Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní ženy a muže středního věku.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní muže a ženy středního věku. Cíl práce: Cílem práce je zhodnocení významu stravy z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů u konkrétní věkové skupiny lidí. Metody: Bakalářská práce teoretického stylu je zaměřena na vyhledávání dostupných studijních pramenů a jejich rešerší, shromáždění publikací, článků, koncepčních materiálů a dalších písemných i elektronických podkladů, týkajících se základních složek potravy, výživy z energetického hlediska, základních stravovacích doporučení, časových aspektů příjmu potravy i o doplňcích výživy. Výsledky: Výsledkem této bakalářské práce je základní přehled z oblasti výživy a stravovacích návyků. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus.
Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda Cíl práce: Cílem této práce je ovlivnit změny v tělesném složení u žen různého věku, tělesné hmotnosti, zaměstnání a pohybového režimu. Úpravou stravovacích návyků redukovat množství tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Metody: Základní stravovací doporučení upravující vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy dle obecného doporučení pro redukci tělesné hmotnosti. Pro hodnocení tělesného složení je využita bioimpedanční metoda a současně jsou hodnoceny vybrané obvody. Na základě těchto údajů byl vypracován individuální stravovací plán pro každou ženu a byl průběžně vyhodnocován efekt diety. Studie se účastnilo šest žen. Čtyři s nadváhou a obezitou s hmotností 92 ± 17 kg a BMI 35 ± 4 kg/ . Dvě s normální hmotností 60 ± 2 kg a BMI 22,5 ± 0,5 kg/ . Průměrný věk žen 40 ± 15 let. Výsledky: Po aplikaci individuální diety v době trvání tří měsíců jsme našli významné změny u žen s vyšší tělesnou hmotností. Zredukovaly tělesnou hmotnost o 6 ± 1kg a tělesný tuk o 5 ± 1kg. Dále došlo u těchto osob k snížení obvodu pasu o 5 ± 2cm a boků o 4 ± 2cm. U zbylých dvou osob s normální tělesnou hmotností jsme nenašli významné změny sledovaných parametrů. Klíčová slova:...
Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku Cíl práce: Cílem této práce je dosáhnout redukci tělesného tuku prostřednictvím vhodných stravovacích návyků. Získané teoretické vědomosti aplikovat do praxe na šest žen různého věku a pohybového režimu. Informovat o postupech této intervence. Ověřit platnost teoretických poznatků v praxi. Dosáhnout požadovaných výsledků. Metody Základní stravovací doporučení, vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy. Dále bioimpedanční měření na přístroji In Body 230 a měření tělesných obvodů páskovou metodou pro zjištění výchozího stavu zkoumaných žen a pro následné kontroly jejich průběžného stavu po stanovených intervalech. Vypracování jídelníčku pro každou z těchto žen a vyhodnocování průběžného stavu. Výsledky: Výsledkem této diplomové práce je uskutečnění změn ve stravovacích návycích, které povedou k dosažení redukce tělesného tuku. Dílčími výsledky jsou protokoly z průběžného měření na přístroji In Body 230 ve sportovně zdravotním centru Lunacor s.r.o. v Kroměříži a fitcentru Fit2b s.r.o. v Praze 8 - Bohnicích. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus, poměr živin, stravovací návyky, redukce, tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota, tělesná voda, energetický příjem,...
Vegetariánství a těhotenství
Šimončičová, Renáta ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vegetariánství v průběhu těhotenství. Dalším předmětem je především zjištění stravovacích návyků těhotných vegetariánek. Cíle: Cílem teoretické části je seznámit čtenáře s vegetariánstvím a výživou těhotné vegetariánky. Praktická část se pak zaměřuje na stravovací zvyklosti těhotných vegetariánek, na zjištění, jestli mají tyto ženy sklony k alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle a budou-li vést/vedou své děti k vegetariánství. Metody: Průzkum proběhl formou anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Teoretická část ukazuje na skutečnost, že k vhodně sestavené vegetariánské stravě v těhotenství je zapotřebí dostatek relevantních informací. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se většina respondentek stravuje převážně pestře a dle zásad zdravé výživy, s ohledem na vegetariánství. Větší část respondentek je nakloněna alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle. Nadpoloviční většina respondentek uvedla, že své děti nebudou vést/nevedou k vegetariánství. Závěr: Správné sestavení bezmasé stravy vyžaduje určité znalosti a nevystačí pouze s vyloučením masa z jídelníčku. Je třeba brát v potaz nejen zdravotní výhody vegetariánství,...
Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní ženy a muže středního věku.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní muže a ženy středního věku. Cíl práce: Cílem práce je zhodnocení významu stravy z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů u konkrétní věkové skupiny lidí. Metody: Bakalářská práce teoretického stylu je zaměřena na vyhledávání dostupných studijních pramenů a jejich rešerší, shromáždění publikací, článků, koncepčních materiálů a dalších písemných i elektronických podkladů, týkajících se základních složek potravy, výživy z energetického hlediska, základních stravovacích doporučení, časových aspektů příjmu potravy i o doplňcích výživy. Výsledky: Výsledkem této bakalářské práce je základní přehled z oblasti výživy a stravovacích návyků. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus.
