Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Podnikatelský záměr založení nové firmy
Herčková, Simona ; Jakubcová, Marie (oponent) ; Bartoš, Vojtěch (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením podnikatelského plánu pro společnost Santal působící v oblasti zdravé výživy, přírodní kosmetiky a drogerie. Podnikatelský záměr vychází z provedených analýz zákazníků, trhu a konkurence. Cílem práce je také ekonomické zhodnocení plánu a posouzení jeho reálnosti.
Specifika výživy sportujících dětí a jejich kvalita obeznámení se sportovní výživou
Vondrovská, Michaela ; Pěkný, Martin (vedoucí práce) ; Blažek, Dušan (oponent)
Název práce: Specifika výživy sportujících dětí a jejich kvalita obeznámení se sportovní výživou Autor: Michaela Vondrovská DiS. Vedoucí práce: PhDr. Mgr. Martin Pěkný, Ph. D. Cíle: Prvním cílem výzkumu této práce je zjistit, do jaké míry jsou děti, které vykonávají sport, obeznámeni se sportovní výživou a jaký mají přehled o stravování. Druhým cílem práce je zjištění, zda děti věří, že jím může správné stravování ovlivnit sportovní výkon. Třetím cílem, je pak vytvoření možností a návrhů pro zlepšení informovanosti dětí z oblasti výživy a stravování. Metody: Potřebná data byla zjišťována neinvazivní metodou online anketního šetření. Toto šetření proběhlo u děti ve věku 8-13 let. Výsledky: Ve výsledku práce bylo zjištěno, že 79 % respondentů má zájem o to, aby se jejich stravování změnilo k lepšímu. Zároveň však 85 % respondentů uvedlo, že si nemyslí, že racionální výživa může ovlivňovat sportovní výkon. Klíčová slova: Výživa, zdravá výživa, stravování, děti, sport
Výživa a její vliv na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů
MURČO VIRŠÍKOVÁ, Klára
Bakalářská práce na téma Výživa a její vliv na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů má za cíl zjistit, jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů a zároveň porovnat, jak se změnila výkonnost u skupiny respondentů s pevně daným jídelníčkem a u skupiny respondentů s libovolným jídelníčkem. Teoretická část se zabývá výživou ve sportu a extrémními překážkovými závody. Pro výzkum byla využita kvantitativní metoda. Výzkumný soubor byl tvořen dvěma skupinami po dvou lidech ve věku 20 až 42 let. Každou dvojici pak tvořila jedna žena a jeden muž. Všichni čtyři respondenti byli dlouholetými aktivními sportovci. Jedna skupina se stravovala dle libovolného jídelníčku, který celý měsíc zapisovala a druhá skupina měla pevně daný jídelníček vytvořený v programu Nutriservis Professional, který striktně dodržovala. Celý výzkum trval jeden měsíc a na začátku i na konci byli respondenti měřeni na přístroji InBody a zároveň byli podrobeni fyzickým testům. Během výzkumu měli respondenti dvakrát týdně společný trénink a dále pak shodné individuální tréninky, aby se minimalizovaly rozdíly v přípravě. Záměrem této bakalářské práce je poukázat na důležitost správné výživy při přípravě na extrémní překážkové závody. Z výsledků výzkumu je zřejmé, že respondenti s pevně daným jídelníčkem měli na konci opravdu lepší výsledky. Tato práce by v budoucnu mohla být užitečná při přípravě závodníků na extrémní překážkové závody. Práce čerpá z odborné literatury dostupné pro toto téma.
Obezita dospělých vs. zdravý životní styl
JEŽKOVÁ, Karolína
Téma bakalářské práce se nazývá Obezita dospělých vs. zdravý životní styl. V teoretické části se zabývám problematikou obezity, historií, druhy, příčinami, prevencí, onemocněními, které způsobuje a následnou léčbou obezity. Dále se věnuji zdravému životnímu stylu, zdravé stravě a jednotlivým makronutrientům. Praktická část zahrnuje tři cíle. Prvním cílem bylo shrnout literární rešerši obezity a zdravého životního stylu u dospělé populace. Druhým cílem bylo porovnat složení stravy u obézních jedinců a jedinců s fyziologickou hmotností. Třetím cílem bylo porovnat stravovací návyky obézních respondentů s respondenty s fyziologickou hmotností. Dále byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka "Jaké jsou rozdíly ve složení stravy u obézních jedinců a jedinců s fyziologickým BMI?" a druhá výzkumná otázka "Jaká je fyzická aktivita u obézních jedinců a u jedinců s fyziologickou hmotností?" Výzkumnou skupinu tvořilo deset obézních jedinců a deset jedinců s fyziologickou hmotností. Obě skupiny vyplnily anonymní dotazník, podle kterého jsem zjišťovala pohybovou aktivitu a stravovací návyky obézních jedinců a jedinců s fyziologickou hmotností. Na porovnání stravy u obou skupin respondentů mi poskytli své týdenní jídelníčky, které jsem vyhodnotila v programu Nutriservis profi. Průměrné hodnoty živin za týden obézních respondentů jsem porovnala s výsledky respondentů s fyziologickou hmotností. Podle výsledků se většina obézních respondentů nestravuje pravidelně a sportuje pouze příležitostně. Naopak jedinci s fyziologickou hmotností se většinou stravují pravidelně a 2-3x týdně sportují. Co se složení stravy týká, obézní jedinci měli průměrně vyšší příjem bílkovin a vyšší celkový příjem energie než jedinci s fyziologickou hmotností.
