Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 45 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Charakterizace meziproduktů a odpadních produktů vybraných kvasných výrob
Kilian, David ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na charakterizaci meziproduktů a odpadních produktů vybraných kvasných výrob. Teoretická část práce se zaměřuje na použité suroviny a postup k přípravě kvasu, průběh destilace, získání odpadních produktů a představení hlavních aktivních složek všech produktů. V experimentální části práce byla nejprve provedena charakterizace meziproduktů a produktů z hlediska obsahu cukru, ethanolu a polyfenolu. Všechny extrakty obsahovaly množství polyfenolu a cukru charakteristické pro různé fáze zpracování a výroby ovocných destilátů. Extrakty z různých fází výroby byly porovnány z hlediska obsahu polyfenolů, flavonoidů, glukózy, fruktózy, ethanolu a následně byly popsány změny mezi jednotlivými fázemi. Na závěr bylo navrhnuto řešení dalšího využití odpadních produktů vznikajících při zpracování ovocného kvasu.
Bezdrátová komunikace PLC s laboratorním modelem
Maléř, Martin ; Šír, Michal (oponent) ; Štohl, Radek (vedoucí práce)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo vytvořit bezdrátový komunikační kanál mezi programovatelným automatem laboratorního modelu destilační kolony a automatem, jež tento model bude ovládat. K tomu slouží průmyslové bezdrátové moduly a sběrnice ModBus TCP/IP v režimu klient-server. Dále byla vytvořena vizualizace, která umožňuje ovládání zmíněného laboratorního modelu. V závěru bylo vše otestováno.
Suroviny a mikroorganismy pro výrobu pálenek
Jechová, Iva ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Výroba destilátů patří k tradičním fermentačním výrobám. Než se ze suroviny stane kvalitní pálenka musí projít řadou procesů. Nejdůležitějšími z procesů jsou kvašení, které probíhá díky mikrobiální kultuře, destilace a následná rektifikace a v neposlední řadě zrání destilátu, pro které je nutné vybrat vhodnou nádobu. Pro všechny procesy jsou určené dané podmínky, za kterých by měly probíhat, aby výsledný destilát dosáhnul co nejlepší kvality a senzorických vlastností. Proto se tato práce snaží zmapovat tyto jednotlivé procesy a zaměřuje se převážně na proces kvašení.
Zvyšování účinnosti vakuového odpařování
Havlásek, Martin ; Máša, Vítězslav (oponent) ; Vondra, Marek (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na experimentální činnost v oblasti zvyšování účinnosti vakuového odpařování. V první části představuje teorii vypařování kapalin a její ovlivňující faktory, dále pak technologii vícestupňové mžikové destilace. Součástí teorie je i přehled dalších využívaných technologií pro odsolování mořské vody a úvod do plánování experimentů. V praktické části jsou zvoleny faktory ovlivňující účinnost zařízení a je pro ně navržen plán experimentu. Po provedení experimentu jsou na základě analýzy navrženy optimální provozní podmínky technologie.
Výpočet destilační kolony
Bytešník, Jan ; Jecha, David (oponent) ; Jícha, Jaroslav (vedoucí práce)
Bakalářská práce je rozdělena na tři hlavní části. První část se zabývá principem a teoretickým základem pro pochopení problematiky destilace. Podstatná část práce je věnována podrobnému řešení elementárních mezikroků, které vedou k výsledným parametrům destilační kolony. Tyto parametry mohou sloužit jako výchozí k dalším výpočtům, jenž směřují k efektivnímu nadimenzování destilační kolony v praxi. Poslední část bakalářské práce porovnává hodnoty získané výpočtem s výsledky, které jsou generovány programem ChemCAD na základě identického schématu a parametrů destilační kolony.
