Název:
Biofilmy v potravinářském průmyslu
Autoři:
Škrobáčková, Monika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena především na bakteriální biofilmy, které jsou typické pro potravinářský průmysl. V této práci je popsána jejich historie, definice, struktura, vznik a vývoj, ke kterému patří i jejich komunikace neboli quorum sensing (QS). Dále jsou v práci podrobně popsány mikroorganismy, které jsou schopny vytvářet biofilm, jedná se např. o rody Escherichia, Staphylococcus, Enterococcus a další. Jsou popsány i místa, kde se nejčastěji vyskytují biofilmy v provozech potravinářského průmyslu, jako jsou mlékárenský nebo masný průmysl. Dále je popsána jejich detekce a způsoby prevence, které zahrnují jednotlivé tipy, jak zabránit samotnému vzniku biofilmu. Používají se např. sanitační prostředky, přírodní antimikrobiální látky, enzymy nebo nanočástice.The work is focused mainly on bacterial biofilms, which are typical for the food industry. This work describes their history, definition, structure, formation and evolution, which includes their communication or quorum sensing (QS). Furthermore, the microorganisms that can form biofilms are described in detail in this thesis, such as the genera Escherichia, Staphylococcus, Enterococcus and others. The locations where biofilms are most commonly found in food industry such as dairy or meat industry are also described. Their detection and prevention methods are also described, which include individual tips on how to prevent biofilm formation itself. For example, sanitizers, natural antimicrobials, enzymes or nanoparticles are used.
Klíčová slova:
biofilm; biofilm detection; biofilm structure; detekce biofilmu; food industry; microorganisms; mikroorganismy; potravinářský průmysl; struktura biofilmu