Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Spotřeba potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra
Tůmová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na základy výživy, přičemž je popsán energetický příjem a výdej, makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky), mikronutrienty (vitaminy a minerály) a pitný režim. Následuje kapitola popisující základní suplementy nejčastěji užívané ve fitness. Praktická část byla zpracována pomocí dotazníkového šetření na sociálních sítích a ve fitness centru Kentoya, Praha 10. Cílem bylo prozkoumání nejčastěji užívaných doplňků stravy, zhodnocení znalostí hlavních účinků daných doplňků a zkušeností návštěvníků s dietami. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a grafů s následným porovnáním odpovědí na internetu a ve fitness centru Kentoya. Z výsledků vyplývá, že téměř 79 % návštěvníků fitness centra užívá potravinové doplňky, přičemž nejčastěji užívaným suplementem je proteinový nápoj. Přibližně 67 % návštěvníků drželo v životě nějakou dietu a bohužel nejčastěji využívaným zdrojem informací ohledně stravy je internet. Klíčová slova: fitness, potravinové doplňky, suplementy, výživa, pitný režim
Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů
Bednář, Michal ; Šafránek, Jiří (vedoucí práce) ; Polášková, Marcela (oponent)
Název práce: Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů. Cíle práce: Cílem mé práce je zjistit rozdíly v používání potravinových doplňků profesionálními a výkonnostními cyklisty. Zjišťovat budu také, jak se liší suplementace obou sledovaných skupin před výkonem, v jeho průběhu a po výkonu. Zaměřil jsem se též na to, kterým značkám suplementů dávají přednost profesionální cyklisté a které upřednostňují výkonnostní cyklisté. Samozřejmě jsem neopomenul porovnat pitný režim dotazovaných skupin. Metodika práce: Údaje jsem získával pomocí dotazníku, který jsem rozesílal e-mailem přes internet. S některými závodníky se pravidelně setkávám osobně, čehož jsem využil k přímému vyplnění dotazníku. V dotazníku byly použity jednoznačné a jednoduché otázky. Použitý dotazník je uveden níže v příloze. Většina z dotazovaných respondentů byli muži a věkové rozpětí bylo široké. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že největší rozdíly mezi dotazovanými skupinami jsou v suplementaci před výkonem, v průběhu výkonu a po něm. Rozdíly jsou také v používaných značkách potravinových doplňků. Profesionální cyklisté získávají informace o suplementaci z jiných zdrojů než výkonnostní cyklisté. Profesionální cyklisté většinou využívají rad trenéra nebo čerpají ze zkušeností svých týmových kolegů. Výkonností...
Obsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravy
Karanská, Hana ; Martin, Jan (vedoucí práce) ; Karlíčková, Jana (oponent)
Název práce: Obsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravy Autor: Hana Karanská Práce je zaměřena na stanovení anthokyanidů a anthokyanidinů v potravinových doplňcích, ovoci a džusech. Látky byly extrahovány methanolem za pomocí ultrazvukové lázně či varu na vodní lázni. Analýza byla prováděna pomocí HPLC. Z výsledků práce vyplývá, že obsah anthokyanů a anthokyanidinů je ve stanovovaných vzorcích zastoupen v různé míře. Všechny analyzované vzorky vykazovaly obsah těchto látek. Na základě informací od výrobce lze konstatovat, že přípravek Ostrovidky plus obsahoval deklarované množství anthokyanidů. Výrobci zbývajících preparátů neuvádí dostatečné informace o složení pro jednoznačné stanovení závěru, ale na základě výpočtů a úvah lze říct, že přípravky přibližně splňovaly obsah látek uváděných výrobcem. Množství anthokyanů v ovoci splňovalo hodnoty uváděné literaturou. Džusy neuváděly přesné množství anthokyanů.
