Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 58 záznamů.  začátekpředchozí39 - 48další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Diabetes mellitus 1. typu a pohybové aktivity
Prouza, Michal ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
1 Abstrakt Název práce Překážky pohybové aktivity u diabetiku I. typu Cíle práce Bakalářská práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus I. typu, možnostmi jeho kompenzace pomocí adekvátní fyzické aktivity a diety a následných komplikací diabetu. Metody práce Jedná se o práci popisnou, bude použita metoda sběru dat z dostupné literatury a internetových zdrojů. V této bakalářské práci nebude prováděno žádné osobní dotazování. Výsledky práce Výsledkem bakalářské práce je souhrnný popis diabetu I. typu, otázka fyzické aktivity s vhodnou dietou u diabetiků I. typu a následných komplikací spojených s diabetem. Klíčová slova Diabetes mellitus, fyzická aktivita, komplikace, dieta, glykemie
Diabetes mellitus 1. typu
Kadlecová, Kateřina ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Ehler, Edvard (oponent)
Diabetes mellitus 1. typu Abstrakt Tato bakalářská práce se zabývá chronickým onemocněním diabetes mellitus 1. typu. Jedná se o rešeršní práci s cílem definovat a objasnit jevy spojené především s průběhem, ale i se vznikem, prevencí a komplikacemi diabetu. Teoretická část práce je vypracována s pomocí studia odborné literatury a dalších zdrojů a má za úkol dopodrobna seznámit a shrnout současný stav poznání dané problematiky. Velká pozornost je zde věnována samotnému průběhu onemocnění, konkrétně pak možným vzniklým akutním i pozdním komplikacím a následně i jejich řešení. Důraz je zde také kladen na moderní, neustále se zdokonalující možnosti léčby a na význam selfmonitoringu. Z pedagogického hlediska je v práci zohledňována psychika diabetika, především z hlediska jeho začlenění do kolektivu. Závěr bakalářské práce poukazuje na to, že i nemocný s diabetes mellitus může žít plnohodnotný a dlouhověký život, pokud se řídí danými pravidly.
Vliv bariatrické léčby na kompenzaci cukrovky
Zemčáková, Simona ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Mráz, Miloš (oponent)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice obezity a diabetu mellitu a jejich následných zdravotních komplikací. V teoretické části práce se soustřeďujeme nejprve na téma obezity, která se stává celosvětovou epidemií, na způsoby její léčby a podrobněji se zabýváme tématikou diabetes mellitus. Diabetes patří mezi přidružená onemocnění obezity a při nedodržování režimových opatření způsobuje závažné zdravotní komplikace. Změna životního stylu, stravovacích návyků a zvýšení pohybové aktivity má pozitivní vliv na zdravotní stav pacienta. Pokud tyto zásady nepomohou ke zlepšení stavu, přikláníme se k léčbě chirurgické. V praktické části zkoumáme vliv jednotlivých bariatrických metod na metabolické parametry pacientů. Provedeného výzkumu se zúčastnilo celkem 54 pacientů, z nichž 33 bylo diabetiků a 21 nediabetiků. U obou zkoumaných skupin došlo k významnému poklesu hmotnosti. U skupiny diabetiků prokázala největší vliv na úbytek hmotnosti metoda gastrického bypassu, kdy z operační váhy došlo po dvou letech k redukci hmotnosti o 32,6 kg. Hladinu glykémie po dvou letech od provedení výkonu dokázala nejvíce snížit metoda sleeve gastrectomy. Z hodnoty 7,27 mmol/l došlo k poklesu na 5,62 mmol/l. Taktéž hladina glykovaného hemoglobinu klesla díky této metodě z operační hodnoty 6,09 % na 4,26 %. Ukazuje se...
