Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 95 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Biofilmy v potravinářském průmyslu
Škrobáčková, Monika
Práce je zaměřena především na bakteriální biofilmy, které jsou typické pro potravinářský průmysl. V této práci je popsána jejich historie, definice, struktura, vznik a vývoj, ke kterému patří i jejich komunikace neboli quorum sensing (QS). Dále jsou v práci podrobně popsány mikroorganismy, které jsou schopny vytvářet biofilm, jedná se např. o rody Escherichia, Staphylococcus, Enterococcus a další. Jsou popsány i místa, kde se nejčastěji vyskytují biofilmy v provozech potravinářského průmyslu, jako jsou mlékárenský nebo masný průmysl. Dále je popsána jejich detekce a způsoby prevence, které zahrnují jednotlivé tipy, jak zabránit samotnému vzniku biofilmu. Používají se např. sanitační prostředky, přírodní antimikrobiální látky, enzymy nebo nanočástice.
Chlorofyl a jeho význam pro zdraví
Hübnerová, Amálie
Tato bakalářská práce se zabývá chlorofylem a jeho významem pro zdraví. Zaměřuje se na popis stavby chlorofylu jako rostlinného pigmentu a organely chloroplastu, ve které se vyskytuje. Jsou zde popsány vlastnosti, které jsou důležité pro fotosyntézu. Byla prozkoumána jeho aplikace v potravinářství a vliv na zdraví jako antioxidantu nebo použití při prevenci chronických chorob jako je rakovina, Diabetes mellitus a Trimethylaminurie. Dokonce byl zjištěn účinek chlorofylu jako nového antivirotika proti COVID-19.
Use of renewable energy in the food industry
Čederle, Jakub ; Tuhovčák, Ján (oponent) ; Hejčík, Jiří (vedoucí práce)
This thesis deals with the use of renewable energy sources (RES) in the food industry, specifically in the brewing sector. The first part of the thesis is devoted to the research of individual RES, while the second part focuses on the description of the brewing industry and the beer production process. In the practical part of the thesis, the energy requirements of the selected microbrewery were analysed, which served as a baseline for the assessment of the possibility to cover its needs with RES. The use of a heat pump, the installation of photovoltaic panels and heat recovery in wort cooling by means of a plate heat exchanger were considered. The work is concluded with an evaluation of the individual solutions.
Design optického stroje na třídění ořechů
Toporková, Natália ; Rubínová, Dana (oponent) ; Křenek, Ladislav (vedoucí práce)
Táto práca sa zaoberá návrhom originálneho výtvarne-technického konceptu optického hyperspektrálneho triediaceho zariadenia na orechy s ohľadom na ekonomické, hygienické, estetické a ergonomické aspekty. Cieľom je kombinovať menej používané materiály pre technológie v potravinárstve, pridať estetický prvk do strojárskeho prostredia, minimalizovať náklady výrobcov technológií a šetriť pracovnú plochu spracovateľov. Zariadenie umožňuje triediť orechy na základe ich chemického zloženia, čo zabezpečuje spoľahlivé triedenie s minimálnym zásahom človeka a poskytuje konzistentné výsledky. Dizajn zariadenia je zameraný na originalitu, estetiku a ergonómiu, pričom sa berú do úvahy aj normy a smernice týkajúce sa hygieny a bezpečnosti v potravinárskom priemysle. Navrhnutý dizajn je vhodný pre implementáciu do potravinárskych závodov. Taktiež dbá na ergonomické prvky, aby bol stroj užívateľsky prívetivý. Celkový dizajn a funkcionalita stroja ho robia vhodným pre univerzálne využitie.
Management kvality a značky kvality potravin na příkladu vybrané firmy
VÍTŮ, Jana
Diplomová práce se zabývá managementem kvality a značkami kvality v oblasti potravinářství, kdy je toto téma řešeno v konkrétní společnosti, a je popsáno jak z pohledu teoretického, tak i praktického. Zabývám se tím, zda produktová certifikace může být významně podpořena systémovou certifikací (certifikovaným systémem managementu kvality). Neboli společnost se systémovou certifikací, která se snaží získat produktovou certifikaci, má větší šanci k udělení produktové certifikace.
Bezpečnost práce s elektronickými daty v průmyslových podnicích
Žáčková, Eliška ; Šisler, Vít (vedoucí práce) ; Souček, Martin (oponent)
Diplomová práce "Bezpečnost práce s elektronickými datyv průmyslových podnicích" si klade za cíl charakterizovat základní termínyvztahující se k této oblasti a s jejich pomocí pak dále analyzovatmožnost řešení dané problematiky ve vybraném průmyslovém podniku v Českérepublice skrze metodu kvalitativního výzkumu, kterou je případová studie. V teoretické části jsou nastíněny pojmy, kterými jsou informace,data, znalosti, kyberprostor, podnikové informační systémy, počítačová kriminalita a kyberterorismus. Z tohoto oddílu vychází část praktická, která detailně rozebírá výchozí stav podniku z odvětví potravinářského průmyslu a v něm následnou implementaci systému pro řízení a správu digitálního firemního obsahu jako možné řešení problematiky bezpečnosti práce s elektronickými daty.
Proaktivní analýzy rizik v podnikové praxi - metody a postupy
Dočkalová, Pavla ; Hrabová, Kristýna (oponent) ; Kruliš, Jiří (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá proaktivní analýzou rizik ve společnosti X, která vyrábí především masné výrobky. Práce je rozdělena do 2 částí. První část se věnuje teoretickým východiskům včetně soupisu metod vhodných k analýze rizik. Součástí je i představení společnosti, popis jejích procesů a aktuální řízení rizik. Druhá část práce obsahuje analýzu rizik pomocí metody IPR a FMEA. Na základě výsledků aplikovaných metod jsou na závěr práce navrhnuta opatření k minimalizaci identifikovaných rizik.
The impact of innovation activities on the foreign trade of the company
Popovič, Peter ; Martinčič, Andrea (oponent) ; Bočková, Nina (vedoucí práce)
The diploma thesis deals with the impact of innovative assets on the foreign trade of a selected food business. On the basis of theoretical part, an analysis is made of the selected company, which consists of a financial analysis, PESTE analysis, Porter's analysis, competition analyses and analyses of specific innovations. At the end of a thesis, the results achieved are evaluated. At the same time, solutions are proposed to improve the current state of innovation in the company under observation.
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2019
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2018
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 95 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.