Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Rizika poruch zdraví v adolescenci jako odraz rozvoje digitálních technologií
Tóthová, Dominika ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Šiška, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce je věnována tématu digitálních technologií a jejich vlivu na vývoj psychiky, upevňování hodnot a zdravého životního stylu u mládeže v zásadním životním období, tzv. adolescenci. Cílem práce je prozkoumat a popsat možnosti vlivu digitálních technologií na dospívající mládež ve vztahu k jejich zdravému fyzickému i psychickému vývoji a blíže poukázat na možné zdravotní problémy a projevy rizikového chování spjaté s jejich nadměrným užíváním. Teoretická část vychází ze studia a rozboru různých informačních zdrojů, tzn. odborné literatury, internetových článků i sociálních sítí, které jsou dnes již neodmyslitelnou součástí naší doby a jsou zdrojem každodenního příjmu informací. Praktická část se zaměřuje na průzkum vlivu digitálních technologií na adolescenty v konkrétním středoškolském zařízení. Pomáhá blíže nahlédnout do problematiky psychického i fyzického vývoje dospívajících jedinců daného zařízení, jejich způsobů využívání volného času a schopnosti přijímání a zužitkování informací získaných prostřednictvím digitálních technologií. Tento průzkum byl realizován pomocí kvantitativního empirického šetření anonymní dotazníkovou výzkumnou technikou. V závěru práce jsou shrnuty výsledky empirického šetření, vlastní náhled autorky na prozkoumanou problematiku a její doporučení pro...
Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu
Fialová, Kateřina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV: Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu AUTOR: Kateřina Fialová KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT: Tato bakalářská práce je zaměřena na alternativní stravování. Cílem teoretické části práce je seznámit čtenáře s obecnými výživovými doporučeními a alternativním stravováním, jež s sebou může nést různá rizika. Praktická část práce se zaměřuje na stravovací návyky vysokoškolských studentů (příjem energie, pravidelnost stravování, pitný režim), jejich subjektivní spokojenost se stravovacími návyky a kolik z nich se stravuje alternativně. Potřebná data pro šetření byla shromážděna pomocí anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena v grafech nebo tabulkách a jejich analýze je věnována část práce. Šetření se zúčastnilo 100 vysokoškolských studentů. Většina otázek se týkala všech studentů bez rozdílu, jak se stravují a část se týkala pouze studentů, kteří se stravují alternativně. Výsledky praktické části ukázaly, že 24 respondentů (25 %) je zcela spokojeno se svým denním příjmem energie. Pravidelnosti stravování věnuje pozornost 41 studentů (42 %). Ukázalo se, že 51 studentů (51 %) denně vypije 1-2 litry tekutin. Z šetření dále vyplynulo, že se alternativně stravuje 22 respondentů (22 %) a mezi jejich...
Výskyt mykotoxinů v mléce a mléčných produktech
DYKOVÁ, Jitka
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na mikroskopické vláknité houby (mikromycety) a výskyt jejich sekundárních metabolitů, mykotoxinů, v mléce a mléčných výrobcích. První část práce byla zaměřena na obecnou charakteristiku mikromycet, jejich příznivých i negativních účinků, a na popis tří hlavních rodů - Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Další část práce se zabývala výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných výrobcích. Byly popsány cesty kontaminace, nejčastější mykotoxiny v mléce a mléčných výrobcích, především v sýrech, a dále preventivní opatření k jejich eliminaci
Rizika související s potápěním a jejich prevence
DIVIŠOVÁ, Anna
Téma bakalářské práce zní: "Rizika související s potápěním a jejich prevence." Teoretická část je převážně zaměřena na zdravotní rizika vznikající při přístrojovém potápění a následnou prevenci vzniku těchto zdravotních rizik. Dále je v teoretické části zmíněná historie potápění, biofyzikální pojmy, potřebné vybavení. Kvůli tomuto tématu bylo na místě zařadit kapitoly první pomoci, léčby a zdravotní způsobilosti k potápění. V praktické části jsem se zaměřila na téma snížení zdravotních rizik. K tomuto cíli bylo vytvořeno 5 výzkumných otázek. 1. Jaký výcvik potápěči mají? 2. Jaké je vhodné vybavení k potápění? 3. Jaké podmínky jsou vhodné k potápění? 4. Jaká je v současnosti prevence vzniku poškození zdraví při potápění? 5. Jak snížit rizika vzniku poškození zdraví? Pro vytvoření výzkumné části bakalářské práce bylo použito kvalitativního výzkumného šetření. K získaní dat byl vytvořen polostrukturovaný rozhovor, který obsahoval 15 otázek. K rozhovorům bylo vybráno 10 potápěčů, 5 profesních potápěčů a 5 rekreačních potápěčů. Bylo zjištěno, že ve znalostech tohoto tématu je u potápěčů podstatný rozdíl. Často vzniklá rizika jsou způsobená nedostatečnou připraveností a znalostí potápěče, nezvládnutím paniky a stresu a špatnou reakcí. Mnohdy k tomu přispívá i nedodržení preventivních opatřeních a zásad. Výsledky bakalářské práce na toto téma mohou být nápomocné pro doplnění vzdělávání potápěčů, ale i zdravotního personálu.
