Název:
Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u hypertoniků.
Překlad názvu:
Analysis of eating habits in people with hypertension with the help of NutriDan programme.
Autoři:
MATOUŠKOVÁ, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hypertenzi nebo-li vysoký krevní tlak řadíme mezi nejčastější civilizační onemocnění srdce a cév. Postihuje zhruba 25 % dospělé populace a komplikace mohou způsobovat smrt. K prvním krokům léčby patří změna životního stylu. Přestat kouřit, přiměřená fyzická aktivita, omezení stresu, a v neposlední řadě, i správná výživa. K vyhodnocení výživy lze použít program NutriDan, který obsahuje databázi stovek potravin s ověřenou nutriční hodnotou. Pomocí tohoto programu zdravotnický pracovník snadno vypočítá průměrný denní příjem jednotlivých složek potravy pacienta. Program zohledňuje věk, míru fyzické aktivity a aktuální stav výživy. Náplní této práce bylo analyzovat jídelníčky hypertoniků pomocí tohoto programu. K naplnění výzkumného cíle byl užit kvalitativní výzkum a metoda dotazování technikou polořízeného rozhovoru následně zpracovaného do kazuistik. Osloveni byli hypertonici v Českých Budějovicích, přičemž polovinu zastupovali respondenti do 63 let a druhou polovinu nad 63 let. Ke zjištění kvality a kvantity stravy byla užita analýza stravovacího záznamu (jídelníčku) po dobu sedmi dnů a jeho zhodnocení programem NutriDan. Výzkumného šetření se zúčastnilo 14 respondentů a analýzou jejich jídelníčků byly zodpovězeny výzkumné otázky, zda denní příjem energie, sodíku, tuku a cholesterolu v potravě hypertoniků, odpovídá doporučeným normám dle programu NutriDan. Analýzy jídelníčků ukázaly, že denní příjem energie, sodíku, tuku a cholesterolu, v potravě hypertoniků neodpovídá doporučeným normám dle programu NutriDan. Výsledky této práce mohou pomoci zmapovat problematiku dodržování dietních opatření u pacientů s hypertenzí a zjištěné nedostatky lze využít ke zefektivnění edukace v oblasti zdravého životního stylu. Hypertension, i.e. elevated blood pressure, ranks among the commonest civilization diseases affecting heart and blood vessels. The incidence rate covers about 25% of adults and it may have deadly consequences. The first step in treating the condition is a change in the way of life. The patients are encouraged to stop smoking; to take reasonable exercise; to reduce stress and, last but not least, to eat healthily. A diet can be assessed using NutriDan, a software leaning on a database of hundreds of foodstuffs having well-verified nutritional values. Health-care professionals can use the software tool to easily calculate the average daily intake of individual components present in a patient's diet. The tool considers the patient's age, physical activity, and the current nutrition. In compiling the paper the author used the software to analyze the nutritional habits of hypertonic patients. The research objective was pursued with reliance on the methods of qualitative survey and interrogation, using the technique of semi-controlled interview to be then made into casuistries. Contacted were hypertonic patients in České Budějovice - with a half of the respondents below 63 years of age and the other half over 63. To identify the quality and quantity of food, the author analyzed their nutritional records (their diet) for 7 days and evaluated the findings with the NutriDan tool. The survey covered 14 respondents whose nutritional records were analyzed to answer the researched question asking whether the daily volumes of energy, sodium, fats and cholesterol that the hypertonic patients received through their diet corresponded with standards recommended by the NutriDan software. The analyses showed that it was not the case. Results arrived at in the paper can be instrumental in mapping the issue of observing the diet provisions in hypertension patients, while the deficiencies found could be utilized to streamline the process of education followed to foster healthy life style.
Klíčová slova:
edukace; hypertenze; NutriDan; ošetřovatelská péče; výživa; životospráva; education; hypertension; nursing care; NutriDan; nutrition; way of living Citace: MATOUŠKOVÁ, Eva. Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u hypertoniků.. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/16948