Název:
Maso ve výživě člověka
Autoři:
Popelková, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma maso ve výživě člověka pojednává o důležitosti masa ve stravě každého z nás. Porovnává pozitivní i negativní vlivy konzumace masa a stejně tak se soustředí na možná zdravotní rizika a nebezpečí. Zároveň je zde také poukázáno na často šířené mýty. V bakalářské práci jsem se snažila popsat a charakterizovat chemické složení masa. Zmínila jsem se také o jeho definici, označování a historii produkce, zpracování a konzumace. V následující kapitole jsem zhodnotila současnou spotřebu a produkci masa a také charakterizovala jeho základní druhy. Další kapitola pojednává o nutriční stránce masa. Ve své práci jsem se taktéž snažila vysvětlit pohled vegetariánů, veganů a vyznavačů paleo diety na konzumaci masa a upozornit na různá rizika, která mohou alternativní výživové směry přinášet. Stejně tak jsou v této práci uvedeny možné náboženské aspekty, zahrnující otázku halal a košér se zaměřením na porážku a výsledné produkty. Poslední část práce je věnovaná základnímu dělení výsekového masa a jeho možné využití v gastronomii.The bachelor's thesis "Meat in Human Nutrition" deals with the importance of meat in human's diet. It compares positive and negative effects of meat consumption and focuses on possible health risks. It also touches the different myths that are often connected to this topic. This thesis describes and defines the chemical composition of meat, together with the description and history of its production, processes and how meat has been consumed. Next part evaluates the current consumption and production of meat and also describes basic types of livestock. Next part of the thesis focuses on the nutritional value of meat. Following part, which analyses views (on consumption of meat) of vegetarians, vegans and those who follow paleodiet, brings the reader's attention to various risks arising from these alternative ways of dieting. This thesis also mentions other forms of dieting due to religious reasons, including the debate over halal and kosher slaughtering and its final products. Last part is dedicated to the basic devision of meat cuts and their possible use in gastronomy.
Klíčová slova:
lidská strava; vegetarián; výživa; červené maso