Název:
Vliv intravitálních vlivů na kvalitu mléka
Autoři:
Slavíková, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] ABSTRAKT Tato práce popisuje problematiku intravitálních vlivů, které značně ovlivňují produkci mléka jak ze stránky kvality, tak i kvantity. Je tedy zapotřebí, aby chovatel porozuměl základním požadavkům a způsobu života dojnic. Užitkovost skotu a složení mléka podléhá řadě faktorů, které se rozdělují na vnější a vnitřní. Mezi vnější faktory patří například výživa, technologie chovu a dojení. Z vnitřních faktorů to jsou například genetický potenciál, individualita dojnic a zdravotní stav. Zásadní postavení v udržení kvality mléka má především prvovýroba syrového mléka. Proto je nutné poskytnout maximální hygienu při chovu krav, dojení a manipulaci s nadojeným mlékem. Dodržení hygienických pravidel rozhoduje o výši produkce mléka, o jeho jakosti, zdravotní nezávadnosti a v neposlední řadě i o ekonomii výroby.ABSTRACT This bachelor thesis describes issues of intravital effects that considerably affect production of milk in quality and quantity way. It's necessary for breeder to understand fundamental requirements and lifestyle of dairy cows. Cattle productivity and milk composition are affected by many factors, which can be divided into external and internal factors. External factors are for example nutrition and technology of breeding and milking. Internal factors are for example genetic potential, individuality of dairy cow and its health. Important part of keeping high quality is raw milk primary production. It's mandatory, in this part, to provide maximal hygiene during the breeding, milking and manipulation with raw milk. Compliance with hygienic rules affects quantity, quality, health safety and economics of production.
Klíčová slova:
hygiena; kvalita; mléko; složení