Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 238 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza hlavních sacharidů vína
Horáková, Hana ; Šabata, Pavel (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením hlavních sacharidů vína. Teoretická část se věnuje výrobě vína od samotného hroznu až po ošetřování a školení vína. Zmiňuje se také o sacharidech ve víně, hlavně glukóze a fruktóze. Práce poskytuje přehled dostupných literárních pramenů o možnostech stanovení hlavních sacharidů ve víně pomocí chromatografických metod a pomocí automatického analyzátoru Skaláru. Studie se krátce zmiňuje o dalších jednoduchých analytických metodách stanovení cukrů ve víně. Z této literární rešerže vychází experimentální část zabývající analýzou sacharidů vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s refraktometrickou a UV detekcí na koloně s vázanou aminoalkylovou fází a stanovením redukujících sacharidů na automatickém analyzátoru Skalaru. V závěru byly výsledky těchto metod porovnány.
Izolace, identifikace a charakterizace mikroflóry vína a vybraných potravin
Šuranská, Hana ; Španová, Alena (oponent) ; Jarošová, Alžběta (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Předložená disertační práce se zabývá mikrobiologií vína a ručně vyráběných sýrů. První část práce je zaměřena na identifikaci kvasinkové mikroflóry izolované z bobulí a moštů během kvasného procesu výroby moravských vín. Jako matrice byly voleny odrůdy bílého (Sauvignon) a červeného (Rulandské modré) vína pocházející z integrované a ekologicky ošetřené vinice. Čisté kultury byly identifikovány molekulární metodou ITS-PCR-RFLP (amplifikující oblast vnitřního přepisovaného mezerníku ITS: ITS1, ITS2 a 5,8S rDNA) za použití tří až sedmi restrikčních endonukleáz a následně sekvenací ITS oblasti u vybraných izolátů. Z celkového počtu 524 izolátů bylo identifikováno 14 druhů řadící se do šesti rodů. Na začátku se fermentačního procesu účastnily nesaccharomycetní druhy s převahou druhu Hanseniaspora uvarum, v pozdějších fázích, díky rostoucí koncentraci alkoholu, byl predominantní druh Saccharomyces cerevisiae. Cílem práce bylo dále zavést postup aplikace selektovaných kmenů S. cerevisiae při řízené velkoobjemové výrobě vína. Předpokladem selekce byla v první řadě kmenová identifikace druhu S. cerevisiae. Rod Saccharomyces byl od ostatních nesaccharomycetních druhů odlišen metodou ITS-PCR-RFLP. Za účelem druhového a následně i kmenového odlišení byla aplikována řada dalších molekulárních metod zahrnujících PCR-fingerprinting (rep- a RAPD-PCR), druhově-specifické primery (multiplexní a touchdownovou PCR), LSU-DGGE a amplifikaci delta oblastí rDNA druhu S. cerevisiae. Druhově specifické primery odlišily některé druhy komplexu Saccharomyces sensu stricto, amplifikace delta sekvencí za použití primerů 1-2 se ukázala být vhodným nástrojem k odlišení kmenů druhu S. cerevisiae. Celkově bylo izolováno 120 kmenů rodu Saccharomyces, z toho bylo identifikováno 45 kmenů odlišných. Na základě dobrých technologických vlastností (osmotolerance, alkoholová tolerance, nízká produkce H2S aj.) byl vybrán autochtonní kmen S. cerevisiae 1-09 izolovaný z bobulí. Tento kmen byl testován při velkoobjemové fermentaci. Na základě chemické a senzorické analýzy vín byla na závěr posouzena vhodnost kmene pro výrobu vína. Vína připravená inokulací moštu autochtonním kmenem S. cerevisiae 1-09 se výrazně nelišila od vín, která byla připravena inokulací moštu komerčně dostupným kmenem. Další část práce je zaměřena na izolaci, kvantifikaci a identifikaci kvasinek z ručně vyráběných sýrů a jejich meziproduktů pocházejících ze zemí západního Balkánu. Izolované druhy byly identifikovány metodou ITS-PCR-RFLP, sekvenací, fyziologickými testy. Mezi dvaceti identifikovanými druhy byly D. hansenii, C. zeylanoides a Y. lipolytica druhy dominantními. Za účelem přímé detekce komplexního mikrobiálního systému zahrnujícího kvasinky a plísně byly aplikovány metody přímé analýzy DNA. Nově zavedená kultivačně nezávislá metoda založená na konstrukci knihovny z metagenomové DNA (ITS genomová knihovna spojená s restrikční analýzou) byla srovnána s kultivačně nezávislou LSU-DGGE a taktéž s kultivačně závislou ITS-PCR-RFLP. Odlišnosti mezi metodami byly potvrzeny korelační analýzou a stanovenými indexy biodiverzity a dominance jednotlivých druhů. Tato studie, založená na analýze sekvencí DNA obdržené přímo ze vzorků, vrhá nový pohled na mikrobiální diverzitu a může tak otevírat nové perspektivy přímé komplexní analýzy kvasinek a plísní nejen z potravinových matric, ale i jiných přirozených prostředí.
