Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Základní aspekty výživy nosných plemen slepic
PAPOUŠKOVÁ, Tereza
Tato bakalářská práce se věnuje správné výživě slepic určených k produkci vajec. Jedná se zde především o nosnice chované ve velkochovech. Jsou zde uvedeny informace o nejlepších čistokrevných plemenech chovaných u nás v malochovech a hybridech nosného typu využívaných ve velkochovech. Dále o anatomii a fyziologii trávicího traktu slepice, obecné pojednání o živinách, mineráliích a vitamínech. Tyto informace jsou poté podrobně popsány s ohledem na konkrétní kategorie zvířat a jejich potřeby.
Nejlepší dostupné techniky v intenzivních chovech drůbeže a prasat: analýza současného stavu v České republice
HAVELKA, Zbyněk
Diplomová práce se zabývá problematikou využití nejlepších dostupných technologií (BAT) v chovech drůbeže a prasat spadajících do režimu IPPC v České republice. V diplomové práci je zpracován přehled legislativního rámce IPPC v České republice, přehled nejvýznamnějších BAT. Z hlediska intenzivních chovů drůbeže a prasat je zpracován přehled počtu zařízení a jejich umístění v republice, hlášené roční emise amoniaku a BAT využívané těmito zařízeními.
Doplňkové látky ve výživě drůbeže
PEKAŘOVÁ, Eliška
Tato bakalářská práce se zabývá odlišností trávení, potřebnými živinami a doplňkovými látkami pro drůbež. Doplňkové látky jsou rozděleny do čtyř skupin zootechnické, technologické, senzorické a nutritivní doplňkové látky. Každá skupina je popsána a jsou charakterizovány jednotlivé druhy doplňkových látek a jejich využití ve výživě. V práci jsou popsané jednotlivé látky a jejich popis a vliv na zdraví, produkci nebo krmivo.
Analýza poptávky po mase v České republice
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Polák, Petr (oponent)
Maso a masné výrobky tvoří největší podíl na výdajích českých domácností za potraviny. Tato práce nabízí komplexní pohled na trh s masem v České republice a detailně mapuje determinanty poptávky po něm. Přináší přehled nejpoužívanějších poptávkových modelů, z nichž pro empirickou analýzu volí log-log model odhadovaný metodou nejmenších čtverců. Jádrem práce je odhad vlastních cenových a důchodových elasticit poptávky po mase a jeho jednotlivých druzích ze statistik rodinných účtů za roky 2000 až 2012. Odhady jsou až na cenovou elasticitu poptávky po hovězím mase, která je rovna 0,13, konzistentní s předchozími studiemi na toto téma. Domácnosti za sledované období vykazují jednotkovou důchodovou elasticitu poptávky po mase a cenovou elasticitu rovnu -1,2. Vývoj elasticit se pro jednotlivé druhy masa různí. Analyzovány jsou i významné sociodemografické vlivy na množství poptávaného masa, jako je přítomnost ženy v čele domácnosti, výše dosaženého vzdělání, věk a další.
Variability of the domestic chicken breeds in selected immunological traits of hen and egg
Bílková, Barbora ; Vinkler, Michal (vedoucí práce) ; Plachý, Jiří (oponent) ; Trefil, Pavel (oponent)
v českém jazyce Imunitní systém ptáků je komplexním systémem obranných mechanismů zamířených proti širokému spektru patogenních nákaz. Dle koevolučních modelů je variabilita v imunitním systému hostitele naprosto zásadním parametrem poskytujícím schopnost adaptace a zlepšování těchto obranných mechanismů při neustálém selekčním tlaku ze strany patogenů. Kur domácí (Gallus gallus f. domestica) je často využívaným modelovým druhem v biologii ale zároveň také jedním z nejdůležitějších hospodářských zvířat, jak pro produkci masa, tak i vajec. Pro výzkumné účely jsou ale bohužel ve většině případů používány inbrední linie kura domácího a moderní drůbeží produkce je spojena s jednostranným šlechtěním směrem k vysoké produktivitě plemen. To vede ke ztrátám vnitro-populačního polymorfismu slepic. Ovšem právě v případě hospodářských zvířat je hledání a rozšiřování zdrojů imunologické variability pro účely zesílení resistence proti patogenům naprosto zásadní z hlediska udržení zdravé populace drůbeže a biologické nezávadnosti jejích produktů. Požadovanou imunologickou variabilitu můžeme hledat u morfologicky vysoce rozrůzněných tradičních plemen kura domácího, která se po staletí vyvíjela pod vlivem nejrůznějších selekčních tlaků. V mojí dizertační práci jsem popsala variabilitu ve vybraných imunologických...
