Název:
Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu
Překlad názvu:
Eating habits of addressed university students focusing on alternative nutrition
Autoři:
Fialová, Kateřina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] NÁZEV: Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu AUTOR: Kateřina Fialová KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT: Tato bakalářská práce je zaměřena na alternativní stravování. Cílem teoretické části práce je seznámit čtenáře s obecnými výživovými doporučeními a alternativním stravováním, jež s sebou může nést různá rizika. Praktická část práce se zaměřuje na stravovací návyky vysokoškolských studentů (příjem energie, pravidelnost stravování, pitný režim), jejich subjektivní spokojenost se stravovacími návyky a kolik z nich se stravuje alternativně. Potřebná data pro šetření byla shromážděna pomocí anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena v grafech nebo tabulkách a jejich analýze je věnována část práce. Šetření se zúčastnilo 100 vysokoškolských studentů. Většina otázek se týkala všech studentů bez rozdílu, jak se stravují a část se týkala pouze studentů, kteří se stravují alternativně. Výsledky praktické části ukázaly, že 24 respondentů (25 %) je zcela spokojeno se svým denním příjmem energie. Pravidelnosti stravování věnuje pozornost 41 studentů (42 %). Ukázalo se, že 51 studentů (51 %) denně vypije 1-2 litry tekutin. Z šetření dále vyplynulo, že se alternativně stravuje 22 respondentů (22 %) a mezi jejich...TITLE: Eating habits of addressed university students focusing on alternative nutrition AUTHOR: Kateřina Fialová DEPARTMENT: Department of Education SUPERVISOR: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRACT: This bachelor thesis is focused on alternative nutrition. The aim of the theoretical part is to acquaint readers with general nutritional recommendations and alternative diets that may carry various risks. The practical part focuses on the eating habits of university students (energy intake, regularity of meals, drinking regime), their subjective satisfaction with eating habits and how many of them eat alternatively. The necessary data for the survey was collected using an anonymous online questionnaire. The obtained data are displayed in graphs or tables and a part of the thesis is devoted to their analysis. 100 university students participated in the survey. Most of the questions related to all students without distinction as to their diet, and some concerned only students who eat alternatively. The results of the practical part showed that 24 respondents (25 %) are completely satisfied with their daily energy intake. 41 students (42 %) pay attention to eating habits. It turned out that 51 students (51 %) daily drink 1-2 liters of beverages. The survey also showed that 22 respondents (22 %) are eating...
Klíčová slova:
Alternativní výživa; stravování; výživa; zdravotní pozitiva; zdravotní rizika; Alternative nutrition; diet; eating habits; health benefits; health risks