Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Společenstva útesotvorných korálů v historii Země
Křížová, Barbora ; Košťák, Martin (vedoucí práce) ; Kočí, Tomáš (oponent)
Práce shrnuje současný stav poznatků o vývoji útesových ekosystémů v historii Země, počínaje nejistými prekambrickými nálezy až do konce terciéru. Práce je rozdělena do tří tematických celků podle jednotlivých eratémů. V úvodu každého celku nejprve popisuji prostředí výskytu útesů a jejich zeměpisné rozšíření v daném období. Dále zmiňuji hlavní skupiny útesotvorných organismů a změny jejich zastoupení v čase. Hlavní části jednotlivých kapitol jsou pak věnované vývoji korálnatců daného eratému, jejich prosperitě při příznivých podmínkách i dopad zhoršení podmínek na jejich výskyt. Součástí práce je tedy i popis dopadu jednotlivých událostí velké pětky vymírání na prostředí korálových útesů. Práce rovněž obsahuje srovnání systematické klasifikace korálnatců přístupem biologických a geologických věd. Klíčová slova: korálové útesy v geologické historii, evoluce, paleoekologie, složení
Geochemické a izotopové datování povodňových sedimentů
Nováková, Tereza ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Borůvka, Luboš (oponent) ; Rohovec, Jan (oponent)
V řadě evropských zemí říční systémy představují nejrozšířenější a nejdostupnější sedimentární prostředí ke studiu historického vývoje dané oblasti a hodnocení vlivu antropogenních aktivit a míry znečištění na lokální či regionální úrovni. Studium říčních sedimentů je však komplikováno jejich náchylností ke změnám morfologie koryta, dynamiky toku a k recyklaci starých sedimentárních záznamů, ať již způsobených přirozeně - povodňovými událostmi nebo vlivem člověka (změny využití krajiny, vodohospodářské stavby). Individuální přístup ke každé řece, znalost způsobu ukládání jejích sedimentů, výplně říční nivy a následná identifikace zastoupených sedimentárních těles - tzv. facií jsou ke studiu sedimentárních záznamů nezbytné. Charakter a litologické složení uložených sedimentárních facií totiž ovlivňují koncentrace zájmových rizikových prvků a jedině vhodně zvolené místo odběru vzorků, správný faciální popis a provedení stratigrafická korelace profilů jsou zárukou správné interpretace získaných dat. V řadě zemí však dosud neexistují legislativní nástroje respektující přirozenou variabilitu sedimentárních záznamů ani jednotná metodika hodnocení míry znečištění sedimentů. Regionální kontaminace a identifikace zdrojů lokálního znečištění rizikovými prvky (Pb, Zn, Cu, …) a magnetickými částicemi v průběhu...
Analýza faktorů ovlivňující geotechnické parametry materiálu skládek TKO
Sedláček, Václav ; Kudrna, Zdeněk (vedoucí práce) ; Slomek, Jiří (oponent)
Materiál skládek tuhých komunálních odpadů je velmi pestrá směs materiálů s rozdílnými vlastnostmi. V závislosti na zpracování před a po uložení materiálu na skládce jsou původní geotechnické parametry materiálu pozměněny. Za příznivých podmínek se v tělese skládky rozvijí biodegradační procesy rozkládající organickou hmotu. Doba a průběh biodegradačních procesů je řízem komplexním působením vnějších i vnitřních vlivů. Geotechnické vlastnosti materiálu ovlivňuje složení komunálního odpadu a způsob jeho zpracování při přepravě a přímo při ukládání. Postupem času ztrácí tento materiál biologicky rozložitelnou složku. Rozklad biologicky rozložitelného materiálu je v prostředí skládky víceletý proces. Pro správný průběh degradačních procesů je nutné splnění následujících podmínek: Dostatečný obsah organické složky, dostatečná vlhkost materiálu a stabilní hodnoty teploty a pH. Klíčová slova: Tuhý komunální odpad, geotechnické parametry, zrnitost, vlhkost, smyková pevnost, přetvoření, pružnost, deformace, zhutňování, biodegradační procesy
