Název:
Zdravotní aspekty konzumace zeleniny a zeleninových šťáv
Autoři:
Holasová, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla zaměřena na zdravotní aspekty konzumace zeleniny a zeleninových šťáv. V literární části jsou popsány jednotlivé druhy zeleniny, jejich základní látkové složení a je zde popsán i význam zeleniny ve výživě člověka. V praktické části práce bylo provedeno stanovení obsahu vitaminu C ve vybraných druzích zeleniny a v zeleninových šťávách. Obsah vitaminu C byl zjišťován metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie a získané výsledky byly porovnány se zahraničními články. Nejvíce vitaminu C obsahovala červená paprika. V případě šťáv to byla 100% zelná šťáva.The bachelor thesis was focused on the health aspocts of cunsumption of vegetables and vegetable juices. Various types of vegetables, their basic material composition are presented in the literaly part. In the practical part of the thesis it was proved that the content of vitamins in selected kinds of vegetables and vegetable juices. Vitamin C content was determined by high performance liquid chromatographs. Most of the vitamin C contained red pepper. For juices it was 100% cabbage juice.
Klíčová slova:
vitamin C; zelenina; zeleninová šťáva