Název:
Obsah škodlivých látok v zelenine z obchodných reťazcov v konvenčne i ekologicky pestovanej zelenine
Autoři:
Čupková, Dana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá rozdíly v ekologické a konvenční produkci. Porovnává způsob obdělávání půdy, výživu a ochranu rostlin, výnos a kvalitu plodin. Charakterizuje škodlivé látky vyskytující se v zelenině, způsob, jakým se dostali do rostliny a jejich účinek na lidské zdraví. Popisuje systém kontroly a organizace zabývající se bezpečností potravin v České republice i ve světě. V praktické části jsou porovnávány množství těžkých kovů (Pb, Cd, Cu a Zn) a dusičnanů v ekologicky a konvenčně pěstovaných dvou odrůdách papriky z pozemku ZF MENDELU a zjišťovány v bio a konvenční mrkvi a rajčatech z obchodní sítě. Kromě zinku v obsahu těžkých kovů nebyl zjištěn prokazatelný rozdíl. Zinek obsahovala jednoznačně ve vyšší míře zelenina ekologicky pěstovaná. Obsah dusičnanů se v ekologicky a konvenčně pěstované zelenině nelišil s výjimkou mrkve. Mrkev prodávaná pod značkou bio obsahovala více dusičnanů než konvenční. Stále však šlo o neškodné množství.The work deals with differences in ecological and conventional production. It compares soil cultivation, nutrition and plant protection, yield and crop quality. It characterizes the harmful substances found in vegetables, the way they get into the plant and their effect on human health. It describes the control system and organizations dealing with food safety in the Czech Republic and in the world. In the practical part are compared the quantities of heavy metals (Pb, Cd, Cu and Zn) and nitrates in ecologically and conventionally grown two varieties of peppers from the land of ZF MENDELU and found in organic and conventional carrots and tomatoes from the trade network. In addition to zinc in the heavy metal content, no demonstrable difference was found. Zinc was clearly more organically grown. Nitrate content did not differ in organic and conventionally grown vegetables except for carrots. Carrots sold under the bio brand contained more nitrates than conventional ones. But it was still a harmless quantity.
Klíčová slova:
dusičnany; ekologické a konvenční zemědělství; těžké kovy; zelenina