Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 73 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.04 vteřin. 
Analýza spotřeby a druhového zastoupení zeleniny jako zdroje alimentárních antioxidantů v systému školního stravování.
TOMÁŠEK, David
: Tématem předkládané diplomové práce je Analýza spotřeby a druhového zastoupení zeleniny jako zdroje alimentárních antioxidantů v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů. Úkolem této diplomové práce je zjistit, jestli školní jídelny zvládají úspěšně plnit normu spotřebního koše a výživových norem pro školní stravování v komoditě zeleniny a jaké druhy zeleniny školní jídelny nejvíce využívají. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány témata týkající se systému školního stravování od historie až po současnost, dále legislativy školního stravování, výživové hodnoty stravování v rámci celé naší republiky a stručné charakteristiky zeleniny. Kapitola Spotřební koš seznamuje s výživovými normami školního stravování, finančními limity pro nákup potravin, plněním spotřebního koše nutričního doporučení a s metodami pro sestavení spotřebního koše. Poslední kapitola teoretické části se zabývá různými specifiky zeleniny a jaké obsahuje vitamíny a minerální látky. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky plnění spotřebního koše v komoditě zeleniny dle normy o školním stravování. Také jsou zde vyhodnoceny výsledky průměrného obsahu zeleniny v rámci jednoho oběda. Ve výsledcích je vyhodnocena skutečná a průměrná denní spotřeba zeleniny.
Využití zeleniny ve výživě se zaměřením na školní jídelny
ILLE, Kryštof
Diplomová práce se zabývá využitím zeleniny ve výživě se specializací na školní jídelny. Výzkumný soubor tak tvoří šest zvolených školních jídelen při základních školách, kde se stravují žáci prvního i druhého stupně. Práce je systematicky rozdělena do pěti částí. Teoretická část přináší přehled druhů zeleniny používané ve školních jídelnách, uvádí zdravotní benefity této komodity, zmiňuje pro zdraví jedince důležité složky jako jsou např. bioaktivní látky, vitamíny a vitageny, minerální látky. Všímá si však také antinutričních složek a rizikových látek obsažených v komoditě zelenina. Závěr teoretické části je věnován legislativě vztahující se ke školnímu stravování. V praktické části je díky analýze spotřebních košů vyhodnoceno využití zeleniny ve školních jídelnách spadajících pod vybrané základní školy. Výsledkem jsou podrobně zpracované grafy a tabulky, kde lze dohledat určité výkyvy ve spotřebě zeleniny v jednotlivých měsících v průběhu kalendářního roku, dále celkovou roční spotřebu zeleniny a plnění doporučených norem pro dané skupiny strávníků v souladu s výživovými normami stanovenými přílohou 1 k vyhlášce 107/2005 Sb., o školním stravování, u každé vybrané jídelny základní školy.
Nákupní chování spotřebitelů na trhu se zeleninou v České republice
Stehnová, Nela
STEHNOVÁ, N., Nákupní chování spotřebitelů na trhu se zeleninou v České republice. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020. Diplomová práce se zabývá poznáním situace na trhu se zeleninou v České republice. V první části je sledován vývoj osevních ploch, sklizně, spotřeby, spotřebitelských cen a vývoj zahraničního obchodu zeleniny v posledních letech. Další část práce se zabývá faktory, které ovlivňují nákupní chování spotřebitelů na trhu se zeleninou. Tito spotřebitelé jsou následně pomocí shlukové analýzy rozděleni do jednotlivých segmentů. V neposlední řadě se práce zabývá také poznáním českých producentů zeleniny. Na závěr jsou zformulována doporučení pro spotřebitele, producenty i obchodníky, kteří se na tomto trhu vyskytují.
Mikrobiologické parametry výroby, skladování a distribuce raw potravin
Vávra, Jaroslav
Bakalářská práce Mikrobiologické parametry výroby, skladování a distribuce raw potravin zahrnuje teoretickou a praktickou část. Literární rešerše je kompilací postoje veřejnosti i odborníků k raw potravinám, legislativních předpisů pro používané suroviny a potraviny určené k přímé spotřebě, základů technologie výroby, poznatků o mikrobech, produktech jejich metabolismu a možných zdravotních rizicích s nimi spojených. Experimentem byl základní mikrobiologický rozbor vzorků raw tyčinek pro stanovení celkového počtu mikroorganismů, plísní a kvasinek, koliformních bakterií a přítomnosti Eschericia coli. Získané výsledky experimentu byly následně porovnány s legislativními předpisy, především pak s normou ČSN 56 9609. Poslední částí experimentu bylo krátké orientační senzorické hodnocení. Ačkoliv bylo v produktech nalezeno mnoho mikroorganismů, k překročení předpisů nedošlo.
