Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Moderní rostlinné oleje využitelné v potravinářství a kosmetice
Plachtová, Kateřina ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární přehled problematiky aktuálně využívaných rostlinných olejů v potravinářství, kosmetice a farmacii z hlediska vlivu na lidské zdraví a jejich rozmanitého použití a blíže specifikovat dva vybrané moderní oleje, které jsou v současné době předmětem zkoumání jejich využití ve zmíněných odvětvích. Vybranými moderními oleji byly olej mrkvový a olej malinový. Byla vypracována literární rešerše zabývající se těmito oleji z pohledu jejich složení, vlastností a využití v potravinářství, kosmetice a farmacii. V experimentální části jsou stanoveny základní tukové charakteristiky obou olejů: číslo kyselosti, číslo zmýdelnění, esterové číslo, jodové číslo a peroxidové číslo. Dále byly v těchto olejích identifikovány a kvantifikovány mastné kyseliny metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem. Mastné kyseliny byly stanoveny jako metylestery. Derivatizace byla provedena bazickou esterifikací metanolickým roztokem hydroxidu draselného. V závěru byly vybrané oleje navzájem porovnány z hlediska tukových charakteristik a obsahu mastných kyselin. Stanovený obsah mastných kyselin byl také porovnán s literárními zdroji.
Study of macerates of selected plant materials in oily bases
Masár, Martin ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
The aim of this thesis was in terms of literary research describe the composition, production, impact on human health and diverse uses of vegetable oils and their herbal macerates in human life. Herbal oil macerates are actually a blend of oils and herbs, created to produce a product that combines the beneficial effects of oils with therapeutic effects of herbs. Avocado and almond oil were used in combination with herbs such as black elder, chinese tea tree and ginger. Each herb also affects to some extent the quality of oil, which was observed in the time dependence of acid number in herbal macerates compared to pure oils. The acidity of the oil is also significantly influenced by temperature and therefore one set of samples was macerated at room temperature and the other in a thermostate at 35°C. The time dependencies of the acidity number of the individual oils and macerates were plotted into graphs and compared. In most cases, the thermostate-stored oils and macerates obtained higher acidity than those stored at room temperature. The effect of the herbs on the acidity of the oil varied in the different types of macerates, with the highest acidity values being taken by macerates with black elder flowers and the lowest, most similar to pure oils, by macerates with black elder fruits. At the end of the experiment, total and free fatty acids from the last sampling (after 77 days of extraction) of macerates and oils at room temperature were analysed by gas chromatography. Again, there were some differences in the composition of total and free fatty acids in herbal macerates compared to pure oils. Some herbs affect the composition of individual fatty acids more, others do not affect it almost at all.
Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů zrajících sýrů
Strojilová, Hana
Diplomová práce na téma „Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů zrajících sý-rů“ se věnuje ve své teoretické části tématu historii sýrů, složení sýrů, v práci je dále zmínka o významu mléčných výrobků ve výživě. Další kapitoly jsou věnovány techno-logické výrobě sýrů s nízkodohřívanou a vysokodohřívanou sýřeninou a jejich vý-znamným zástupcům. V posledních kapitolách teoretické části se nachází obecný popis metod, jež slouží pro stanovení mastných kyselin ve vzorcích. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na základní analytické metody, které umožňují kontrolu jednotlivých složek sýra s jeho obalem. Přičemž došlo ke srovnání vzorků goud a ei-damů. Dále byl v experimentální části proveden experiment, při kterém došlo k extrakci jednotlivých mastných kyselin. Extrakce mastných kyselin byla provedena dle metody Hara a Radin. Vzorky byly derivatizovány a analyzovány pomocí plynové-ho chromatografu. Jednotlivé procentuální hodnoty kyselin byly porovnány ve všech vzorcích hromadně. Dále byl vyhodnocen obsah jednotlivých mastných kyselin, při-čemž vzorky byly porovnány dle druhu sýra. Pro experimentální část byly využity vzorky sýrů s nízkodohřívanou sýřenou.