Stanovení zinku v potravinových doplňcích
Nedorostová, Helena ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent)
- 1 - Abstrakt Tato bakalářská práce je zaměřena na stanovení zinku (zinečnatých iontů) v potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Součástí práce je také porovnání mezí detekce dvou odlišných atomových spektrometrů. Cílem práce bylo zjistit optimální podmínky a vliv interferencí na stanovení zinku, nalézt vhodnou metodu pro převedení vzorku do roztoku, a také porovnat meze detekce u použitých přístrojů. Optimalizovanými parametry byla výška paprsku nad hranou hořáku, průtoková rychlost acetylenu, otočení hořáku, šířka spektrálního intervalu, typ plamene. Převedení pevného vzorku do roztoku bylo provedeno ve vodě za laboratorní i zvýšené teploty, v kyselině dusičné nebo kyselině dusičné s přídavkem peroxidu vodíku, též za zvýšené teploty. Analyzovány byly tyto potravinové doplňky: Centrum od A až po železo, Walmark- vápník, hořčík, zinek, Spektrum 50+, Calibrum 50 plus, Supradyn Energy Complex. Množství zinku v potravinových doplňcích bylo stanoveno na spektrometru GBC 933 AA v kolmém uspořádání. K porovnání meze detekce byly použity přístroje GBC 933 AA s výbojkou s dutou katodou a ContrAA 700 s xenonovou výbojkou. U obou přístrojů byl pro experiment použit plamen obsahující acetylen-vzduch. Pro stanovení zinku byla pomocí standardních roztoků vytvořena kalibrační křivka, z níž byly...
Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích
Opočenská, Tereza ; Česák, Petr (vedoucí práce) ; Šimková, Michaela (oponent)
Název práce: Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích Cíle práce: Cílem bakalářské práce je co možná nejsrozumitelnější formou zodpovědět následující výzkumné otázky: 1. Jakým způsobem vhodná strava ovlivňuje vnitřní prostředí organismu dálkových běžců na lyžích? 2. Jaká skladba stravy a suplementů je pro dálkové běžce na lyžích nejvhodnější? 3. Kdy zahájit režim stravování, který pomůže závodníkům připravit organismus na absolvování dálkového běhu? Metodika práce: Použili jsme metodu rešerše české a zahraniční odborné literatury. Prostřednictvím služby Google Scholar jsme vyhledávali vědecké studie související s naším tématem. Čerpali jsme rovněž z licencovaných internetových databází (PubMed, SportDiscus, Scopus, ProQuest, OvidSP, JSTOR). Výsledky: Zjistili jsme, že dálkoví běžci na lyžích by v souvislosti s příjmem potravy měli sledovat především obsah makronutrientů a mikronutrientů. Poměry přijímaných nutrientů závisí na tom, zda se jedná o období před závodem, v průběhu závodu nebo po jeho skončení. Klíčovou roli však ve všech třech fázích plní sacharidy. Optimální nutriční strategii je vhodné zahájit nejpozději 1 - 3 dny před startem závodu. Klíčová slova: sport, pohyb, běh na lyžích, výživa, potravinové doplňky, vytrvalost, výkon
Výživové ukazatele u výkonnostních triatlonistů
Skuhrová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele výkonnostních triatlonistů a porovnat je s nesportujícími jedinci. Dalším cílem je poukázat na důležitost správné výživy ve vytrvalostním sportu a zhodnotit potřebu doplňků stravy. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy a jejich spojitosti s energetickým metabolismem s důrazem na vliv výživy v triatlonu. V praktické části jsou shrnuty výsledky, které byly získány rozborem jídelníčku 8 výkonnostních triatlonistů a 8 nesportujících jedinců. Věk respondentů byl mezi 26 a 37 lety. Výsledky poukazují na to, že obě skupiny mají vyšší energetický příjem, než udávají normy. Obě skupiny konzumují přibližně o 100 % více živočišných složek bílkovin a tuků, než je doporučeno a zároveň mají nevyrovnaný příjem mikronutrientů. Pomocí krátkého dotazníku bylo navíc zjištěno, že 50 % respondentů není spokojeno s dostupností informací o sportovní výživě, přičemž z 54 % používají jako hlavní zdroj informací internet a pouze ze 13 % čerpají z odborné literatury. Klíčová slova: triatlon, sportovní výživa, vytrvalostní výkon, doplňky stravy, pitný režim
Výživa elitních běžců na lyžích v letní přípravě
