Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Experiences of Vegan and Vegetarian Men Living in Turkey
Dinçer, Kemal ; Helman, Ivy Ann (vedoucí práce) ; Pavlík, Petr (oponent)
Key words: Hegemonic masculinity, vegan, vegetarian, meat and men, masculinity. Although there have been many different academic studies on veganism/vegetarianism in recent years, there are limited studies specifically addressing vegan/vegetarian men. Considering the studies on this subject in Turkey, it is also seen that there is almost no research focusing on vegan and vegetarian men. This study aims to find the relation between men and meat and the role of this relationship in the experiences of vegan/vegetarian men in Turkey. Using hegemonic masculinity as a theoretical framework, I aim to illustrate if veganism/vegetarianism is popular among men in Turkey, in which environments and areas vegan and vegetarian men are exposed to negative experiences, what kind of reactions do they get in social environments and what institutions are directly or indirectly involved in the experience of vegan and vegetarian men. Additionally, my thesis researches the position of vegetarian and vegan men within Turkey-specific hegemonic masculinity practices. My work also specifically addresses the question of whether vegan and vegetarian men challenge this Turkey-specific hegemonic masculinity, and if so, how does the process take place.
Maso ve výživě člověka
Popelková, Vendula
Bakalářská práce na téma maso ve výživě člověka pojednává o důležitosti masa ve stravě každého z nás. Porovnává pozitivní i negativní vlivy konzumace masa a stejně tak se soustředí na možná zdravotní rizika a nebezpečí. Zároveň je zde také poukázáno na často šířené mýty. V bakalářské práci jsem se snažila popsat a charakterizovat chemické složení masa. Zmínila jsem se také o jeho definici, označování a historii produkce, zpracování a konzumace. V následující kapitole jsem zhodnotila současnou spotřebu a produkci masa a také charakterizovala jeho základní druhy. Další kapitola pojednává o nutriční stránce masa. Ve své práci jsem se taktéž snažila vysvětlit pohled vegetariánů, veganů a vyznavačů paleo diety na konzumaci masa a upozornit na různá rizika, která mohou alternativní výživové směry přinášet. Stejně tak jsou v této práci uvedeny možné náboženské aspekty, zahrnující otázku halal a košér se zaměřením na porážku a výsledné produkty. Poslední část práce je věnovaná základnímu dělení výsekového masa a jeho možné využití v gastronomii.
Etnografie veganské restaurace
Mikovcová, Markéta ; Halbich, Marek (vedoucí práce) ; Vandrovcová, Tereza (oponent)
Hlavním cílem práce je poznání prvků a procesů, které dávají vzniknout konkrétní veganské Restauraci. Základní výzkumnou metodou je etnografie, tedy zúčastněné pozorování doplněné o rozhovory s majitelem Restaurace a zákazníky. Majitel, stejně jako Restaurace a stejně jako každý jedinec, je hybridem tvořeným biologickými, duchovními, kulturními, technickými a mnohými dalšími prvky. Na základě pozorování jsem tyto prvky rozdělila do čtyř velkých kategorií - filozofická, jídlo, materiální a lidská, které se vzájemně prolínají, vyvažují i kontrastují a společně vytváří estetiku Restaurace. V každé kapitole pak odkrývám odlišné reality a Restauraci vždy sleduji z úhlu pohledu jednotlivých aktérů - prvků. Odkrýváním jejich kontextu a jejich vysvětlováním vzniká síť vztahů, které Restauraci vytvářejí. Klíčová slova: etnografie, restaurace, vegan, vegetarián, hybrid
Vliv patriarchální ideologie na mediální konstrukci vegetariánství: diskurzní analýza genderově zaměřených titulů
Sedláčková, Radana ; Nečas, Vlastimil (vedoucí práce) ; Reifová, Irena (oponent)
Tato práce se zabývá vlivem převládající maskulinně-hegemonní ideologie a genderové podmíněnosti na nastolování agendy a rámování textů v souvislosti se zdravou stravou, resp. vegetariánstvím, které je považováno za zdravou alternativu, pokud je tato strava vyvážená. S odkazem na již vzniklé práce na téma diskurzu zdraví v kontextu patriarchální ideologie si tato diplomová práce klade za cíl odkrýt prostřednictvím diskurzní analýzy textů českých časopisů životního stylu pro muže a pro ženy latentní a subtilní ideologické struktury podporující společenské status quo a současně odhalit, jaký vliv má sociální konstrukce maskulinity a feminity na diskurz vegetariánství.
Preference a spotřebitelské chování vegetariánů při nákupu potravin
Smýkalová, Hana ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Hrubcová, Barbora (oponent)
Práce "Preference a spotřebitelské chování vegetariánů při nákupu potravin" pojednává o tom, jak zájem o zdravý životní styl ovlivňuje preference a spotřebitelské chování člověka. Cílem práce je porovnat tyto preference a spotřebitelské chování u vegetariánů a tradičních konzumentů. Teoretická část je zpracována na základě dat získaných z odborné literatury a praktická část vychází z dat nashromážděných pomocí dotazníkového šetření, které bylo provedeno jak u vegetariánů, tak u tradičních konzumentů. Výsledky ukazují, že vegetariáni více nakupují ve specializovaných prodejnách a tradiční konzumenti preferují hypermarkety a supermarkety. Vegetariáni se více zajímají o zdravý životní styl a obě skupiny vedou k dodržování zdravého životního stylu zdravotní důvody. Vegetariány i tradiční konzumenty ovlivňuje také dopad výrobků na životní prostředí a u potravin stále více sledují etiketu.
Maso ve výživě člověka
Mejzlíková, Vendula
MEJZLÍKOVÁ, 2014: Maso ve výživě člověka. Bakalářská práce, Brno Ve své práci jsem se zabývala vlivem konzumace masa na zdraví a výživu člověka. Porovnala jsem dobré i špatné vlivy související s konzumací masných produktů. Zaměřila jsem se na výživné složky obsažené v mase a na deficit těchto složek v lidské stravě. Maso je výživnou potravinou obsahující nutričně významné bílkoviny, vitamíny a minerální látky, které můžou ve stravě vegetariánů chybět. Poukázala jsem na zdravotní problémy vyskytující se u vegetariánů a zabývala jsem se nemocemi, které se objevují u lidí v důsledku konzumace masa. Rozdělila jsem maso na červené a bílé a popsala jsem, jaké jsou mezi nimi základní rozdíly důležité z hlediska lidské výživy. Popsala jsem, jaké dopady může mít chov hospodářských zvířat na životní prostředí, a zmínila jsem se o spotřebě masa v České republice za posledních několik let.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.