|
Výživa předškolních dětí a možné negativní důsledky na zdraví
HYNKOVÁ, Jana
Autor: Jana HYNKOVÁ Název práce: Výživa předškolních dětí a možné negativní důsledky na zdraví Druh práce: Bakalářská práce Vedoucí práce: MUDr. Marie Nosková Místo a rok vydání: České Budějovice 2008 Počet stran: 79 Klíčová slova: předškolní děti, zdravá výživa, rodiče, stravovací návyky, nadváha, mateřská škola
|
|
Účtování v maloobchodní organizaci zabývající se prodejem potravinářského zboží a výrobou produktů studené kuchyně
NOVÁČKOVÁ, Alena
Bakalářská práce je zaměřena na specifika účetnictví maloobchodní jednotky zabývající se výrobou a prodejem potravinářského zboží. Cílem této práce je identifikovat tyto specifika, které se vyznačují hlavně dobou trvanlivosti, která se promítá do účtování o zásobách a do problematiky evidence zásob, která je v tomto oboru nejdůležitější a dále pak promítání do daňové oblasti. Teoretická část se zabývá historií a současností účetnictví, jeho podstatou a funkcemi. Dále pak oblastí zásob, která je velice náročná a potřebná. Jsou zde různé způsoby účtování, pořizování a oceňování zásob. Praktická část je věnována účetnictví konkrétní maloobchodní jednotky. Dále pak její popis, systém zpracování účetnictví, dlouhodobý hmotný majetek a zásoby. Zásoby zabírají značnou část práce, protože jejich evidence je náročná a nezbytně nutná. V obchodě s potravinářským zbožím jsou zvláštností hlavně velký sortiment a obrat zboží, který vyžaduje přesnou a jednoduchou evidenci. Stěžejní oblastí v této podnikatelské činnosti je tedy evidence zásob. Při evidenci zásob by se měla používána metoda, co nejméně závislá na obratu a sortimentu skladových položek.
|
| |
|
Ochrana spotřebitelů - označování potravin
Janovská, Lucie ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Tato práce je zaměřena na ochranu spotřebitelů, konkrétně na označování potravin. Uvádí, které údaje je povinné na obalech uvádět a také se zabývá vysvětlením těchto údajů. Zároveň byl prováděn dotazníkový výzkum, který sloužil ke zjištění zájmu spotřebitelů o uváděné informace a jejich využívání. Praktickou část této práce tvoří vyhodnocení výzkumu.
|
|
Označování potravin a ochrana spotřebitele
Borská, Kateřina ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Hethová, Renata (oponent)
Tato práce je zaměřena na zjištění informovanosti spotřebitelů ohledně značení potravin. Analyzována jsou primární data. Šetření je prováděno metodou dotazníku. Praktickou část práce dále tvoří průzkum etiket potravin podezřelých z obsahu azobarviv, které mohou mít nepříznivý vliv na lidské zdraví. Cílem práce je vytvoření databáze těchto potravin a ověření stanovených hypotéz týkajících se označování etiket.
|
|
Webové prezentace obchodních firem zaměřených na prodej potravin
Matyášková, Markéta ; Kubálková, Markéta (vedoucí práce) ; Kubálek, Tomáš (oponent)
V teoretické části popisuji prvky webových prezentací z pohledu zákazníka, marketingový mix v podmínkách internetu a možnosti certifikace internetových obchodů. V praktické části jsou popsány internetové obchody - nespecializované, prodávající široký sortiment potravin a internetové obchody specializované, zaměřené na určitý druh zboží. Dále kamenné obchody umožňující nákup na internetu a internetové obchody s potravinami v zahraničí. Práce obsahuje srovnání webových prezentací nespecializovaných internetových obchodů a srovnání různých možností nákupu podle času a ceny.
|
|
Oceňování majetku - ocenění společnosti WISSA, spol. s r.o.
Dobrovolný, Vladimír ; Heřman, Jan (vedoucí práce) ; Zeman, Karel (oponent)
Cílem této diplomové práce je stanovit tržní hodnotu vlastního kapitálu společnosti WISSA, spol. s r.o. Pro výpočet tržní hodnoty vlastního kapitálu byly zvoleny výnosové metody free cash flow to the firm, od které byla odečtena hodnota dluhů, a free cash flow to the equity. Obě metody vychází z finančního plánu pro období let 2009-2013. Finanční plán byl sestaven na základě informací z finanční a strategické analýzy, která mapuje nejen makroekonomické ale i odvětvové a vnitropodnikové faktory.
|
|
Biotechnologie jako politický systém
Sobotková, Lenka ; Dvořáková, Vladimíra (vedoucí práce) ; Lisa, Aleš (oponent)
Biotechnologie jsou široký pojem, proto se práce zaměřuje pouze na geneticky modifikované plodiny a biopaliva. Seznamuje s odbornými charakteristikami obou biotechnologií. Shrnuje také příslušnou legislativu a ekonomické ukazatele. V další části práce analyzuje postoje vybraných politických aktérů. Uvádí tam stanoviska jednotlivých mezinárodních a nadnárodních organizací (včetně Evropské unie), českých politických stran a také postoj katolické církve.
|
| |
|
Kvalita biopotravin
Táborská, Kateřina ; Chvojková, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Diplomová práce se zabývá otázkou kvality biopotravin ve srovnání s konvenčními potravinami. Kvalita je posuzována z hlediska zdravotní nezávadnosti v podobě možného ohrožení ze strany potravinových aditiv. Ty jsou posuzovány jako významné kritérium jakosti. Také hodnotí kvalitu pomocí znaků jako jsou trvanlivost, organoleptická vhodnost a výživová hodnota. Zároveň je v práci zpracován spotřebitelský dotazník, týkající se místa, sortimentu, spokojenosti zákazníků a frekvence nákupu biopotravin.
|