Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj obchodu a trhu s kakaem
Jeřábková, Lucie ; Regnerová, Olga (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Bakalářská práce s názvem Vývoj obchodu a trhu s kakaem se zaměřuje na zhodnocení a vývoj mezinárodního obchodu s kakaem. Dále je v práci popsán obchod s fairtradovým kakaem a komoditami, které se z něj vyrábějí. Tato práce se dělí na teoretickou část, kde je pozornost věnována samotné komoditě, organizacím Fair Trade a WTO, mezinárodnímu obchodu či historickému vývoji spotřeby této komodity. Praktická část je posléze zaměřena na fluktuaci cen kakaa v časovém horizontu, kde se tato část zaměřuje na vybrané, převážně rozvojové země. V neposlední řadě se pak práce věnuje obchodu s touto komoditou a samotnému vývoji produkce.
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent) ; Štemberk, Jan (oponent)
Disertační práce pojednává o konzumu kakaa, kávy, čaje a čokolády v meziválečném Československu a na základě získaných statistických dat a prozkoumání archivních pramenů přichází s vymezením skupiny střední vrstvy obyvatelstva, která uvedené komodity konzumovala. Práce ukazuje rozložení konzumu zkoumaných komodit v dělnických a úřednických rodinách, přináší pohled na život rodin, rozložení jejich výdajů a velikost příjmů. Poukazuje na zastoupení pochutin ve spotřebním koši spotřebitelů a ukazuje elasticitu uvedených komodit. Za ústřední část výzkumu zvolila disertační práce české země, jelikož právě zde byly dobře dostupné veškeré údaje a prameny. Práce objasňuje příčiny konzumace kakaa, kávy, čaje a čokolády a dochází k závěru, že každá pochutina byla konzumována z jiného účelu, z čehož vyplýval i status luxusu těchto poživatin. Konzumace čaje byla určena pro vyšší vrstvy obyvatelstva, čokoládu zakupovali převážně úřednické rodiny, avšak postupem dvacátých let pronikala drobná spotřeba čokoládových produktů taktéž mezi střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Čokoládové výrobky podléhaly na počátku dvacátých let přepychové dani. Kakao se užívalo ve spojení s vařením a pečením, avšak v rodinách příliš dostupné nebylo. Kávu pily všechny vrstvy obyvatel, ovšem spotřeba se odvíjela od společenského statusu konzumenta. Hojně spotřebovávaly rodiny žitnou kávu a cikorku. Odlišnosti mezi vrstvami byly ještě více umocněny regionálními rozdíly, které disertační práce taktéž vyzdvihuje. Dále podrobně zkoumá výši cel daných komodit, která v meziválečném období značně kolísala, a dochází k závěru, že cla až neúměrně zvyšovala cenu produktů a znemožňovala konzumentům zakoupit vyšší množství těchto pochutin.
Biologicky aktivní látky obsažené v čaji, kávě a kakau
Marková, Kristýna ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Jadrná, Petra (oponent)
V bakalářské práci jsou popsány účinky a chemická struktura vybraných biologicky aktivních látek obsažených v čaji, kávě a kakau. Čajovník (Camellia) patří do čeledi čajovníkovité (Theaceae). Pěstuje se několik odrůd, ale všechny se uvádějí jako variety Camelliasinensis. Hlavním produktem čajovníku jsou listy, ze kterých se vyrábí čaj. V čaji jsou nejvýznamnější především katechiny (8 - 18 %), které patří do skupiny polyfenolických látek a vykazují silné antioxidační vlastnosti. Kávovník (Coffea) patří do čeledi mořenovité (Rubiaceae). Z této čeledi jsou nejvýznamnější odrůdy Coffeaarabica a Coffea robusta, jejichž zrna se používají k výrobě kávy. Káva je vyhledávanou povzbuzující pochutinou. Nejvýznamnější složkou je kofein (0,7 - 2,5 %), který se zařazuje do skupiny alkaloidů. Je stimulantem centrální nervové soustavy, ovlivňuje srdeční činnost a oběhovou soustavu. Kakaovník (Theobroma) patří do čeledi Sterculiaceae. Z této čeledi je významným zástupcem Theobromacacaoa jeho skupiny Criollo, Forastero a Trinitario. Kakao je bohaté zejména na flavonoidy (20 %), které také patří do skupiny polyfenolických látek. Jsou silnými antioxidanty a v přiměřeném množství mohou příznivě ovlivňovat zdraví. Čaj, káva a kakao obsahují také vitaminy a minerální látky. V organismu mohou být součástí struktury tělních buněk a enzymů, některé slouží jako aktivátory enzymů a také se podílejí jako přenašeči molekul v metabolických reakcích. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamin C a vitamin E, z minerálních látek mají v pochutinách nejvyšší obsahy draslík a fosfor. Celkový obsah biologicky aktivních látek ovlivňuje především odrůda daného druhu a způsob zpracování. Suroviny, které neprošly procesem fermentace nebo pražením obsahují více biologicky aktivních látek než ty, které byly technologicky upraveny.
Možnosti uplatnění a význam vybraného „fair trade“ produktu v ČR
Lišková, Martina
Má bakalářská práce řeší problematiku programu fair trade a možnosti uplatnění jeho principů v České republice. Literární část práce popisuje důvody vzniku programu fair trade, jeho současný stav a problematiku pěstování kakaových bobů v rozvojových zemích. Pro zpracování praktické části práce jsem použila metodu dotazníkového šetření, kdy jsem zjišťovala informovanost veřejnosti o programu fair trade, spotřebitelské chování, rozsah poptávky po fairtradových výrobcích a zájem občanů o problematickou situaci v zemích třetího světa.
