Název:
Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce
Autoři:
Kulheim, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce „Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce“ byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2018 a 2019. Cílem této práce bylo charakterizovat různé druhy destilátů z hroznů a jiného ovoce, a to jak zahraniční, tak i ty domácí. Popisuje přípravu ovoce na kvas s využitím různých přípravků, podmínky fermentace, metody destilace a následné operace s destilátem po ní s ohledem na právní omezení, zákony a nařízení. Rovněž také definuje jakostní parametry těchto destilátů, postupy a zásady při jejich senzorickém hodnocení. V neposlední řadě přehledně zobrazuje sortiment destilátů a jiných lihovin od českých a slovenských producentů ve vybraných prodejnách maloobchodní sítě.The bachelor thesis "Assortment and quality parameters of distillates made from grapes and other fruits" was elaborated at the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products at the Faculty of Horticulture Mendel University in 2018 and 2019. The aim of this thesis was to characterize various types of distillates from grapes and other fruits produced domestically and abroad. It describes the preparation of fruit for ferment using various preparations, the fermentation conditions, the distillation method and the subsequent distillate operation thereafter, taking into account legal restrictions, laws and regulations. It also defines the quality parameters of these distillates, procedures and principles for their sensory evaluation. Last but not least, it clearly displays the assortment of spirits and other spirits from Czech and Slovak producers in selected retail outlets.
Klíčová slova:
destilace; druhy destilátů; hodnocení; jakost; lihoviny; ovocný destilát; zákony