Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 87 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Uplatnění regionální produkce ovoce a zeleniny ve školních stravovacích zařízeních Jihočeského kraje
FIALOVÁ, Daniela
Diplomová práce se zabývá zjištěním a hodnocením faktorů, které ovlivňují uplatnění regionální produkce ovoce a zeleniny ve školních stravovacích zařízeních. Česká republika a Jihočeský kraj zvlášť nejsou v produkci ovoce a zeleniny soběstační. Otevření trhu v posledních třech desetiletích umožnilo pokrýt značnou část poptávky po ovoci a zelenině dovozem pro nás zcela nových druhů, ale postupně i druhů běžných, které z trhu vytlačují produkty domácích pěstitelů. Kromě dopadů ekonomických má dovoz i negativní vliv na životní prostředí, ale také na zaměstnanost i ztrátu přiměřené soběstačnosti. Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci, která vyhledávala pěstitele ovoce a zeleniny v Jihočeském kraji a zjišťovala sortiment produkce a její uplatnění ve školních stravovacích zařízeních. V této práci je konkretizována potřeba ovoce a zeleniny ve školních jídelnách Jihočeského kraje a potenciál jejího pokrytí regionálními producenty. Z dotazníkového šetření a řízených rozhovorů s místními pěstiteli vyplývá, že stávající programy "Ovoce do škol" i "Produktová a jídelnová mapa Jihočeského kraje" neplní dostatečně své funkce. Svůj podíl na tom má především relativně malá konkurenceschopnost dodavatelů domácí produkce. Zlepšení situace brání velká roztříštěnost producentů, relativně malé množství a někdy i kvalita a dostupnost ovoce a zeleniny, chybějící zpracovatelské kapacity, sezónnost a nedostatek vhodných skladovacích prostor, cena produktů a současně i malá schopnost vzájemně komunikovat, spolupracovat, dodržovat dohody a tvořit stabilní vztahy.
Zastoupení omega-3 mastných kyselin ve výživě dětí v předškolním a školním vzdělávání
STROUHALOVÁ, Eliška
Výživa a stravování obecně je faktorem, jež lze uplatnit u rozvoje a vývoje spousty onemocnění, která mohou nastat již v předškolním věku. Proto je vhodná skladba stravy velmi důležitá jako pro správný růst a vývoj dětského organismus, ale také na funkci určitých dětských orgánů. Tato diplomová práce je zaměřená právě na výživu dětí v předškolním a školním stravování a na spotřebu omega 3 mastných kyselin a na jejich plnění spotřebního koše v komoditě ryby dle normy v jednotlivých letech. Omega 3 mastné kyseliny mají obrovský vliv na zdraví člověka a pro děti jsou tak důležitým prvkem, který přispívá k jejich zdraví a k prevenci proti výskytu neinfekčních onemocnění hromadného výskytu (cukrovka, obezita atd.). Teoretické poznatky, které jsou formulovány v teoretické části, byly získány z vědeckých a odborných publikací nebo periodik, které jsou vyhledané v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury. Vlastní část obsahuje výsledky plnění spotřebního koše v komoditě ryby dle normy u šesti jídelen základních škol, které se nachází v České republice a porovnává výsledky s doporučením Vyhlášky Ministerstva školství ČR 107/2005 Sb.
Analýza kvality stravování ve vybrané školní jídelně a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše
STAROBA, Zdeněk
Diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování ve vybrané školní jídelně. Hlavním cílem je zmapovat situaci z hlediska složení spotřebního koše v dané školní jídelně determinovat případné zlepšení u jednotlivých složek spotřebního koše. Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Také je prostředím pro použití neformálního vzdělávání v oblasti upevnění správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování. Získáním spotřebního koše dané školní jídelny v průběhu tří let se zmapovaly případné nedostatky spojené s lepším plnění spotřebního koše. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy s některými složkami spotřebního koše, jako jsou luštěniny nebo kvalitní čerstvá zelenina. Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému jsou nedostatečné finanční prostředky pro nákup kvalitnějších hlavně čerstvých potravin (např. zeleniny). Cílem diplomové práce bylo zpracování získaných dat konkrétní školní jídelny ve středních Čechách a analyzování jednotlivých složek spotřebního koše v letech (2016 - 2018) a dále porovnání spotřeby surovin spotřebního koše se spotřebou dané suroviny na osobu v rámci spotřeby domácností sledované Českým statistickým úřadem. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí. Výzkumný soubor byl tvořen dětmi ze základní školy ve Středočeském kraji. Celkem 773 žáků, školního věku ve věkovém rozpětí 6 - 15 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin.