Kvantová distribuce klíčů
Klíčník, Ondřej ; Burda, Karel (oponent) ; Münster, Petr (vedoucí práce)
Tato diplomová práce nepřímo navazuje na bakalářskou práci Kvantová distribuce klíčů přes optickou vláknovou infrastrukturu. Na rozdíl od předchozího dokumentu bude pozornost zaměřena zejména na praktické použití QKD (Quantum key distribution) systému Clavis3. Z tohoto důvodu jsou v teoretické části stručně vysvětleny fyzikální jevy vztahující se k v praxi používaným QKD protokolům, které jsou většinou založeny na fázovém kódování. Speciální pozornost je věnována zejména protokolu COW (Coherent one-way protocol) implementovaném v zařízeních Clavis3. Tento protokol je rovněž srovnán s praktickými implementacemi protokolu BB84. Dále jsou nastíněny principy dalších pokročilých QKD technik a rozebrány jevy v optickém vlákně, které mohou mít vliv na kvantový kanál. Samostatná kapitola je také věnována standardizaci a topologiím QKD sítí. V neposlední řadě se pak práce věnuje tématu útoků proti praktickým implementacím QKD protokolů. V praktické části jsou provedena měření zacílená na praktické nasazení zařízení Clavis3 v běžné komunikační síti. Jedná se zejména o možnost sloučení kvantového kanálu do jednoho vlákna spolu s klasickými kanály pomocí WDM (Wavelength-division multiplex) a analýzu vlivu Ramanova šumu na maximální komunikační vzdálenost. Současně je ověřena odolnost systému proti změnám polarizace a manipulaci s vláknem. V neposlední řadě je srovnán výkon systému při použití třístavové a čtyřstavové verze protokolu COW a otestován přípravek pro simulaci odposlechu.
Chromatografická analýza rostlin a produktů spojených s výrobou absinthu a testování odpadů z výroby jako možného zdroje biopesticidů
BEDNÁŘ, Jan
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rostlin tradičně používaných při výrobě absinthu: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare a Artemisia absinthium. Pomocí ověřených GC/MS metod byl zkoumán obsah těkavých látek v esenciálních olejích a sušených rostlinách dostupných na našem trhu. Dalším cílem bylo stanovení obsahu t-anetholu a ß-thujonu v průběhu destilace absinthu v laboratorním a průmyslovém měřítku. Posledním cílem bylo otestování destilačních zbytků pro možný pesticidní potenciál na larvách Spodoptera littoralis v laboratořích VÚRV.
Řízení destilačního procesu v lihovaru
Sejkora, Martin ; Kopečný, Lukáš (oponent) ; Veselý, Libor (vedoucí práce)
Tato diplomová práce pojednává o návrhu řídícího systému pro destilační kolonu. Pojednává o problematice výroby destilátů a seznamuje čtenáře s potřebnými znalostmi, které je nutné znát pro pochopení účelu práce. V praktické části práce je představena konkrétní destilační kolona, prostředky pro její řízení a způsob realizace řídícího systému, dále pak vizualizace řídícího systému a způsob ovládání. Součástí práce je zhodnocení výsledků a přínosu práce.
Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce
Kulheim, Martin
Bakalářská práce „Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce“ byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2018 a 2019. Cílem této práce bylo charakterizovat různé druhy destilátů z hroznů a jiného ovoce, a to jak zahraniční, tak i ty domácí. Popisuje přípravu ovoce na kvas s využitím různých přípravků, podmínky fermentace, metody destilace a následné operace s destilátem po ní s ohledem na právní omezení, zákony a nařízení. Rovněž také definuje jakostní parametry těchto destilátů, postupy a zásady při jejich senzorickém hodnocení. V neposlední řadě přehledně zobrazuje sortiment destilátů a jiných lihovin od českých a slovenských producentů ve vybraných prodejnách maloobchodní sítě.
Svetové vinné destiláty
Martinák, Krištof
Bakalárska práca sa zaoberala vínnymi destilátmi rôznych druhov vo viacerých krajinách sveta. V kapitole č. 3 Literárna časť bola rozobraná teoretická časť. Stručne bola popísaná história a princípy destilácie, rôzne typy destilácie, najmä tie, ktoré sa využívajú pri výrobe vínnych destilátov. Následne bola priblížená legislatíva a základné pojmy ako vínovica, brandy či cognac. Spomenuté boli i destiláty zo sekundárnych produktov výroby vína a to matolinovica a vínovica z vínnych kalov. Ďalšia kapitola, ktorá nesie názov celej bakalárskej práce Svetové vínne destiláty rozoberá podrobne technológie výroby vína i destilátu, používané odrody viniča hroznorodého, postupy, zvyklosti daných krajín a tiež konkrétnych výrobcov a ich produkty. Popísaná je aj kategorizácia vínnych destilátov v daných krajinách. Najrozsiahlejšie časť je venovaná Francúzsku a svetoznámemu cognacu, no v nasledujúcich podkapitolách sa práca venuje ďalším 14 krajinám.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 45 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.