Pilná, Petra ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Výživa elitních běžců na lyžích letní přípravě. Cíle: Cílem bakalářské práce popsat výživu vytrvalostních sportovců závodících v běžeckém lyžování při letní přípravě. Zjistit, jaká je jejich energetická bilance a poměr živin. Dále jestli užívají doplňky stravy. Ke sběru dat byla využita anketa obsahující otevřené otázky týkající se typu a množství zkonzumovaných potravin. Dále obsahuje otázky týkající se pohybových aktivit, konkrétněji typ aktivity, průměrná tepová kvence, počet ujetých/ uběhlých kilometrů, intenzita a spálené elektronické podobě zaslána pěti mužů , kteří patří mezi reprezentanty České republiky běhu na lyžích Výsledky: Tři z pěti elitních běžců na lyžích se nachází gativní energetické . Největší rozdíly se ukázaly v příjmu sacharidů a nejmenší příjmu bílkovin. Průměrné procentuální zastoupení živin ve stravě všech pěti elitních běžců na lyžích je 46,4 % sacharidů, 34,4 % tuků, 17,4 % bílkovin z celkového energetického příjmu. Příjem bílkovin činí 1,9 g/kg tělesné hmotnosti. Čtyři z pěti probandů užívá pravidelně doplňky stravy, mezi nejčastěji užívané patří BCAA a iontový nápoj. Klíčová slova: ěžecké lyžování, bílkoviny, energetický příjem, energetický výdej,
Veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy
Brousilová, Tereza ; Svoboda, Petr (vedoucí práce) ; Rajchl, Jiří (oponent)
Veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy Abstrakt Práce se zabývá reklamou na doplňky stravy a její veřejnoprávní regulací. Cílem práce je podat informace o existující právní úpravě a rozhodovací praxi v této oblasti. První kapitola nastiňuje základní právní prameny veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy, které spočívají především v několika evropských nařízeních, zákonu o potravinách a zákonu o regulaci reklamy. Druhá kapitola postihuje obecné otázky právní regulace doplňků stravy. Doplňky stravy jsou potravinami, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu. Musejí být vhodně označeny, nesmějí jim být připisovány léčebné vlastnosti a zdravotní a výživová tvrzení se o nich mohou uvádět jen v souladu s evropskými předpisy. Notifikace se provádí na Ministerstvu zemědělství a složení kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Důležité je také vnímat rozdíl mezi léčivými přípravky a doplňky stravy, který nemusí být vždy na první pohled patrný. Třetí kapitola se zabývá obecnými otázkami právní regulace reklamy. Definuje, co je to reklama, jakými způsoby je regulována a jaká jsou její ústavněprávní východiska. Ve čtvrté kapitole celá diplomová práce vrcholí, když se dostává ke zvláštním otázkám veřejnoprávní regulace reklamy na doplňky stravy. Kapitola popisuje jednotlivé regulované...
Stanovení manganu v potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie
Melicharová, Zuzana ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent)
CZ Hlavní náplní této bakalářské práce bylo stanovení manganu ve formě manganatých iontů ve volně dostupných potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Pro splnění cíle bylo nutné nalézt optimální podmínky metody stanovení manganu touto technikou, provést interferenční studie, nalézt vhodný způsob převedení vzorků do roztoku a samotné stanovení. V rámci optimalizační studie byly zkoumány následující parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, rychlost průtoku acetylenu, úhel natočení hořáku a šířka spektrálního intervalu. Jako interferenty byly zkoumány ionty mědi, železa, sodíku a vápníku, jelikož byly ve vybraných potravinových doplňcích zastoupeny v nejvyšší koncentraci. Převedení pevných vzorků do roztoku bylo provedeno ve vodě a v kyselině dusičné za laboratorní a za zvýšené teploty. Pro analýzu byly vybrány tyto potravinové doplňky: Calibrum 50 Plus, Caltrate Plus, Centrum od A až po železo, DAS Gesunde Plus A-Z Multispektrum, GS Extra Strong Multivitamin, Spektrum 50+ a Supradyn Energy Complex. Stanovení manganu bylo provedeno na spektrometru GBC 933 AA. Pro stanovení meze detekce a meze stanovitelnosti přístroje byly měřeny standardní roztoky, stanovená mez detekce byla 0,001 mg/l a mez stanovitelnosti 0,004 mg/l pro polohu hořáku 0ř....
Zinek v potravinových doplňcích
Sauchanka, Katsiaryna ; Suková, Petra (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je stanovení zinku ve vybraných druzích potravinových doplňků voltametrickou metodou. V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt, toxicita a vliv na organismus člověka. Dále jsou shrnuty možnosti stanovení zinku, včetně podrobného popisu voltametrické metody. V experimentální části je uveden postup optimalizace podmínek voltametrického stanovení zinku a aplikace optimizované metody na reálné vzorky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.