Název:
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Autoři:
Kaserová, Natálie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antioxidanty, a na jejich boj proti oxidativnímu stresu v organismu. V první části je popisován oxidativní stres, co jej způsobuje, a jaké má negativní, případně pozitivní, vlivy na lidské tělo. Je nastíněna souvislost volných radikálů se vznikem oxidativního stresu. Druhá část literární rešerše je věnována samotným antioxidantům, přírodním i přirozeně se vyskytujícím v lidském organismu. Podrobněji jsou popsány nízkomolekulární organické molekuly rostlin, jež vykazují významnou antioxidační aktivitu a tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. V poslední části bakalářské práce jsou zmíněny potraviny nebo nápoje, které jsou charakteristické vysokým obsahem antioxidačních látek. V této kapitole jsou zobrazeny potraviny jako ovoce, zelenina, ořechy nebo cereálie. Z nápojů je uveden čaj, káva, pivo a víno.The bachelor thesis is focused on natural antioxidants and their fight against oxidative stress in the organism. The first part is about the oxidative stress, what causes it, and its negative or positive effects on the human body. The connection between free radicals and the development of oxidative stress is outlined. The second part of the literature review is devoted to the antioxidants themselves, both natural and natively occurring in the human organism. The low-molecular organic molecules of plants are described in more detail, which exhibit significant antioxidant activity and constitute a substantial part of our diet. The foods or beverages with high content of antioxidant substances are mentioned in the last part of bachelor thesis. This chapter deals with the foods such as vegetables, fruits, nuts and even cereals. Furthermore, from the beverages are presented the tea, coffee, beer, and wine.
Klíčová slova:
antioxidant defense; antioxidants in food; antioxidanty v potravinách; antioxidační ochrana; chronic diseases; chronická onemocnění; free radicals; nutrition; reactive oxygen and nitrogen species; reaktivní formy kyslíku a dusíku; volné radikály; výživa