Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 60 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Antioxidační aktivita vybraných druhů drobného ovoce
Křenová, Alena ; Gregor,, Tomáš (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity červených a bílých angreštů a červených, bílých a černých rybízů. V teoretické části jsou shrnuty dostupné informace o drobném ovoci, přehled přírodních a syntetických antioxidantů a souhrn použitých metod pro stanovení celkové antioxidační aktivity. Zmražené vzorky ovoce byly poskytnuty výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy, s. r. o. v rámci projektu QI111A141 – Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů (Ministerstvo zemědělství ČR). Celková antioxidační aktivita červených a bílých angreštů a rybízů byla změřena spektrofotometrickými metodami využívající volné radikály ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Černé rybízy byly proměřeny elektronovou paramagnetickou rezonancí s využitím volných radikálů ABTS•+ a DPPH a celková antioxidační aktivita byla vyjádřena hodnotami TEACABTS a TEACDPPH. Celkem bylo proměřeno 8 odrůd červených angreštů, 6 odrůd bílých angreštů, 12 odrůd červených rybízu, 6 odrůd bílých rybízu a 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených a bílých angreštů Alan, Karmen, Pax a Invicta a odrůdy červených a bílých rybízů Rovada, Orion a Olin. Mezi černými rybízy dosahovaly nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity odrůdy Ometa a Ruben.
Bioaktivní látky růže šípkové
Ďubašáková, Mária ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto diplomovej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnych látok ako sú celkové polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch z Ruže šípkovej. V druhej časti bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie etanolu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich účinku proti voľným radikálom, popis čaju, popis Ruže šípkovej a možnosti spektrofotometrického stanovenia prírodných látok, a na záver základné rozdelenie baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené etanolové a vodné extrakty v ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a antioxidačná aktivita Výsledky stanovovania polyfenolov a flavonoidov ukazujú, že pre lúhovanie kvetu je vhodnejšie rozpúšťadlo s etanolom, a pri lúhovaní oplodia šípku je vhodnejšie rozpúšťadlo voda. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity macerátov nenastali žiadne významné rozdiely, mierne vyššiu antioxidačnú aktivitu vykazujú maceráty z kvetu šípku. Extrakty vykazovali antimikrobiálnu aktivitu najmä proti Micrococcus luteus a mierne proti Bacillus cereus. Najväčšia antimikrobiálna aktivita bola stanovená u etanolových macerátov kvetu proti Micrococcus luteus
Porovnání analytických metod pro stanovení antioxidační aktivity potravin
Křenová, Alena ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních a syntetických antioxidantů a jejich působením na volné radikály. Přírodní antioxidanty přijímáme většinou jako součásti složitých směsí, a proto se snažíme antioxidační aktivitu charakterizovat jako celek. Pro stanovení celkové antioxidační aktivity potravin byly vyvinuty chemické a fyzikální metody. Práce se soustředí na chemické metody, konkrétně na ABTS a DPPH, které jsou založeny na reakci antioxidantů se syntetickými radikály, a dále na metodu FRAP, která je založena na redukční schopnosti antioxidantů. V experimentální části jsou tyto metody porovnávány z hlediska jejich náročnosti a poskytnutých výsledků z analýz reálných vzorků potravin.
Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů
Bartošová, Jitka ; Vitoulová, Eva (oponent) ; RNDr.Jana Skopalová, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity (total antioxidant activity, TAA) různých druhů čajů (zelených, černých, polofermentovaných, bílých, maté, rooibosu a bylinných) v závislosti na způsobu a délce doby jejich zpracování. Hlavní důraz je kladen na ověření nové metody měření celkové antioxidační aktivity využívající průtokové coulometrie. Výsledky získané touto metodou jsou porovnány s výsledky zjištěnými chemiluminiscenční metodou (Trolox equivalent antioxidant capacity, TEAC), která se standardně využívá pro měření celkové antioxidační kapacity v různých materiálech a surovinách. V práci jsou diskutovány příčiny rozdílů v hodnotách TAA zjištěných oběma metodami.
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Kaserová, Natálie
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antioxidanty, a na jejich boj proti oxidativnímu stresu v organismu. V první části je popisován oxidativní stres, co jej způsobuje, a jaké má negativní, případně pozitivní, vlivy na lidské tělo. Je nastíněna souvislost volných radikálů se vznikem oxidativního stresu. Druhá část literární rešerše je věnována samotným antioxidantům, přírodním i přirozeně se vyskytujícím v lidském organismu. Podrobněji jsou popsány nízkomolekulární organické molekuly rostlin, jež vykazují významnou antioxidační aktivitu a tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. V poslední části bakalářské práce jsou zmíněny potraviny nebo nápoje, které jsou charakteristické vysokým obsahem antioxidačních látek. V této kapitole jsou zobrazeny potraviny jako ovoce, zelenina, ořechy nebo cereálie. Z nápojů je uveden čaj, káva, pivo a víno.