Live cycle of the free-living amoeba. Differentiation of amoebae of the genera Acanthamoeba and Balamuthia
Klieščiková, Jarmila ; Nohýnková, Eva (vedoucí práce) ; Ondriska, František (oponent) ; Walochnik, Julia (oponent)
Volně žijící améby Acanthamoeba spp. a Balamuthia mandrillaris jsou původci závažných onemocnění člověka: vzácné, většinou fatální granulomatózní amébové encefalitidy (obě) nebo keratitidy (akantaméby). Jedním z důvodů neúspěšné terapie je schopnost trofozoitů obou organizmů vytvářet rezistentní stádia - cysty, které lze najít také v postižených tkáních. V naší práci jsme zjistili, že encystace u akantaméb vyžaduje kromě jiného přítomnost fungujícího Golgiho aparátu, který se podílí na trasportu materiálu pro stavbu cystové stěny na povrch buňky; glykogenfosforylázy, enzymu, který degraduje glykogen na podjednotky glukózy využívané encystující buňkou pro syntézu celulózy a dvě nově exprimované celulóza syntázy. Syntéza celulózy u akantaméb není inhibovaná známými herbicidy. Kromě celulózy jsme v cystové stěně akantaméb detekovali -mannan a -1,3-1,4-glukan (lichenin). Zatímco celulóza je přítomna ve vnitřní (endocystě) a zevní stěně (exocystě) cysty, -mannan a lichenin se nacházejí pouze v endocystě. Lichenin, který byl u protozoí v naší studii detekován vůbec poprvé, má podobnou stavbu jako lichenin ječmene. Je tvořen především celobiózou a celotriózou s menším podílem celotetrózy. Použitím stejných metod jako u akantaméb se nám nepodařilo detekovat žádný cukerný zbytek v cystové stěně...
Stopové prvky a izotopy Pb ve vybraných vzorcích kostí
Bartoš, Jan ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Strnad, Ladislav (oponent)
Cílem této práce je formou rešerše stručně shrnout dosavadní teoretické poznatky o stopových prvcích a jejich vstupech do kalcifikovaných tělních tkání. Jsou zde popsány mechanismy jejich vstupů i ukládání do lidského organismu i principy, díky nimž je v těle udržována jejich optimální hladina. V práci jsou také popsány vlastnosti kostí a zubů i jednoduše vysvětleny pojmy jako esenciální či toxické stopové prvky. Dále se práce zabývá hlavně stopovými prvky, jež mají největší potenciál pro využití v archeologických, konkrétněji v paleodietárních výzkumech. Těmito prvky jsou hlavně Sr, Ba a Zn. Olovo a jeho izotopy jsou popsány spíše v souvislosti s působením Pb na Římany v minulých dobách a s určováním zdrojů kontaminace tímto prvkem. Ve stejné kapitole jsou též popsány principy posmrtných alteračních procesů, kterým jsou kosti po pohřbení vystaveny a kterým se musí čelit při analýzách a interpretacích dat, jež se týkají obsahů stopových prvků v původních kostech.
Analýza faktorů ovlivňující geotechnické parametry materiálu skládek TKO
Sedláček, Václav ; Kudrna, Zdeněk (vedoucí práce) ; Sedláček, Jaroslav (oponent)
Geotechnické parametry materiálu skládek tuhého komunálního odpadu (dále TKO) jsou velmi variabilní. Tato práce zkoumá pomocí vědeckých článků, disertačních i jiných prací vlivy na tyto vlastnosti. Samotné zjišťování jednotlivých parametrů TKO je velmi náročné a většinou se provádí na speciálních přístrojích schopné změřit vlastnosti velkého objemu materiálu. Vliv na geotechnice parametry mají složení materiálu, vnější podmínky, zakrytí a izolace vlastní skládky, zda je nebo není prováděno odvodnění skládky. Zvlášť důležitým faktorem je probíhání degradačních procesů na biologické složce materiálu TKO. V tomto případě je důležitý čas a rychlost těchto procesů.