Podmínky efektivního využití produktové a jídelnové mapy
POPELKA, Martin
Bakalářská práce se zabývá funkčností "Produktové a jídelnové mapy Jihočeského kraje" (http://www.produktova-mapa.cz/) jakožto prostředku ke zkrácení distribučních cest v regionu a vytvoření dodavatelsko odběratelských vztahů mezi zemědělskými prvovýrobci a zpracovateli. Cílem je větší uplatnění regionální produkce základních potravin. Otevřený trh v posledních desetiletích umožnil významné rozšíření sortimentu potravinové nabídky dovozem pestré škály výrobků. Nadnárodní maloobchodní řetězce mají velmi dobře zpracované marketingové strategie a ovládly nejen síť obchodů , ale staly se i hlavními dodavateli veřejných stravovacích zařízení. Dovozem nejen zpracovaných výrobků, ale i základních potravin mnohdy z trhu vytlačují domácí producenty. Kromě ekonomických dopadů má dovoz i negativní vliv na environmentální zátěž a také na zaměstnanost i ztrátu přiměřené soběstačnosti. Jednou z možností nápravy situace je podpora vazeb mezi regionálními dodavateli potravinářských produktů a jejich spolupráce se školními jídelnami. V práci je posuzován potenciál nabídky a poptávky základních surovin sledovaných ve spotřebním koši- normativu stravování ve školních stravovacích zařízeních. Z dotazníkového šetření a řízených rozhovorů s producenty registrovanými v" Produktové a jídelnové mapě Jihočeského kraje" vyplývá, že má velký potenciál pro zlepšení své funkce. Tomu brání velká roztříštěnost producentů (velikost produkce, sortiment, zájmy..) a současně i malá schopnost komunikovat vzájemně a s odběrateli, dodržovat dohody a tvořit stabilní vztahy. Nedostatkem na straně nabídky je dále relativně malé množství a někdy i kvalita a dostupnost potravin od jednotlivých producentů, chybějící zpracovatelské kapacity, sezónnost a nedostatek vhodných skladovacích prostor i kolísající cena produktů. Polovina respondentů z řad výrobců nezná produktovou mapu- potenciál nabídky přes tento portál je veliký, nicméně nevyužitý. Na straně odběratelů patří mezi slabé stránky neznalost produktové mapy školními jídelnami, Omezená komunikace mezi dodavateli a jídelnami a vzhledem k přetížení vedoucích školních jídelen tendence ke zjednodušení objednávek od dodavatelů, kteří mohou poskytnout co největší sortiment potravin, mezi něž drobní producenti v kraji nepatří.
Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování
Pínová, Hana ; Mach, Václav (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
NÁZEV: Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování AUTOR: Hana Pínová KATEDRA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA - Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Václav Mach ABSTRAKT: Závěrečná práce se zabývá prověřením a vyčíslením ekonomických dopadů při použití informačních a komunikačních technologií ve školních jídelnách. Bakalářská práce se věnuje moderním technologiím a jejich přínosu pro chod a maximální efektivitu při jejich využívání ve školních jídelnách. Vychází z dotazníkového šetření ve třech vybraných krajích České republiky, jehož cílem je zmapování situace v oblasti vybavenosti školních jídelen technikou, specializovaným softwarem, respektive dalšími technologiemi. Bakalářská práce přináší odpověď na otázku, zda jsou informační a komunikační technologie ekonomickým přínosem pro školní jídelny. Pro výpočet ekonomického přínosu je vytvořen jednoduchý kalkulátor, který mohou pro svou práci použít ředitelky či vedoucí školních jídelen. KLÍČOVÁ SLOVA: ICT (informační a komunikační technologie), kalkulátor, efektivita, textový editor, tabulkový editor, strávník, spotřební koš, identifikační karta, identifikační čip, školní stravování, terminál
Kompetenční profil vedoucí školní jídelny
Křtěnská, Monika ; Trojanová, Irena (vedoucí práce) ; Trunda, Jiří (oponent)
Resumé: Závěrečná práce se zabývá problematikou kompetencí vedoucích školních jídelen. Vychází z dosavadních teoretických poznatků v oblasti kompetencí a pojmenovává cíle dnešního moderního školního stravování ve školních jídelnách. Práce přináší analýzu zjištěných výsledků dotazníkového průzkumu zaměřeného na posouzení jednotlivých kompetencí respondentů. Na základě teorie a výsledků výzkumného šetření je sestaven kompetenční profil vedoucího školní jídelny, který může být využit řídícími pracovníky ve školství při přijímání zaměstnanců, při analýze vzdělávacích potřeb zaměstnanců nebo při jejich hodnocení.
Nutriční návyky dětí mladšího školního věku a možnosti jejich ovlivňování v primární škole
Marková, Eva ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Cílem této práce je vytvořit návrh koncepce projektu správných nutričních návyků pro primární školu. Teoretická část popisuje vliv výživy na vývoj dítěte a postavení výchovy ke zdraví v kurikulu a v provozu školy se zaměřením na nutriční chování. Praktická část je zaměřena na popis realizace výzkumného šetření , na jehož základě je zpracován návrh koncepce projektu formování správných nutričních návyků.
Využití informačních technologií při provozu školního stravování
Haňková, Jitka ; Marková, Jana (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
8 NÁZEV: Využití informačních technologií při provozu školního stravování AUTOR: Jitka Haňková KATEDRA (ÚSTAV) Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: RNDr. Jana Marková ABSTRAKT: Předmětem závěrečné práce je popsat využívání informačních technologií v zařízeních školního stravování. Problematika chodu stravovacích služeb je nedílnou součástí řízení provozu mateřských, základních, středních škol a školských zařízení a její zajišťování jednou z dílčích pracovních činností vedoucích pracovníků těchto zařízení. Proto je tato problematika charakterizována jako součást školského managementu. Práce je rozdělena do několika tematických oddílů. V úvodu jsou vysvětleny termíny související s tématem školního stravování. Dále zde je vysvětlena návaznost na českou legislativu. Následující kapitoly popisují možné výhody využívání informačních technologií pro strávníky a pro provozovatele stravovacích zařízení. Je zde zmapována oblast komunikace, objednávkového systému, evidence skladu a vedení účetnictví. Praktická část závěrečné práce je zaměřena na stanovený cíl práce, který má za úkol zjistit, v jaké míře, a v jaké oblasti jsou při provozu školního stravování využívány informační technologie. Za výzkumnou metodu bylo zvoleno dotazníkové šetření. Výsledky dotazníkového šetření prokázaly, že informační technologie...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 87 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.