Diabetes mellitus 1.typu a zátěž
Douša, Martin ; Radvanský, Jiří (vedoucí práce) ; Procházka, Michal (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus I. typu a možnostmi jeho kompenzace pomocí adekvátní tělesné aktivity, se zaměřením na pacienty středního a staršího věku, trpící diabetem již řadu let. V práci se zaměřuji na různé atributy zátěže, ovlivňující každodenní život pacienta s diabetem. Pro lepší pochopení a přehlednost problematiky je práce rozdělena na několik kapitol a částí, pojednávající jednotlivě o vztahu pohybové aktivity a možných profitů z pravidelného, správně indikovaného pohybu u kompenzovaných pacientů. V práci jsou také popsány involuční změny, objevující se ve stárnoucím organismu a které je potřeba vždy zohlednit při výběru fyzické aktivity. Práce je doplněná o obrázky a grafy uvedené v příloze, pro lepší ukázku a nastínění této problematiky. V práci se snažím ukázat nejen pozitivní vliv pohybu u vhodně zvolené fyzické aktivity u pacientů s diabetem, ale také poukázat na možná rizika a nebezpečí, plynoucí z nesprávně zvolené terapie. V práci se snažím nabídnout možnost nahlédnout na tento typ terapie z několika různých pohledů a ukázat, že správně zvolená pohybová léčba v individuálně zvoleném rozsahu a provedení, by měla být mnohem častěji součástí dlouhodobého rehabilitačního plánu, a to především u pacientů, kteří jsou minimálně limitováni svým stavem...
Vliv inzulínu a glykémie na oxidační stres
Žourek, Michal ; Rušavý, Zdeněk (vedoucí práce) ; Vondra, Karel (oponent) ; Filipovský, Jan (oponent) ; Kuneš, Jaroslav (oponent)
Autor se zabývá oxidačním stresem a jeho vlivem na patogenezi nejrůznějších onemocnění včetně rozvoje inzulínové resistence. Práce je členěna obvyklým způsobem na přehled současných poznatků o problematice, metodiku, výsledky, diskuzi a závěry. Součástí práce je popis experimentu na zvířeti v bdělém stavu, jehož zavedení na naše Pracoviště bylo jedním z úkolů této postgraduální práce.
Glykemický index potravin a jeho stanovení
Špiláčková, Aneta ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Monika, Monika (oponent)
Cílem této práce bylo vypracovat literární rešerši na dané téma se zaměřením na analytické metody odhadu glykemického indexu potravin. Tato bakalářská práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola popisuje obecnou charakteristiku glykemického indexu a faktory, které ovlivňují glykemický index potravin. V této kapitole je popsáno jaký vliv mají potraviny s nízkým a vysokým glykemickým indexem na zdraví a hladinu glykémie u člověka. Další část této kapitoly se zabývá celou řadou faktorů, které mohou ovlivnit absolutní množství glukózy v krvi do 2 hodin po jídle. V druhé kapitole je vysvětleno měření glykémie konvenční a kontinuální metodou. Poukazuje na výhody a omezení každé z těchto metod. Třetí nejobsáhlejší kapitola se zabývá metodami stanovení glykemického indexu potravin. Tato kapitola je rozdělena na dvě části. První část popisuje klinické metody též nazývány metody in vivo a druhá část se zabývá analytickými metodami označovány jako in vitro. Klinická metoda vyžaduje měření hladiny krevní glykémie po požití testované potraviny u zdravých dobrovolníků. Díky této metodě můžeme spolehlivě stanovit glykemický index potravin, ale je limitována finanční i časovou náročností. Provádění těchto testů podléhá přísným pravidlům a schvalovacímu procesu etické komise. Analytické metody jsou založeny na principu nasimulovaného lidského trávení. Při zjišťování glykemického indexu potravin pomocí in vitro lze použít metodiky indexu hydrolýzy. Výsledné hodnoty indexu hydrolýzy jsou pouhou předpovědí GI potravin. Další popsanou metodikou je měření rychle a pomalu dostupné glukózy a škrobu v potravinách. Je založena na měření glukózy uvolněné z testované potraviny během časové inkubace a standardizovaných podmínek pomocí HPLC. Poslední metoda zahrnuje štěpení potravin, následně HPLC analýzu cukrů a cukerných alkoholů. Údaje získané z HPLC analýzy jsou zpracovány pomocí umělé neuronové sítě ke zjištění předpovídané hodnoty GI potraviny. V závěru práce jsou uvedeny výhody a nevýhody obou metod. Je porovnána spolehlivost, pracnost a nákladovost analytických metod s metodami klinického stanovení.