Alternativní výživa a její zdravotní rizika pro děti
Cibulková, Jana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kučírek, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá alternativní výživou. V teoretické části práce jsou objasněny možné důvody vedoucí k rozhodnutí, stravovat se alternativně, dále jsou zde uvedeny formy alternativní výživy a možná rizika z ní plynoucí, je zde charakterizován dětský věk a výživa v jeho jednotlivých obdobích. Praktická část práce, která byla realizována metodou dotazníkového šetření, se snaží zjistit rozsah znalostí o alternativních způsobech stravování u žen a dále řeší otázku preference alternativní výživy Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že alternativní způsoby stravování nejsou mezi respondenty výrazně rozšířeny, tudíž i znalosti o nich nejsou dostatečné a to bohužel ani u respondentů, kteří své děti nějakou z alternativních forem stravování živí. Na základě zjištěných informací byla uspořádána přednáška na téma Alternativní způsoby stravování, jejímž cílem bylo objasnit základní fakta o alternativním stravování a rozšířit tak i povědomí o něm.
Současná zdravotní rizika způsobená změnou globálních bioklimatických podmínek
STEIGEROVÁ, Michaela
Diplomová práce se zaměřuje na vlivy, které změnami globálních bioklimatických podmínek vznikají a dále působí na člověka a jeho zdraví. Mezi nejčastěji v odborné literatuře zmiňované bioklimatické činitele ovlivňující zdraví člověka jsou řazeny sluneční záření, teplota vzduchu, srážky, sníh, vítr a teplota půdy. Ve většině případů nepůsobí jeden činitel samostatně, ale společně s dalšími. Práce se zabývá nejen zdravotními riziky v důsledku globálních změn v současnosti, uvádí také příklady z minulosti a prognózy stavu globálního klimatu naší planety v nedaleké budoucnosti.
Zdravotní rizika odkladu rodičovství do vyššího věku
Vlachová, Tereza ; Kocourková, Jiřina (vedoucí práce) ; Fait, Tomáš (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku odkladu mateřství do vyššího věku žen. Cílem práce je zmapovat zdravotní rizika související s věkem žen ve věku 35 a více let, dále zjistit důvody, které ženy vedou k odkladu mateřství a zda si případná zdravotní rizika uvědomují. V práci jsou popsána zdravotní rizika vyplývající z vyššího věku žen při narození dítěte a pomocí metody lineární regrese je analyzována závislost žen ve věku 35 a více let na nízké porodní hmotnosti živě narozeného dítěte. Dále je prostřednictvím metody polostrukturovaných rozhovorů podrobněji zkoumána problematika odkladu mateřství z pohledu samotných žen, především důvody odkladu narození dítěte a informovanost o zdravotních rizicích. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že s vyšším věkem matky při narození dítěte dochází k nárůstu některých zdravotních rizik, nicméně ženy o těchto komplikacích nejsou příliš informované. Klíčová slova: plodnost, časování plodnosti, zdravotní rizika
Pohybová intervence jako prostředek ovlivnění životního stylu osob ve věku 20-53 let
Živný, Vít ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Mahrová, Andrea (oponent)
Název diplomové práce: Pohybová intervence jako prostředek ovlivnění životního stylu osob ve věku 20-53 let Zpracoval: Bc. Vít Živný Vedoucí bakalářské práce: prof. Ing. Václav Bunc, CSc. Cíle práce: Poskytnout informace o životním stylu vybrané skupiny osob ve věku 20 - 53 let. Ukázat rizikové faktory vedoucí k zdravotním problémům odvozené z jejich aktuálního stavu - tělesné hmotnosti, BMI, obvodu pasu a dalších. Pomocí užívaných antropometrických metod posuzovat aktuální tělesný stav. Pohybovou intervencí tyto rizikové faktory pozitivně ovlivnit a snížit. Metodika práce: Aplikace pohybové intervence v rozsahu 11 - 17 týdnů na vybraný soubor osob. Pravidelné antropometrické měření a vkládání dat do tabulek. Porovnávání s běžnými normami. Stanovení aktuálního stupně zdravotních rizik. Postupné vyhodnocování zlepšujícího se stavu a snižujících se rizik. Výsledky práce: Aplikovaná pohybová intervence výrazně snížila zdravotní rizika spojovaná s nepříznivým aktuálním tělesným stavem zjištěným antropometrickými metodami. Jeho aplikace také ovlivnila celkový náhled na životní styl vybraných osob. Pravidelná pohybová aktivita správné intenzity výrazně snižuje rizika zdravotních problémů a jiných onemocnění. Klíčová slova: životní styl, tělesná aktivita, hypokinéza, výživa, obezita, BMI, WHR, redukční...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.