Vliv složení na senzorickou kvalitu vybraných tepelně opracovaných masných výrobků
Nováková, Lucie ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Miroslav, Miroslav (oponent)
Teoretická část této bakalářské práce se zabývá charakterizováním dvou zástupců tepelně opracovaných masných výrobků špekáčků a gothajských salámů, jejich složením, technologií výroby a historií a současností legislativních opatření spojených s jejich výrobou. Podstatnou částí je také úvod do oboru senzorické analýzy a přiblížení metod, pomocí kterých je stanovována senzorická kvalita špekáčků a gothajských salámů. Experimentální část je založena na předpokladu, že mezi výrobky z různých úrovní produkce, konkrétně farmářské a komerční, jsou statisticky průkazné rozdíly v kvalitě vnímané spotřebiteli, v případě, že mají tyto výrobky výrazně odlišnou recepturu. Hodnocenými parametry byly (v případě obou výrobků) vzhled v nákroji, vypracování, barva, vůně, konzistence, chuť, slanost a celkový dojem. Hodnotitelé zaznamenávali výsledky do předložených protokolů na nestrukturované grafické stupnice o délce 100 mm. U každého deskriptoru byl popisek s požadavky dle Vyhlášky č. 264/2003 Sb. ve znění pozdějších úprav. Byl hodnocen vždy jeden zástupce farmářské výroby a jeden komerční výroby od každého druhu výrobku. V případě špekáčků byl statisticky významný rozdíl prokázán pouze u deskriptorů chuť a celkový dojem, kdy farmářský výrobek dosahoval horší kvality. Tento malý rozdíl je způsoben ve velmi podobném složení obou vzorků. U gothajských salámů byl statisticky významný rozdíl prokázán u většiny deskriptorů. V celkovém dojmu, barvě a vůni byl farmářský výrobek lepší než výrobek z komerční produkce, ve vypracování a vzhledu v nákroji byl komerční výrobek lepší než farmářský. Tyto rozdíly jsou způsobeny zcela rozdílným složením (ve prospěch farmářského výrobku) a rozdílnou použitou technologií narážení (ve prospěch komerčního výrobku). Stanovená hypotéza tak byla potvrzena použití rozdílné receptury má vliv na senzorickou kvalitu vnímanou spotřebiteli. Avšak to, že je výrobek farmářský, nezaručuje jeho vyšší kvalitu oproti komerčnímu výrobku. Vždy je nutné sledovat složení výrobku.
Vliv intenzity výživy na kvalitu vepřového masa
Vacek, František ; Čítek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Vehovský, Karel (oponent)
Chov prasat je České republice významný. Z celkové spotřeby masa na 1 obyvatele tvoří vepřové asi 41 %. K chovu prasat neodmyslitelně patří také výživa prasat. Ta tvoří asi 65 až 75 % nákladu na produkci. Cílem bakalářské práce je vytvoření literární rešerše o vlivu výživy na kvalitu vepřového masa. V práci jsou obecně popsány živiny krmiva, jejichž dobrá znalost je základem úspěšného chovu prasat. Výživa hospodářských zvířat, tedy i prasat, je ovlivněna různými faktory. Jedná se především o faktory fyziologické a biochemické, spojené s přijímáním, trávením, vstřebáváním. Tyto živiny jsou potřebné k udržení všech životních funkcí, se zvláštním zřetelem k užitkovosti hospodářských zvířat. Popisován je také růst, který je charakteristický pro všechny živé organizmy. Dále byla popisována jatečná hodnota. Jatečná hodnota vyjadřuje množství a jakost produktů, které se získávají zpracováním jatečných zvířat po jejich poražení ve zpracovatelském průmyslu. Má rozhodující vliv při hodnocení jatečných zvířat vykupovaných a dodávaných na jatky