Název:
Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů
Překlad názvu:
Determination of total antioxidation activity of tea pickles in selected sorts of tea
Autoři:
Bartošová, Jitka ; Vitoulová, Eva (oponent) ; RNDr.Jana Skopalová, Ph.D. (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity (total antioxidant activity, TAA) různých druhů čajů (zelených, černých, polofermentovaných, bílých, maté, rooibosu a bylinných) v závislosti na způsobu a délce doby jejich zpracování. Hlavní důraz je kladen na ověření nové metody měření celkové antioxidační aktivity využívající průtokové coulometrie. Výsledky získané touto metodou jsou porovnány s výsledky zjištěnými chemiluminiscenční metodou (Trolox equivalent antioxidant capacity, TEAC), která se standardně využívá pro měření celkové antioxidační kapacity v různých materiálech a surovinách. V práci jsou diskutovány příčiny rozdílů v hodnotách TAA zjištěných oběma metodami.
This thesis deals with the total antioxidant activity (TAA) evaluation of various sorts of tea (green, black, half-fermented, white, mate, rooibos and herbal) depending on the process and time of their treatment. The main emphasis is put on testing a new method of measuring the total antioxidant activity by flow coulometry. The results acquired by this method are compared to the results of the chemiluminescent Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) method which is a standard for measuring the total antioxidant capacity in various materials and raw materials. The work discusses the reasons for the differences in the values found by both methods.
Klíčová slova:
antioxidanty; bylinné čaje; bílý čaj; Celková antioxidační aktivita; chemiluminiscence; fermentace; flavonoidy; maté; polofermentovaný čaj; průtoková coulometrie; rooibos; volné radikály; zelený čaj; černý čaj; antioxidants; black tea; chemiluminescence; fermentation; flavonoids; flow coulometry; free radicals; green tea; herbal tea; mate; rooibos; semifermented tea; Total antioxidant activity; white tea
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/9753