Vliv přidané hodnoty ke kakaovým bobům za účelem zvýšení příjmů drobných farmářů v Ghaně
Zemanová, Barbora
Bakalářská práce se věnuje zvýšení přidané hodnoty ke kakaovým bobům. Práce předkládá možnost, jak zvýšit přidanou hodnotu pomocí výroby domácí čokolády a tím zvýšit příjmy farmářů pěstujících kakao. V práci je objasněna charakteristika této komodity a na základě analýzy vybrané farmy je vyhotoven podnikatelský plán doplněný finanční analýzou, který zhodnocuje proveditelnost, udržitelnost a zisk. Pomocí regresní analýzy je určena míra závislosti mezi potenciálními výnosy a sociálními a ekonomickými souvislostmi, které ovlivňují život farmářů a jejich rodin. Na základě zjištěných výsledků jsou stanovena doporučení, která vedou ke zlepšení životní úrovně drobných farmářů v Ghaně.
Bezpečnost potravin v rámci komoditní vertikály kakaa
Kašparová, Zuzana
KAŠPAROVÁ, Z., Bezpečnost potravin v rámci komoditní vertikály kakaa. Mendelova univerzita v Brně, 2015. Bakalářská práce. Bakalářská práce se zabývá problematikou bezpečnosti potravin v rámci komoditní vertikály kakaa. Hlavním cílem je charakterizovat vývoj a změny bezpečnosti potravin v jednotlivých fázích v rámci komoditní vertikály kakaa ve vybraných rozvojových zemích. Teoretická část se zabývá vymezením hlavních mezníků, definováním pojmů a stanovením pravidel, které jsou úzce spjaty se zmiňovanou komoditní vertikálou. Analytická část je zaměřena na vymezení hlavních faktorů ovlivňujících bezpečnost v rámci zkoumané komoditní vertikály ve vybraných rozvojových regionech.
Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu
MATIKO, Oleksandr
Cílem bakalářské práce je zmapování situace na českém trhu s fairtradovými výrobky z kakaa a čokolády, a přiblížit, jak funguje fair trade pro pěstitele a obchodníky. V rámci konceptu fair trade je popsán certifikační systém Fairtrade, jenž uděluje ochrannou známku Fairtrade?. V návaznosti na certifikační proces jsou vymezeny příslušné produkční standardy pro pěstitele a obchodníky s kakaovými boby. Práce se také zabývá dodavatelskými a zpracovatelskými aktivitami na území České republiky. Na základní charakteristiku navazují analytická šetření, zaměřená na nabídku konkrétních produktů v maloobchodních jednotkách, a spotřebitelské chování při nákupu fairtradových výrobků z kakaa a čokolády.
Světový trh kakaa a čokolády
Voborníková, Martina ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce se zabývá světovým trhem kakaa a čokolády a současnými trendy čokoládového průmyslu, které se více či méně odrážejí na spotřebě čokolády v České republice. Cílem mé práce je na základě analýzy současné situace na světovém trhu kakaa a čokolády vystihnout současné trendy ve spotřebě čokolády. Zároveň analyzuji jejich dopady na spotřebu čokolády a čokoládových cukrovinek v České republice. V práci se rovněž zabývám historií, charakteristikami a hlavními producenty a prodejci na trhu běžných i prvotřídních čokoládových produktů. Práce je rozdělena do tří spolu souvisejících kapitol. První je zaměřena na světový trh kakaa, druhá na světový trh čokolády a třetí na spotřebu čokolády v ČR.
Světový trh kakaa
Voglová, Karolína ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Zamykalová, Miroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá světovým trhem kakaa. Cílem této práce je zanalyzovat světový trh kakaa a zjistit, jaké perspektivy do budoucna tento trh nabízí. První kapitola se zabývá obecou charakteristikou této komodity, tj. historie pěstování kakaa, druhy kakaovníku, pěstování kakaa, světové producentské oblasti, a je zpracována pomocí metody syntézy a komparace. Další kapitola je samotná analýza světového trhu kakaa, která uvádí největší exporterské a importérské země, vývoj ceny kakaa, zpracování kakaa a čokoládový průmysl. Třetí část práce představuje formy obchodování s kakaem, tj. obchodování s kakaem na burzách, alternativní forma obchodu fair trade. Představuje také Mezinárodní organizace pro kakao a Mezinárodní Iniciativu pro kakao. Poslední kapitola se soustředí na zhodnocení a perspektivy světového trhu kakaa do budoucna pomocí metody kompilace. Přínosem této práce je zjištění, jak se bude cena kakaa vyvíjet a jaké je možné řešení narůstající poptávky po kakau do budoucna.
Koncept fair trade - cesta k rozvoji i oblast oprávněné kritiky
Čermáková, Kateřina ; Šaroch, Stanislav (vedoucí práce) ; De Castro, Tereza (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením konceptu fair trade, konkrétně jeho dopadů na ekonomickou, sociální a environmentální sféru života producentů a jejich komunit v rozvojových zemích. Teoretická část práce vymezuje pojem fair trade, předkládá historický vývoj konceptu, zabývá se jeho hlavními aktéry, zásadami a produkty; v neposlední řadě zasazuje problematiku do teorie mezinárodního obchodu. Stěžejní část práce představují vybrané případové studie, které zkoumají, jaký vliv má účast v systému fair trade na producenty kávy, kakaa, banánů a cukrové třtiny a odhalují, zda v těchto případech dochází k naplnění základních cílů hnutí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.