a také je vodítkem pro hodnocení úspěšnosti šlechtitelské práce v úseku chovu prasat. Dále je práce zaměřena na kvalitu masa. Kvalitu vepřového masa lze definovat jako souhrn nutričních, senzorických, technologických a hygienicko-toxikologických vlastností. Výsledkem ostré selekce na vysoký podíl masa, která zlepšuje celkovou ekonomiku produkce, je částečné zhoršení kvality masa. V posledních letech dochází k rostoucímu zájmu o zlepšení kvality vepřového masa, která se v současnosti stává hlavním požadavkem spotřebitelů. Tento fakt je také způsoben rostoucí ekonomickou silou spotřebitelů, kteří se už nemusejí dívat jenom na cenu. Kvalitu masa ovlivňuje mnoho faktorů. Mezi faktory podílející se na kvalitě masa patří například výživa a s ní související vliv techniky a technologie krmení. Genetické založení jedince je neméně důležité. Pro produkci vepřového masa jsou dnes využívána především vysoce prošlechtěná plemena na vysokou zmasilost, která může vést i ke snížení kvality masa. Vliv pohlaví je už také obecně známý. Výkrm je rozdělen dle pohlaví. Kanečci lépe využívají krmivo pro tvorbu svaloviny oproti prasničkám a vepříkům. Jejich zásadní nevýhodou je kančí pach masa. Vepříci mají zvýšenou schopnost ukládání tuku oproti prasničkám, proto se u nich doporučuje ve finální fázi výkrmu restrikce krmiva až o 20 %. S věkem a narůstající hmotností se mění zastoupení tučných a masitých částí.
Analýza jakostních ukazatelů mléka v závislosti na vybraných faktorech
ROZHON, Tomáš
Cílem práce bylo vyhodnocení kvality syrového kravského mléka v průběhu roku v závislosti na chovu. Ve dvou zemědělských společnostech, resp. ve třech chovech byly v roce 2015 sledovány celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), rezidua inhibičních látek (RIL), bod mrznutí mléka (BMM), obsah bílkovin a tuku. Limity stanovené Evropskou unií pro CPM (100 tis./ml) byly u všech odebraných vzorků dodrženy. Limity stanovené pro PSB (400 tis./ ml) byly v Chovu I u 25 % vzorků překročeny a průměrná hodnota PSB byla statisticky významně vyšší (p<0,001) než v chovu II a III. Tyto výsledky poukazují na možný výskyt subklinických mastitid, což i z hlediska zpeněžování znamená pro chov významnou ztrátu. RIL nebyla prokázána u žádného vzorku. Zatímco průměrné obsahy bílkovin se ve sledovaných chovech příliš nelišily (3,69; 3,70; 3,67 %), obsah tuku v chovu I (3,84 %) byl statisticky významně nižší (p<0,001) než v chovech II a III (4,18; 4,12 %).
Vliv intravitálních vlivů na kvalitu mléka
Slavíková, Barbora
ABSTRAKT Tato práce popisuje problematiku intravitálních vlivů, které značně ovlivňují produkci mléka jak ze stránky kvality, tak i kvantity. Je tedy zapotřebí, aby chovatel porozuměl základním požadavkům a způsobu života dojnic. Užitkovost skotu a složení mléka podléhá řadě faktorů, které se rozdělují na vnější a vnitřní. Mezi vnější faktory patří například výživa, technologie chovu a dojení. Z vnitřních faktorů to jsou například genetický potenciál, individualita dojnic a zdravotní stav. Zásadní postavení v udržení kvality mléka má především prvovýroba syrového mléka. Proto je nutné poskytnout maximální hygienu při chovu krav, dojení a manipulaci s nadojeným mlékem. Dodržení hygienických pravidel rozhoduje o výši produkce mléka, o jeho jakosti, zdravotní nezávadnosti a v neposlední řadě i o ekonomii výroby.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.