Obezita a její vliv na průběh těhotenství
KLINEROVÁ, Zuzana
Práce je zaměžená na to, jaký vliv má obezita na těhotenství. Zabývá se nemocemi, které vznikají v důsledku obezity, správnou výživou, prevencí.
Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u hypertoniků.
MATOUŠKOVÁ, Eva
Hypertenzi nebo-li vysoký krevní tlak řadíme mezi nejčastější civilizační onemocnění srdce a cév. Postihuje zhruba 25 % dospělé populace a komplikace mohou způsobovat smrt. K prvním krokům léčby patří změna životního stylu. Přestat kouřit, přiměřená fyzická aktivita, omezení stresu, a v neposlední řadě, i správná výživa. K vyhodnocení výživy lze použít program NutriDan, který obsahuje databázi stovek potravin s ověřenou nutriční hodnotou. Pomocí tohoto programu zdravotnický pracovník snadno vypočítá průměrný denní příjem jednotlivých složek potravy pacienta. Program zohledňuje věk, míru fyzické aktivity a aktuální stav výživy. Náplní této práce bylo analyzovat jídelníčky hypertoniků pomocí tohoto programu. K naplnění výzkumného cíle byl užit kvalitativní výzkum a metoda dotazování technikou polořízeného rozhovoru následně zpracovaného do kazuistik. Osloveni byli hypertonici v Českých Budějovicích, přičemž polovinu zastupovali respondenti do 63 let a druhou polovinu nad 63 let. Ke zjištění kvality a kvantity stravy byla užita analýza stravovacího záznamu (jídelníčku) po dobu sedmi dnů a jeho zhodnocení programem NutriDan. Výzkumného šetření se zúčastnilo 14 respondentů a analýzou jejich jídelníčků byly zodpovězeny výzkumné otázky, zda denní příjem energie, sodíku, tuku a cholesterolu v potravě hypertoniků, odpovídá doporučeným normám dle programu NutriDan. Analýzy jídelníčků ukázaly, že denní příjem energie, sodíku, tuku a cholesterolu, v potravě hypertoniků neodpovídá doporučeným normám dle programu NutriDan. Výsledky této práce mohou pomoci zmapovat problematiku dodržování dietních opatření u pacientů s hypertenzí a zjištěné nedostatky lze využít ke zefektivnění edukace v oblasti zdravého životního stylu.
Výuka Výchovy ke zdraví a sledování jejího vlivu na životní hodnoty a postoje žáků 6. a 7. tříd základní školy v Benešově nad Černou
HOKROVÁ, Ivana
Cílem předkládané bakalářské práce je vytvoření pomocného metodického materiálu pro pedagogy oboru Výchova ke zdraví. Stejně tak i možnosti nahlédnout do přípravy vyučujících hodin v šesté a sedmé třídě předmětu Výchova ke zdraví. Ukázat jak tento nový předmět působí nejen na žáky jmenovaných tříd, ale i na jejich rodiny a širší okolí. Jeho pečlivou přípravou a svědomitou výukou můžeme pomoci dětem jak po vzdělávací stránce, tak po psychické i sociálně kulturní. Nenásilnou formou vedeme pomocí předmětu Výchovy ke zdraví žáky k správnému životnímu stylu. Naplňujeme také myšlenku zdraví v její nejpřirozenější podobě a po všech stránkách - fyzické, psychické, sociální a kulturní, a samozřejmě duševní. Ráda bych touto prací poukázala též na nové netradiční formy výuky a vzdělávací prvky, jako je např. jóga, jednoduché masáže a jiné. Důležitým prvkem práce je také upozornění na růst zájmu ze strany dětí o nový vyučovací předmět, a jak poznatky, které v hodinách výchovy ke zdraví získávají, předávají dál svým nejbližším. Naplňuje se tak význam tohoto nového předmětu, neboť zdraví zde není už pouhým pojmem, ale faktem. Doufám, že má práce napomůže kolegům pedagogům, stejně jako studentům oboru Výchova ke zdraví v jejich nelehké, ale krásné práci.
Zdravotně sociální dopady u pacientů po akutním infarktu myokardu.
HAVLÍČEK, Robert
V klinickém obrazu akutního infarktu myokardu je bolest na hrudi, typicky lokalizovaná v oblasti za hrudní kostí, nebo někdy v oblasti epigastria, která často vyzařuje do krku, levé paže a levého ramene. Stejně tak se mohou vyskytovat anginózní příznaky, jako je dušnost a nepříjemné pocity v nadbřišku. Fyzikální nálezy mohou zahrnovat pocení, bledou chladnou kůži, sinusovou tachykardii a někdy snížení krevního tlaku. Cílem mé diplomové práce je popsat celkový zdravotně sociální dopad. Problematikou akutního infarktu myokardu jsem se poprvé zabýval při studiu jako záchranář. Ve své práci jsem použil metodu klasifikační analýzy dokumentů, komparaci a analogii jejich výsledků navzájem. Hlavním úkolem bylo ukázat, jak lidé po akutním infarktu myokardu žijí, jestli pracují či nikoliv. Grafy ukazují pacientů sociální anamnézu, produktivitu, poměr pohlaví atd. Vzorek pro analyze tvoří 109 pacientů, ze kterých 16 vytváří výsledky pracovní anamnézy, které byly vytvořeny odděleně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.