Možnosti využití rybího masa při výrobě paštik
Dohnalová, Barbora ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Diplomová práce se zaměřuje na možnosti využití rybího masa při výrobě paštik. Cílem práce je vytvoření senzoricky akceptovatelné paštiky s přídavkem rybího masa. V práci byla vytvořena receptura pro výrobu takové paštiky. Při vývoji receptury byly hodnoceny různé koncentrace rybího masa, přídavné látky a různé druhy rybího masa. Pro vytvoření paštiky byly vybrány tři druhy ryb – kapr, candát a makrela. Vyrobené paštiky byly podrobeny senzorické a chemické analýze. Při senzorické analýze bylo zjištěno, že hodnotitelé pravidelně nekonzumující rybí maso byly na jeho charakteristickou chuť více citliví. Nejlépe hodnocenou rybou byla makrela, jak při porovnání středních koncentrací rybího masa, tak i při celkovém hodnocení všech paštik. Analýza obsahu tuků potvrdila nižší přítomnost volného tuku v paštikách s přídavkem rybího masa. Analýza obsahu dusíku v paštikách potvrdila, že přítomnost hrubé bílkoviny v paštikách stoupala se zvyšujícím se podílem rybího masa. Paštika obsahující pouze vepřové maso měla obdobný obsah hrubé bílkoviny jako paštiky s přídavkem rybího masa. Stanovení profilu mastných kyselin potvrdilo nižší obsah nasycených mastných kyselin v paštikách s rybím masem oproti paštice s vepřovým masem. Plynová chromatografie s hmotnostním detektorem v paštice s makrelou objevila látku zvanou pristan, která se nachází také v dalších mořských živočiších. Závěr práce je věnován podrobnému popisu dosažených výsledků a jejich diskusi. Výsledky práce mohou být užitečné pro potravinářský průmysl pro rozšíření nabídky produktů obohacených rybím masem.
The Potential Use of the Eustigmatophyceae In the Production of Biofuels
Pilátová, Jana ; Němcová, Yvonne (vedoucí práce) ; Pichrtová, Martina (oponent)
Eustigmatophyta jsou žlutozelené řasy dobře známé vysokým obsahem lipidů. Tyto lipidy mají vyšší obsah esenciálních vícenenasycených mastných kyselin (PUFA), z toho především kyseliny eikosapentaenové (EPA). Další výhodou těchto řas je vysoká rychlost růstu. Navíc jsou schopné se velmi dobře přizpůsobt podmínkám prostředí, ve kterém žijí. To vše přispívá k tomu, že je lze využít jako zdroj biopaliv nebo pro jiné biotechnologické účely. Vpředložené bakalářské práci je rozebírán potenciál eustigmatophyt v produkci biopaliv. Je diskutován vliv prostředí jak na množství obsažených lipidů, tak i na jejich složení. Tato práce poskytuje ucelený přehled mastných kyselin obsažených v eustigmatofytech a může napomoci při výběru vhodného kmene pro další experimenty. Obsahy mastných kyselin se kvalitativně i kvantitativně liší v různých chemicky nebo fyzikálně vyvolaných stresových podmínkách. Některé tyto vlivy, jako např. dostupnost dusíku a fosforu spolu s vlivem teploty a světelné intenzity, jsou diskutovány podrobněji. Dále je stručně nastíněn proces biosyntézy mastných kyselin včetně vícenenasycených mastných kyselin. Na závěr jsou zmíněny současné trendy a úspěchy genového inženýrství v souvislosti s eustigmatophytními řasami, jako je úspěšné provedení homologní rekombinace. Klíčová slova: biopaliva,...
Moderní rostlinné oleje využitelné v potravinářství a kosmetice
Plachtová, Kateřina ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární přehled problematiky aktuálně využívaných rostlinných olejů v potravinářství, kosmetice a farmacii z hlediska vlivu na lidské zdraví a jejich rozmanitého použití a blíže specifikovat dva vybrané moderní oleje, které jsou v současné době předmětem zkoumání jejich využití ve zmíněných odvětvích. Vybranými moderními oleji byly olej mrkvový a olej malinový. Byla vypracována literární rešerše zabývající se těmito oleji z pohledu jejich složení, vlastností a využití v potravinářství, kosmetice a farmacii. V experimentální části jsou stanoveny základní tukové charakteristiky obou olejů: číslo kyselosti, číslo zmýdelnění, esterové číslo, jodové číslo a peroxidové číslo. Dále byly v těchto olejích identifikovány a kvantifikovány mastné kyseliny metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem. Mastné kyseliny byly stanoveny jako metylestery. Derivatizace byla provedena bazickou esterifikací metanolickým roztokem hydroxidu draselného. V závěru byly vybrané oleje navzájem porovnány z hlediska tukových charakteristik a obsahu mastných kyselin. Stanovený obsah mastných kyselin byl také porovnán s literárními zdroji.
