídelního lístku. Podklady k hodnocení jsou získány od odpovědných osob školních jídelen v období dvou po sobě jdoucích měsíců. Provozy jsou zastoupeny v počtu třech městských jídelen a třech obecních.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.