Identifikace kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy
Sadel, Peter ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cieľom diplomovej práce bolo identifikovať a charakterizovať kvasinky z muštu odrody Hibernal a tiež zbierkové kvasinky využitím metódy RFLP-PCR. Diplomová práca začala teóriou, ktorá sa zaoberala vínom, kvasinkami a použitím metód molekulárnej biológie. Na teóriu nadväzovala experimentálna časť, ktorá bola rozdelená na dve oblasti. Prvá časť experimentálnej práce mala za úlohu charakterizovať a identifikovať kvasinky z muštu odrody Hibernal pomocou metódy PCR a následne RFLP-PCR. Vo vzorkách muštu bola dokázaná prítomnosť kvasiniek rodu Saccharomyces a Pichia. Úlohou druhej experimentálnej časti diplomovej práce bolo rozšíriť databázu o zbierkové kvasinky za použitia rovnakých postupov a metód ako v prvej experimentálnej časti.
Návrh elektronického obchodu pro vinařství Gotberg a.s.
Fabig, Roman ; Pilař, Petr (oponent) ; Luhan, Jan (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je srovnání všech existující produktů k zřízení elektronického obchodu. Cílem je doporučení nejvhodnější varianty nabízených produktů pro vybranou společnost s ohledem na internetový marketing a použitelnost. Internetový marketing je důležitý nástroj v budování obchodní úspěšnosti elektronického obchodu, proto jsou v této práci zhodnocena veškerá možná řešení internetového marketingu s ohledem na celkovou marketingovou aktivitu společnosti. Závěr práce hodnotí příjmy a náklady navrhovaných řešení.
Vinný mošt a jeho změny během kvasného procesu
Beníčková, Romana ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá chemickými změnami vinného moštu v průběhu kvašení. V teoretické části je popsána historie vinařství, charakteristika révy vinné a odrůd analyzovaných v této práci. Dále je v teoretické části rozebráno morfologické a chemické složení hroznů révy vinné a také jsou zde uvedeny základní technologické kroky výroby vína. Další kapitola je věnována principům metod pro chemický rozbor vína. V experimentální části jsou uvedeny výsledky sledování změn chemických parametrů v moštech v průběhu kvašení. Měřenými parametry v této práci jsou redukující sacharidy, pH, titrovatelné kyseliny a ethanol. Analyzované mošty byly získány z odrůd Sauvignon a Rulandské modré, které pocházely z integrované a ekologické vinice.
ResPublica/Civitas Socialis – Strachotín, l. p. 2017
Spáčilová, Ingrid ; Ruller, Ivan (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Expozice bývalé krajiny lužního lesa, vodních nádrží a současné krajiny
VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY
Zálešák, Tomáš ; Hudeček, Vladimír (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Kacálek, Petr (vedoucí práce)
Zadáním bakalářské práce bylo navrhnout projekt novostavby Vinařství Marcinčák. Projekt vychází z architektonické studie, která byla vypracována v rámci předmětu AG032 – Ateliér architektonické tvorby II. Jedná se o návrh novostavby zamýšlené v obci Novosedly na Moravě v okrese Břeclav. Pozemek určený k tomuto projektu se nachází uprostřed viničních tratí v oblasti zvané Stará hora v návaznosti na naučnou stezku. Na pozemku se momentálně nachází vyhlídkový prostor na obec Novosedly a široké okolí. Požadavky pana Ing. Marcinčáka hovořili o vytvoření stavby, která by zajišťovala zpracování vína z okolních vinic s jeho prodejem, a vytvoření místa pro společenské účely s možností ubytování. Objekt je tedy navržen jako jeden celek rozdělený do dvou nadzemních podlaží. V 1.NP se nachází hlavní vstupní vestibul, odtud je možný přístup do ubytovací části s deseti dvoulůžkovými pokoji a jedním dvoulůžkovým pokojem přizpůsobeným požadavkům pro osoby s omezenou schopností pohybu. V druhé části je navržen společenský sál se sociálním zázemím, cateringovou kuchyní a degustačním sklípkem. K objektu je v 1.S přidružen objekt pro výrobu vína. Má vlastní vjezd a je situován tak, aby svým provozem neobtěžoval pobyt návštěvníků. Objekt má půdorysný tvar mírné otevřeného písmene U, které vytváří uzavřený soukromý prostor uvnitř areálu. Zároveň je tím docíleno ochrany od větrů ze severní strany. V konceptu návrhu je zakomponována nízká veřejně přístupná rozhledna, která tvoří náhradu za stavbou zabraný prostor vyhlídky a zároveň funguje jako prvek, proč se u stavby zdržet v rámci naučné stezky a zakoupit si zde víno ve vinotéce. Z jižní strany objektu jsou k fasádě přidruženy trámy z lepeného dřeva v zaobleném tvaru vycházející z konceptu okolní kopcovité krajiny, mezi tyto trámy jsou natažena ocelová lanka pro bezplodé víno nebo třeba břečťan, to zajistí stinný prostor uvnitř stavby a lepší začlenění stavby do krajiny z pohledů ze vsi.