Výživa diabetiků léčených CII (kontinuální inzulínovou pumpou)
VALOVÁ, Barbora
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výživu diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Teoretická část popisuje obecně onemocnění diabetes mellitus, možnost jeho léčby inzulínovou pumpou a také způsob stravování. Výzkumného šetření se účastnilo celkem 10 dospělých diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Výzkum byl složen ze dvou částí, každá z nich stanovovala jeden cíl. Prvním cílem bylo zhodnotit stravovací zvyklosti diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou a porovnat je s doporučením České diabetologické společnosti. Pro dosažení tohoto cíle bylo stanoveno záznamové šetření zkonzumované stravy, naměřené glykémie a fyzické aktivity po dobu 1 týdne. Druhou částí výzkumu byl rozhovor, jehož smyslem bylo zjistit, jak pacienti léčeni kontinuální inzulínovou pumpou hodnotí současné stravovací možnosti. Z analyzovaných dat lze říci, že respondenti mají nižší energetický příjem, než odpovídá jejich potřebě. I přesto zastoupení živin odpovídá u většiny z nich doporučení České diabetologické společnosti. Množství cholesterolu ve stravě nepřesahuje doporučení do 300mg za den. Naproti tomu průměrný příjem vlákniny za den činil 11g. Přestože je doporučováno minimálně 30 gramů vlákniny za den. Z hodnocení rozhovorů vyplývá, že jsou diabetici s inzulínovou pumpou spokojeni. Díky kontinuální aplikaci inzulínu po celý den nemusí dodržovat pravidelnost stravování. Většina respondentů také díky inzulínové pumpě může pracovat v zaměstnáních, v nichž nelze pravidelný režim dodržovat. Výsledky výzkumného šetření by mohly posloužit pro tvorbu letáčků s doporučením stravy pro diabetiky léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Tyto letáčky by mohly být umístěné v čekárnách diabetologických ambulancí.
Systém automatického řízení glykemie
Hrbáček, Michal ; Jurajda, Michal (oponent) ; Harabiš, Vratislav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá významem glykemie v lidském těle. Stanovení glykemie a následným udržováním ve fyziologickém rozmezí.
Problematika selfmonitoringu glykémie
ŠTANGLOVÁ, Radka
Hladina glukózy v krvi se nazývá glykémie. Glykémie je snižována pomocí inzulinu a zvyšována pomocí glukagonu, kortizolu, růstovým hormonem a katecholaminem. Glukóza vzniká ve střevech pomocí mechanismů. Glukóza, která se nevyužije, se ukládá do jater a později se uvolňuje (Lébl, Průhová, 2004). Základní hodnotou se považuje 3,3-6,6 mmol/l (Kapounová, 2007).Cílem této práce bylo, zda jsou klienti dostatečně edukováni o důležitosti selfmonitoringu glykémie svými lékaři. Dalším cílem bylo zjistit, jak dodržují postup odběru glykémie. Pro zjištění těchto cílů byly zvoleny výzkumné otázky: V jakém rozsahu jsou klientům poskytnuty informace? Jakou formou jsou klientům poskytnuty informace? Jaký postup realizují klienti při odběru glykémie glukometrem? Dodržují klienti zásady odběru glykémie glukometrem? Jaké nedostatky se v postupu odběru glykémie glukometrem vyskytují nejčastěji?

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 58 záznamů.   začátekpředchozí39 - 48další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.