Analýza kvality stravování ve vybrané školní jídelně a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše
STAROBA, Zdeněk
Diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování ve vybrané školní jídelně. Hlavním cílem je zmapovat situaci z hlediska složení spotřebního koše v dané školní jídelně determinovat případné zlepšení u jednotlivých složek spotřebního koše. Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Také je prostředím pro použití neformálního vzdělávání v oblasti upevnění správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování. Získáním spotřebního koše dané školní jídelny v průběhu tří let se zmapovaly případné nedostatky spojené s lepším plnění spotřebního koše. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy s některými složkami spotřebního koše, jako jsou luštěniny nebo kvalitní čerstvá zelenina. Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému jsou nedostatečné finanční prostředky pro nákup kvalitnějších hlavně čerstvých potravin (např. zeleniny). Cílem diplomové práce bylo zpracování získaných dat konkrétní školní jídelny ve středních Čechách a analyzování jednotlivých složek spotřebního koše v letech (2016 - 2018) a dále porovnání spotřeby surovin spotřebního koše se spotřebou dané suroviny na osobu v rámci spotřeby domácností sledované Českým statistickým úřadem. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí. Výzkumný soubor byl tvořen dětmi ze základní školy ve Středočeském kraji. Celkem 773 žáků, školního věku ve věkovém rozpětí 6 - 15 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin.
Paleolitická dieta
Kaucká, Petra ; Hráský, Pavel (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
Název: Paleolitická dieta Cíl: Cílem bakalářské práce je prostudovat dostupné materiály o Paleo Diet a následně jí zhodnotit. Zjistit, jestli je v České republice povědomí o Paleo Diet. Dále zjistit, jaké jsou zkušenosti se stravováním podle Paleo Diet a jestli je možné jí aplikovat v našem prostředí. Metody: Jako zdroj informací posloužila vytvořená anketa. Výzkumný soubor se skládal s respondentů, u kterých byl předpoklad, že mají zkušenosti s Paleo Diet. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek četností a grafů prostřednictvím funkcí v v Excelu nebo analýzy dat na www.survio.cz. Výsledky: Na základě prostudované literatury a získaných informací prostřednictvím rozeslané ankety bylo zjištěno, že i v České republice mají někteří lidé zkušenosti a Paleo Diet, a že jí hodnotí pozitivně. Důležitou roli v problematice hraje i pohybová aktivita, která je významná v životním stylu podle Paleo Diet. Aplikovatelnost v našich podmínkách by neměla být problémem z hlediska dostupnosti potravin. Ovšem Paleo Diet zatím zůstává kontroverzním tématem. Klíčová slova: paleolitická dieta, výživa, zdravá výživa, antropologie, životní styl
Rozvoj zdravotní gramotnosti prostřednictvím mateřských center
Hromková, Renata ; Čevela, Rostislav (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
NÁZEV: Rozvoj zdravotní gramotnosti prostřednictví mateřských center AUTOR: Renata Hromková KATEDRA (ÚSTAV) Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: MUDr. Bc. Rostislav Čevela, Ph.D. ABSTRAKT Světová zdravotnická organizace definuje zdravotní gramotnost jako "…poznávací a společenské dovednosti, které určují motivaci a schopnost lidí získávat, pochopit a využít zdravotní informace k podpoře svého zdraví." V současnosti dochází k velkému rozvoji informací i v této oblasti, ale tyto informace bývají často neodborné a protichůdné. Mateřská centra se svými programy jsou vhodným místem pro rozvoj zdravotní gramotnosti. Od roku 1992, kdy u nás vzniklo první mateřské centrum došlo k velkému rozvoji těchto organizací. Nyní zastřešující organizace Síť mateřských center, která má na svých stránkách heslo: "Ruka, která hýbe kolébkou, hýbe celým světem.", sdružuje více než 330 mateřských center. Toto heslo lze přetransformovat v rovině zdravotní gramotnosti "zdravá rodina = zdravá společnost". Klienty mateřských center se stávají často již ženy gravidní a návštěvnost se týká především rodin s malými dětmi přes prarodiče, což je vhodné prostředí pro primární prevenci v oblasti komplexního přístupu ke zdraví. YMCA v České republice má ve svém znaku červený rovnostranný trojúhelník, který symbolizuje rovnováhu a harmonický...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.