Druhové spektrum plevelů ve vybraných porostech okopanin a zelenin
Borková, Kristýna
Ve své práci jsem se věnovala stanovení druhového spektra plevelů v těchto plodinách – zelí, dýně a brambory. Pozorování jsem prováděla v podniku Zahradnictví Brabec, který sídlí v Modřicích nedaleko od Brna. Vyhodnocení jsem prováděla na základě početní metody a statistiky, kdy jsem využila ordinačního diagramu pro znázornění výsledků. V plodinách se nejvíce vyskytoval laskavec ohnutý (Amaranthus retroflexus), merlík bílý (Chenopodium album) a pcháč oset (Cirsium arvense). Tyto tři plevele se vyskytovaly ve všech plodinách ve velkém množství. Nejvíce zapleveleným porostem byly dýně a nejméně plevelů se vyskytovalo v porostu zelí.
Třídící systémy pro ovoce a zeleninu
Vlach, Martin
Bakalářská práce na téma Třídící systémy pro ovoce a zeleninu je vypracována na Ústavu zahradnické techniky na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Cílem bakalářské práce je pojednání o třídících systémech pro ovoce a zeleninu, jejich rozdělení a významu v daných třídících skupinách, dále se zaměřuje na využití a přednosti. Naznačení moderních trendů v práci s ovocem a zeleninou. Práce obsahuje obrázky, které dopomáhají k lepší orientaci a představě fungování strojů.
Význam a výskyt konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny
Kotrlová, Adéla
Bakalářská práce na téma Výskyt a význam konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny byla vypracována v letech 2017 až 2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Konzervační metody jsou rozděleny na ty konzervaci fyzikálními metodami, které se používají při výrobě výrobků z ovoce a zeleniny. Konzervaci přídavkem chemickými látkami neboli konzervanty, kde jsou popsány jednotlivé chemické přídatné látky používané při konzervaci výrobků z ovoce a zeleniny. Právní omezení a specifikace chemických konzervujících látek přidávaných do takovýchto výrobků. Kdy je omezeno jejich množství v různých typech výrobků. Dále práce obsahuje frekvenci konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny.
Zdravotní aspekty konzumace zeleniny a zeleninových šťáv
Holasová, Lucie
Bakalářská práce byla zaměřena na zdravotní aspekty konzumace zeleniny a zeleninových šťáv. V literární části jsou popsány jednotlivé druhy zeleniny, jejich základní látkové složení a je zde popsán i význam zeleniny ve výživě člověka. V praktické části práce bylo provedeno stanovení obsahu vitaminu C ve vybraných druzích zeleniny a v zeleninových šťávách. Obsah vitaminu C byl zjišťován metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie a získané výsledky byly porovnány se zahraničními články. Nejvíce vitaminu C obsahovala červená paprika. V případě šťáv to byla 100% zelná šťáva.
Obsah škodlivých látok v zelenine z obchodných reťazcov v konvenčne i ekologicky pestovanej zelenine
Čupková, Dana
Práce se zabývá rozdíly v ekologické a konvenční produkci. Porovnává způsob obdělávání půdy, výživu a ochranu rostlin, výnos a kvalitu plodin. Charakterizuje škodlivé látky vyskytující se v zelenině, způsob, jakým se dostali do rostliny a jejich účinek na lidské zdraví. Popisuje systém kontroly a organizace zabývající se bezpečností potravin v České republice i ve světě. V praktické části jsou porovnávány množství těžkých kovů (Pb, Cd, Cu a Zn) a dusičnanů v ekologicky a konvenčně pěstovaných dvou odrůdách papriky z pozemku ZF MENDELU a zjišťovány v bio a konvenční mrkvi a rajčatech z obchodní sítě. Kromě zinku v obsahu těžkých kovů nebyl zjištěn prokazatelný rozdíl. Zinek obsahovala jednoznačně ve vyšší míře zelenina ekologicky pěstovaná. Obsah dusičnanů se v ekologicky a konvenčně pěstované zelenině nelišil s výjimkou mrkve. Mrkev prodávaná pod značkou bio obsahovala více dusičnanů než konvenční. Stále však šlo o neškodné množství.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 73 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.