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Matějík, Valeriia ; Vojtěšek, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je navrhnout vinařský hotel pro 30 osob s dalšími veřejnými prostory s kvalitním ubytovaním odpovídajícím úrovni čtyř hvězdiček v lokalitě Mikulova. Novostavba Vinařského domu je třípodlažní objekt nacházející se ve svažitém terénu, který je tvořen třemi nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím. Vinařský dům bude sloužit jako reprezentativní objekt Vinařství Nikolsburg. Návštěvníci a hosté hotelu si zde mohou na terase navrhnutého objektu vychutnat sklenku vína a zároveň nádherné výhledy na vinice a siluetu Mikulova, relaxovat v okolní malebné krajině, nebo navštívit blízké centrum Mikulova, Pálavu či se projet loďko po hladině Novomlýnských nádrží. Ubytovaní hosté budou mít možnost využít wellnes, masáže a finskou saunu. Kolem jedoucí turisté budou mít příležitost ochutnat dobré jídlo a navštívit salonek vín, kde mohou ochutnat a zároveň zakoupit víno místní výroby.
Charakteristika moravských vín odrůdy Pálava
Horáková, Lenka ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá chemickou charakterizací vín odrůdy Pálava a možností využití chemické analýzy vín k ověření geografického původu moravských vín odrůdy Pálava. V teoretické části bakalářské práce jsou popsány vinařské oblasti v České republice a původ odrůdy Pálava, dále je v teoretické části diskutováno chemické složení vína a je v ní rozebrána problematika falšování vína a metody užívané pro kontrolu autenticity vín. Experimentální část bakalářské práce je zaměřena na analýzu prvkového složení, vybraných fenolických látek, organických kyselin, celkových fenolických látek a antioxidační aktivity vín. Naměřená data byla vyhodnocena s využitím technik statistické analýzy. Použita byla analýza rozptylu, analýza hlavních komponent a diskriminační analýza. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz a použitých statistických technik nebylo možné od sebe odlišit vzorky vín odrůdy Pálava podle jednotlivých moravských podoblastí. Podařilo se však prokázat, že vína odrůdy Pálava mají charakteristické chemické složení a lze je odlišit na základě chemické analýzy od ostatních bílých vín z vinařské oblasti Morava.
Vinařství Marcinčák Novosedly
Prátová, Kateřina ; Klement, Miloš (oponent) ; Boleslavská, Yvona (vedoucí práce) ; Petříček, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby Vinařství Marcinčák v obci Novosedly. Práce vychází ze studie vypracované v předmětu AG032 – Ateliér architektonické tvorby II. Navrhovaná stavba se nachází v oblasti Stará hora. Tato oblast spadá pod obec Novosedly v okrese Břeclav. Objekt je navržen na samém vrcholu Staré hory na svažitém pozemku. Stavbu tvoří dvě podlaží. V podzemním rozsáhlém podlaží, které je částečně zapuštěno ve svahu, se nachází výroba a technologie, prezentační místnost, technické a hygienické zázemí, sklad, byt správce a ubytování pro 20 osob. V nadzemním podlaží jsou prezentační prostory, catering, hygienické zázemí pro návštěvníky a krytá terasa. Konstrukční systém je kombinovaný. Podzemí podlaží má svislé konstrukce částečně zděné z keramických broušených tvárnic a částečně betonové monolitické izolované extrudovaným polystyrénem. Stropní konstrukce nad podzemním podlažím je železobetonová monolitická. Nosná konstrukce v nadzemním podlaží je vytvořena z dřevěných lepených vazníků, které jsou součástí i střešní nosné konstrukce. Zastřešení objektu v části nadzemního podlaží je tvořeno sedlovými střechami. V části podzemního podlaží je střecha řešena plochou vegetační střechou, která je odvodněna vnitřními svody. Celá stavba je založena na železobetonové základové desce vyztužené kari sítí. Fasádu tvoří kombinace kamenného obkladu a dřevěné zavěšené fasády z opáleného modřínu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 238 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.