Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Rovné zacházení a diskriminace v pracovněprávních vztazích
Aldorf, Lukáš ; Pichrt, Jan (oponent) ; Štefko, Martin (oponent)
rigorózní práce Rovné zacházení a diskriminace v pracovněprávních vztazích Cílem této práce je zjistit, jak efektivní je právní úprava rovného zacházení a zákazu diskriminace v pracovněprávních vztazích, a to na úrovni mezinárodního, unijního i českého vnitrostátního práva. V případě potřeby pak na základě tohoto zjištění navrhnout efektivní a spravedlivé změny právních předpisů či přijetí mimoprávních opatření. Tomu odpovídá i členění této práce. V první kapitole definuji pojmy užívané v oblasti zákazu diskriminace. V kapitole druhé uvádím pro mne nejpřesvědčivější koncepci morálního ospravedlnění zákazu diskriminace v jakémkoli normativním systému. Kapitola třetí popisuje, analyzuje a částečně i kritizuje platnou právní úpravu na výše uvedených třech úrovních práva (mezinárodní, unijní, české). Ve čtvrté kapitole uvádím metody, jejichž prostřednictvím lze odhadnout rozsah diskriminace na určitém území. Pátá část vyjmenovává typické příčiny či motivaci diskriminačního jednání, jimiž jsou zejména předsudky či konformita. V závěrečné části navrhuji určité změny stížnostního mechanismu a přijetí tzv. přiměřených adaptací a lehkých kvót. Nakonec zdůrazňuji význam vzdělávání všech osob k úctě k lidským právům a k rovnosti.
Rovné zacházení a diskriminace v pracovněprávních vztazích
Aldorf, Lukáš ; Vysokajová, Margerita (vedoucí práce) ; Štangová, Věra (oponent)
Název práce: Rovné zacházení a diskriminace v pracovněprávních vztazích Shrnutí: Cílem této práce bylo zjistit úroveň efektivity právní úpravy rovného zacházení a zákazu diskriminace v pracovněprávních vztazích, a to na úrovni mezinárodního, unijního i českého vnitrostátního práva. V případě potřeby pak na základě tohoto zjištění navrhnout efektivní a spravedlivé změny právních předpisů či přijetí mimoprávních opatření. Tomu odpovídá i členění této práce. V první kapitole definuji pojmy užívané v oblasti zákazu diskriminace. V kapitole druhé uvádím pro mne nejpřesvědčivější koncepci morálního ospravedlnění zákazu diskriminace v jakémkoli normativním systému. Tato kapitola byla zařazena do této práce proto, že výslovné rozvedení takové koncepce je nutným východiskem pro formulaci hodnotově spravedlivého řešení diskriminace. Kapitola třetí popisuje, analyzuje a částečně i kritizuje platnou právní úpravu na výše uvedených třech úrovních práva (mezinárodní, unijní, české). Ve čtvrté kapitole uvádím metody, jejichž prostřednictvím lze odhadnout rozsah diskriminace na určitém území. Docházím k závěru, že rozsah diskriminace v ČR je značný, zejména pokud jde o diskriminaci starších osob (nad 50 či 55 let), příslušníků etnických či národnostních menšin (Romové, ale i třeba Vietnamci aj.) a mladých žen či žen...
Ekonomická analýza vývoje cukrovarnictví v letech 2004-2016 v České republice
Morda, Pavel ; Strejček, Ivo (vedoucí práce) ; Štípek, Vladimír (oponent)
Cílem práce je ekonomická analýza cukrovarnictví v letech 2004-2016. Práce zkoumá jaký vliv měl vstup České republiky do Evropské unie na vývoj cukrovarnictví. V teoretické části se práce zabývá vysvětlením základních pojmů a teorií, jako jsou například produkční kvóty, celní ochrana, dotace nebo zájmové skupiny. Hypotéza, kterou se práce snaží potvrdit či vyvrátit je, zda vstupem České republiky do Evropské unie bylo poškozeno české cukrovarnictví. Hlavním bodem praktické části práce je zaměření se na vývoj produkčních kvót, cen cukru a cukrovarnictví obecně v dlouhodobém horizontu trendů sahajících ještě před rok 2004. Česká republika byla první z bývalých socialistických států, kde byla zavedena kompletní regulace trhu s cukrem. Práce zjistila, že daleko více než vstup České republiky do Evropské unie poškodil české cukrovarnictví historický vývoj odvětví, hlavně tržní procesy v 90. letech 20. století, kdy mnoho českých cukrovarů nezvládlo tlak konkurenčního prostředí a zkrachovalo.
Faktory ovlivňující produkci škrobu u brambor
ŠOBROVÁ, Martina
Bakalářská práce je zaměřená na faktory ovlivňující produkci škrobu u brambor. Mezi tyto faktory patří vliv odrůdy, sadby, půdy, stresu, hnojení, klimatických podmínek a počasí. Součástí práce jsou také základní informace týkající se brambor, a to historie brambor, význam a využití brambor, biologická charakteristika brambor, morfologie brambor a chemické složení bramborové hlízy. Dále byla zhodnocena ekonomická stránka pěstování brambor pro zpracování na škrob.
Pěstování a využití brambor k výrobě škrobu
ŠLECHTA, Josef
Předložená práce se zabývá pěstováním a využitím brambor na výrobou škrobu. Obsahuje popis chemicko-fyzikálních vlastností škrobu, technologii pěstování brambor i technologii výroby bramborového škrobu a možnosti úpravy škrobu. V práci je popsán vývoj škrobárenství až po současnou situaci. Dále byla zhodnocena ekonomická stránka výroby škrobu a vztahy mezi pěstiteli a zpracovateli. Na závěr je popsána výroba lihu.
Režim cukru v rámci Společné zemědělské politiky EU
Budínská, Kateřina ; Černá, Iveta (vedoucí práce) ; Taušer, Josef (oponent)
Cílem mé práce je zmapovat režim cukru v rámci Evropské unie a České republiky v kontextu Společné zemědělské politiky v historických souvislostech. Práce má čtenáři přinést základní poznatky o vývoji a stavu Společné zemědělské politiky, také o vývoji a současném stavu cukerní produkce, jež je součástí této politiky v EU. Česká republika, jako členský stát Evropské unie, je v mé práci zahrnuta právě v konfrontaci s kritérii Společné zemědělské politiky, zejména s produkcí cukru a vývojem cukrovarnictví z historického pohledu i z pohledu evropskcýh souvislostí v tomto oboru. Díky mé práci by měl získat čtenář i základní poznatky o produkci cukru a zahraničním obchodu s touto komoditou jak v rámci České republiky, tak i Evropské unie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.