Vliv složení střevní mikrobioty na kondici u ptáků
Černá, Kateřina ; Vinkler, Michal (vedoucí práce) ; Saláková, Martina (oponent)
Tato práce si klade za cíl shrnout dosavadní znalosti o vlivu složení střevní mikrobioty na kondici ptáků. Vliv střevní mikrobioty na různé aspekty fyziologie živočichů je nyní intenzivně studován a pochopení jeho biomedicínského významu představuje aktuální téma. Většina současného výzkumu se však soustředí na člověka a jiné savce. U ptáků je pak výzkum zaměřen především na hospodářsky významné druhy. Tato práce se proto zabývá i aplikovatelností výsledků zemědělsky orientovaného výzkumu na studium volně žijících druhů ptáků. Výsledky zemědělsky orientovaných studií citovaných v této práci ukazují vysokou mezidruhovou i vnitrodruhovou variabilitu v účincích některých bakterií na kondici hostitele, což by mělo být bráno v potaz v experimentech na volně žijících druzích. Tato práce shrnuje dosavadní znalosti o vlivu bakterií na kondici ptáků získané v korelačních i manipulačních studiích. Manipulační studie zahrnují ty, ve kterých byla ptákům podávána probiotika nebo antibiotika. Jsou zde shrnuty i hlavní mechanismy účinku probiotických bakterií na kondici hostitele. Jedním z cílů této práce bylo také zjistit možnosti využití detekce některých druhů bakterií jakožto neinvazivní metody pro hodnocení kondice ptáků. Jako markery dobré kondice tato práce navrhuje bakterie Enterococcus faecium, Bacillus subtilis...
Ptačí chřipka a její chovatelské důsledky
KOTRCOVÁ, Markéta
V bakalářské práci na téma ptačí chřipka a její chovatelské důsledky je analyzován současný stav nákazové situace ptačí chřipky v České Republice. Hlavním cílem bylo zjistit příčinu, přehled, výskyt a dopad ptačí chřipky na chov drůbeže.
Vyhodnocení výrobní měrné emise amoniaku z vybraného chovu drůbeže
PILÁT, Jiří
Zemědělství má značný podíl na znečišťovaní životního prostředí. Emise plynů z intenzivního chovu hospodářských zvířat mají velký vliv na životní prostředí, stejně tak jako emise z výfukových plynů. Prokazatelně největší negativní vliv z emisí plynů u intenzivního chovu hospodářských zvířat na životní prostředí má amoniak. Z toho důvodu se tato diplomová práce zaměřuje na vyhodnocení výrobní měrné emise amoniaku z vybraného chovu drůbeže. Dále se v práci zaměřuji na vyhodnocení emisí plynů oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusného ve vybraném zemědělském provozu. Měření bylo prováděno ve státním podniku Mezinárodní testování drůbeže se sídlem v Ústrašicích.
Variability of the domestic chicken breeds in selected immunological traits of hen and egg
Bílková, Barbora ; Vinkler, Michal (vedoucí práce) ; Plachý, Jiří (oponent) ; Trefil, Pavel (oponent)
v českém jazyce Imunitní systém ptáků je komplexním systémem obranných mechanismů zamířených proti širokému spektru patogenních nákaz. Dle koevolučních modelů je variabilita v imunitním systému hostitele naprosto zásadním parametrem poskytujícím schopnost adaptace a zlepšování těchto obranných mechanismů při neustálém selekčním tlaku ze strany patogenů. Kur domácí (Gallus gallus f. domestica) je často využívaným modelovým druhem v biologii ale zároveň také jedním z nejdůležitějších hospodářských zvířat, jak pro produkci masa, tak i vajec. Pro výzkumné účely jsou ale bohužel ve většině případů používány inbrední linie kura domácího a moderní drůbeží produkce je spojena s jednostranným šlechtěním směrem k vysoké produktivitě plemen. To vede ke ztrátám vnitro-populačního polymorfismu slepic. Ovšem právě v případě hospodářských zvířat je hledání a rozšiřování zdrojů imunologické variability pro účely zesílení resistence proti patogenům naprosto zásadní z hlediska udržení zdravé populace drůbeže a biologické nezávadnosti jejích produktů. Požadovanou imunologickou variabilitu můžeme hledat u morfologicky vysoce rozrůzněných tradičních plemen kura domácího, která se po staletí vyvíjela pod vlivem nejrůznějších selekčních tlaků. V mojí dizertační práci jsem popsala variabilitu ve vybraných imunologických...
Vliv emisí prachových částic a pachových látek z intenzivního výkrmu drůbeže na životní prostředí v okolí chovu.
COUFAL, Marek
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením vlivu pachových látek a částic z intenzivního chovu drůbeže na životní prostředí. Měření bylo provedeno na rodinné farmě U lesa na jaře a na podzim v roce 2017. Výkrm brojlerů zde probíhá ve čtyřech výkrmových halách s celkovou kapacitou 103 000 ks. Drůbež je na farmě vykrmovaná 238 dní během kalendářního roku po 7 turnusech. Odběr vzorků byl proveden z jedné z těchto hal. Naměřená hodnoty u pachových látek se pohybovala od 59 /m3 až po 215 /m3. Rozsah výrobní měrné emise se byl mezi 0,013828 až 0,298366 (//s). Vyhodnocení pachových látek bylo provedeno metodou dynamické olfaktometrie dle normy ČSN EN 13 725.Prachové částice frakce PM10 byli naměřeny v rozmezí 0,061 mg/m3 po 0,0765 mg/3. Částice frakce PM2,5 vykazovaly hodnoty 0,042 mg/m3 po 0,1535 mg/m3. Pomocí metodiky pro měření prachových částic byla zjištěna výrobní měrná emise částic PM10 mezi 0,0000179 až 0,0001094 (mg/ks/s) a PM2,5 0,0000642 až 0,0001672 (mg/ks/s). Tato data byla porovnána s příslušnými imisními limity dle přílohy č. 1 k zákonu o ovzduší č.201/2012 Sb., imisním pozadím v lokalitě a byla pro ně vypracována rozptylová studie.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.