Study of macerates of selected plant materials in oily bases
Masár, Martin ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
The aim of this thesis was in terms of literary research describe the composition, production, impact on human health and diverse uses of vegetable oils and their herbal macerates in human life. Herbal oil macerates are actually a blend of oils and herbs, created to produce a product that combines the beneficial effects of oils with therapeutic effects of herbs. Avocado and almond oil were used in combination with herbs such as black elder, chinese tea tree and ginger. Each herb also affects to some extent the quality of oil, which was observed in the time dependence of acid number in herbal macerates compared to pure oils. The acidity of the oil is also significantly influenced by temperature and therefore one set of samples was macerated at room temperature and the other in a thermostate at 35°C. The time dependencies of the acidity number of the individual oils and macerates were plotted into graphs and compared. In most cases, the thermostate-stored oils and macerates obtained higher acidity than those stored at room temperature. The effect of the herbs on the acidity of the oil varied in the different types of macerates, with the highest acidity values being taken by macerates with black elder flowers and the lowest, most similar to pure oils, by macerates with black elder fruits. At the end of the experiment, total and free fatty acids from the last sampling (after 77 days of extraction) of macerates and oils at room temperature were analysed by gas chromatography. Again, there were some differences in the composition of total and free fatty acids in herbal macerates compared to pure oils. Some herbs affect the composition of individual fatty acids more, others do not affect it almost at all.
The Potential Use of the Eustigmatophyceae In the Production of Biofuels
Pilátová, Jana ; Němcová, Yvonne (vedoucí práce) ; Pichrtová, Martina (oponent)
Eustigmatophyta jsou žlutozelené řasy dobře známé vysokým obsahem lipidů. Tyto lipidy mají vyšší obsah esenciálních vícenenasycených mastných kyselin (PUFA), z toho především kyseliny eikosapentaenové (EPA). Další výhodou těchto řas je vysoká rychlost růstu. Navíc jsou schopné se velmi dobře přizpůsobt podmínkám prostředí, ve kterém žijí. To vše přispívá k tomu, že je lze využít jako zdroj biopaliv nebo pro jiné biotechnologické účely. Vpředložené bakalářské práci je rozebírán potenciál eustigmatophyt v produkci biopaliv. Je diskutován vliv prostředí jak na množství obsažených lipidů, tak i na jejich složení. Tato práce poskytuje ucelený přehled mastných kyselin obsažených v eustigmatofytech a může napomoci při výběru vhodného kmene pro další experimenty. Obsahy mastných kyselin se kvalitativně i kvantitativně liší v různých chemicky nebo fyzikálně vyvolaných stresových podmínkách. Některé tyto vlivy, jako např. dostupnost dusíku a fosforu spolu s vlivem teploty a světelné intenzity, jsou diskutovány podrobněji. Dále je stručně nastíněn proces biosyntézy mastných kyselin včetně vícenenasycených mastných kyselin. Na závěr jsou zmíněny současné trendy a úspěchy genového inženýrství v souvislosti s eustigmatophytními řasami, jako je úspěšné provedení homologní rekombinace. Klíčová slova: biopaliva,...
Vyhodnocení intenzivního chovu candáta obecného (Sander lucioperca) v provozních podmínkách včetně posouzení kvality finálního produktu
JABLONICKÁ, Dagmara
Hodnocení sensorických, chemických a technologických parametrů masa candáta obecného (Sander lucioperca) chovaného v intenzivních podmínkách v porovnání s kvalitou svaloviny u candátů chovaných v rybničních (extenzivních) podmínkách.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.