Assay of fluorescent products in erytrocytes of patients with Alzheimer' s disease
Kohutiar, Matej ; Wilhelm, Jiří (vedoucí práce)
Voľné radikály sú vysoko reaktívne častice s nespárovaným elektrónom v orbitale. Medzi biologicky významné molekuly radikálovej povahy patria reaktívne zlúčeniny kyslíka a dusíka. Pre zachovanie homeostázy je dôležité, aby koncentrácia voľných radikálov bola udržovaná na hladine pre bunky netoxickej. Reaktívne častice majú schopnosť napadnúť celú radu biomolekúl. Produkty radikálového poškodenia sa hromadia v bunkách intra i extracelulárne a vedú k tvorbe pigmentov podobných lipofuscínu. Lipofuscinoidné pigmenty obsahujú fluorofory a sú preto vhodné pre fluorescenčnú analýzu. Alzheimerova choroba predstavuje v súčasnosti významný ekonomický a sociálny problém. Príčina Alzheimerovej demencie nie je známa. Histologickým korelátom Alzheimerovej choroby je nález senilných plakov zložených z amyloidu ?. ROS a RNS prenikajú hematoencefalickou bariérou do lumen mozgových kapilár a dostávajú sa do styku s erytrocytmi. Radikálové napadnutie krviniek vedie k intracelulárnemu zvýšeniu koncentrácie produktov oxidačného stresu v cytosole. Pre analýzu fluorescenčných produktov bol použitý extrakt z červených krviniek pripravený od 30 pacientov a 8 zdravých kontrol. Vyhodnotenie emisných spektier zdravých kontrol ukázalo prítomnosť emisných maxím v oblasti 327-343nm. Patologické vzorky v oblasti nad 380nm vykazovali...
The influence of anesthesia on the degree of DNA oxidative damage
Zubáňová, Veronika ; Kuchařová, Monika (vedoucí práce) ; Nováková, Veronika (oponent)
Cieľ práce: Oxidatívne poškodenie je jedným z najčastejších typov poškodenia bunkových komponent, ktorý vedie k oxidácii lipidov, proteínov ale aj molekúl DNA (deoxyribonukleová kyselina). V dôsledku toho dochádza k vyššiemu výskytu rôznych patológií ako sú ateroskleróza, neurodegeneratívne ochorenia, rakovina alebo diabetes. V našej štúdii sme sa zamerali na vplyv celkovej anestézie na poškodenie DNA počas menšej operácie s použitím techniky kométovej analýzy. Metódy: Základným princípom tejto metódy je fixácia buniek (lymfocytov) v agaróze, ich lýza pre odstránenie membrán, inkubácia so špecifickými enzýmami a elektroforéza uvoľnených bunkových jadier. Počas elektroforézy sa voľné nízkomolekulárne a negatívne nabité fragmenty DNA pohybujú smerom k anóde, čo spôsobuje tvorbu typického kométového tvaru bunky. Na konci boli gély nafarbené etídiom bromidu (DNA interkalačná farbička) a vizualizované. Výsledky: Skúmali sme jednoreťazcové zlomy a, s použitím modifikovanej metódy s využitím špecifických enzýmov na detekciu špecifických lézií, tiež oxidované puríny a pyrimidíny. Navýšenie DNA poškodenia, určené intenzitou chvosta kométy, bolo kvantifikované použitím LUCIA Comet Assay (Laboratory Imaging, Czech Republic) softvéu pre obrazovú analýzu. Záver: Výsledky boli použité na porovnanie poškodenia...
The influence of critical condition of patients on DNA damage
Verešpejová, Natália ; Kuchařová, Monika (vedoucí práce) ; Bárta, Pavel (oponent)
V decembri 2019 sa začali objavovať prvé prípady pacientov s pneumóniou, ktorá prerástla v syndróm akútnej respiračnej tiesne a spôsobovala problémy s dýchaním. Koronavírusová choroba 2019 (COVID-19) je príčinou globálnej pandémie a spôsobuje ju závažný akútny respiračný syndróm koronavírus 2 (SARS-CoV-2). Za progresiu ochorenia je zodpovedná komplexná súhra faktorov. Niektoré štúdie naznačujú, že podporuje vznik oxidačného stresu a teda môže viesť k oxidačnému poškodeniu buniek a DNA. Cieľom tejto štúdie bolo pozorovanie závislosti medzi oxidačným poškodením DNA a kritickým stavom spôsobeným ochorením COVID-19 s použitím techniky kométovej analýzy. Základný princíp použitej metódy spočíva vo fixácii lymfocytov v agarózovom gély, odstránení membrány a cytoplazmy buniek, inkubácii so špecifickými enzýmami a elektroforéze. V procese elektroforézy dochádza k migrácii negatívne nabitých fragmentov DNA smerom k anóde a bunka tak nadobúda typický tvar kométy. Kométy vizualizujeme pomocou DNA interkalačného farbiva etídia bromidu. Kvantifikovali sme jednoreťazové zlomy a s použitím špecifických enzýmov (modifikácia metódy na detekciu špecifických lézií) aj oxidované pyrimidíny a puríny. Výsledky sú udávané ako % tail DNA, teda množstvo DNA vo chvoste kométy v percentách. Stanovenie DNA poškodenia...
Konverze biologicky aktivních látek při přípravě zelených a černých čajů
Procházková, Anna
Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na pěstování, zpracování, přípravu čaje a chemickým složením čajových lístků. Dále se zabývá syntézou biologicky aktivních látek v rostlinných materiálech a jejich konverzi v rozmezí od přípravy čaje až po přeměnu v lidském organismu po jeho konzumaci. Také se zabývá stručným shrnutím a definováním problematiky volných radikálů a antioxidantů v rámci jejich fungování v organismu člověka, následována snahou objektivně shrnout jejich hlavní farmakologickými účinky. Praktická část práce, zaměřena na stanovení fenolických látek a celkové antioxidační kapacity vybraných zelených a černých čajů, je doplněna jejich senzorickou analýzou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 60 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.