Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 156 záznamů.  začátekpředchozí97 - 106dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium biologických účinků technického konopí a jeho frakcí
Vacková, Hana ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Konopí jako jediné v rostlinné říši obsahuje kanabinoidy, díky nim má obrovský potenciál, který není ještě dopodrobna prozkoumán. Tato práce pojednává o analýzách technického konopí. V teoretické části se pojednává o účincích kanabinoidů a analýzách, které se využívají k charakteristice konopí. V experimentální části jsou zahrnuty metody charakterizující konopí, stanovení antimikrobiální účinku a analýza tenkovrstvé chromatografie. Využity byly tři odrůdy Cannabis Sativa L. a to Finola, Fedora, Kompolti. Spektrofotometricky byl stanovený obsah polyfenolů, flavonoidů a antioxidační aktivita připravených tinktur. Další součástí práce je stanovení antimikrobiálního působení extraktů. Měření bylo provedeno pomocí stanovení inhibičního účinku měřením zákalu a diskového testu. K těmto testům byli vybráni zástupci Grampozitivních, Gramnegativních bakterií a zástupce kvasinek. Bylo prokázáno antimikrobiální působení tinktur z konopí na použité mikroorganismy. Některé tinktury vykazovaly podobný účinek jako antibiotika, která jsou používaná na léčbu bakteriálních infekcí. Tenkovrstvá chromatografie umožnila vizualizaci kanabinoidů v připravených tinkturách.
Vývoj energetických nápojů nového typu s obsahem přírodních aktivních složek
Vysoká, Marie ; Němcová, Andrea (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Tato diplomová práce byla zaměřena na vývoj a přípravu nového energetického nápoje. Teoretická část práce se zaměřuje na srovnání na trhu dostupných energetických nápojů, představení hlavních aktivních složek a návrh obohacení nového energetického nápoje. Rovněž popisuje možnost využití enkapsulace a metody použité ke stanovení. V experimentální části práce byla nejprve provedena charakterizace energetických nápojů z hlediska obsahu kofeinu, cukru, polyfenolu a vitaminu C. Dále byl navržen vlastní energetický nápoj, jehož základ tvořily vybrané druhy sypaných čajů, které byly obohaceny o enkapsulovaný extrakt acai, aceroly, macy, goji a ženšenu. Všechny extrakty obsahovaly velké množství polyfenolu a antioxidačně aktivních látek. Extrakty aceroly navíc obsahovaly velmi vysoké množství vitaminu C. Pro enkapsulaci byly připraveny dva typy částic, alginátové částice a liposomy. Pro všechny částice byla stanovena enkapsulační účinnost, velikost, stabilita i antioxidační aktivita. Poté byla v rámci tří měsíců sledována dlouhodobá stabilita. Částice byly také vystaveny působení umělé žaludeční, pankreatické a žlučové šťávě. Všechny testované částice vykazovaly velmi dobrou enkapsulační účinnosti. Z hlediska dlouhodobé stability při skladování ve vodném prostředí vyhovovaly především liposomové částice, které vykazovaly rovněž vysokou stabilitu měřením zeta potenciálu. U alginátových částic docházelo naopak při skladování ve vodném prostředí k uvolňování aktivních látek. Na závěr byl vytvořen energetický nápoj a podroben senzorické analýze. Jako nejlepší byl vyhodnocen energetický nápoj se základem z černého či zeleného čaje s alginátovými částicemi acai, goji či ženšenu.
Analýza biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader.
Valasová, Denisa ; Márová, Ivana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader. Meruňkový olej se v poslední době začal hojně využívat v kosmetickém průmyslu, zejména jako masážní olej nebo součást hydratačních krémů. Cílem této práce je charakterizace a posouzení kvality meruňkového oleje, stanovení obsahu vybraných aktivních složek, prostřednictvím řady analytických metod, a následné využití tohoto oleje právě v kosmetice a potravinářství. Práce je založena na porovnání kvality čistého meruňkového oleje a oleje po procesu fermentace. Bylo zjištěno, že olej z meruňkových jader skutečně obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin. Také byla potvrzena výborná antioxidační aktivita meruňkových jader, zejména těch po fermentaci. Mimo antioxidační aktivitu, obsahují vzorky po fermentaci poměrně velké množství tokoferolu. Vitamín E je důležitý pro vychytávání volných radikálů v lipidových dvojvrstvých, tudíž pro zpomalení stárnutí, ochraně membrány a také k prevenci možných kardiovaskulárních a onkologických chorob. Dále byly v diplomové práci potvrzeny nejen hydratační účinky krémů s meruňkovým olejem, ale také jejich schopnost zábrany transepidermální ztráty vody z epidermis. Krémy byly testovány na pěti probandech, ve věku 23–24 let, s různým typem pleti. Po aplikaci krémů na jejich pokožku se výrazně zlepšily tyto vlastnosti, pleť byla regenerovaná a hydratovaná po dobu 24 hodin od ošetření.
Přírodní látky a jejich biologická aktivita I. Antioxidační aktivita vybraných potenciálně toxických léčivých drog
Římanová, Elena ; Opletal, Lubomír (vedoucí práce) ; Siatka, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Elena Římanová Konzultant: doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc. Název rigorózní práce: Přírodní látky a jejich biologická aktivita I. Antioxidační aktivita vybraných potenciálně toxických léčivých drog Pro sledování antioxidační aktivity bylo vybráno 14 usušených vzorků morfologických částí potenciálně toxických rostlin, anebo rostlin jiným způsobem omezených pro širší použití, případně rostlin obsoletních (kořen kostivalu, kořen puškvorce, květ akátu, květ pivoňky, květ vlčího máku, list hlohu s květem, list podbělu, nať jmelí, nať komonice, nať mařinky, nať plicníku, nať srdečníku, nať třezalky, plod hlohu) ze 3 oblastí výkupu léčivých rostlin (Nepomuk, Slatiňany, Strážnice). Standardizované extrakty z těchto rostlinných částí byly podrobeny stanovení antioxidační aktivity (DPPH test, hodnoty EC50) a stanovení celkových fenolových látek (činidlem podle Folina-Ciocalteua, hodnoty GAE/mg extraktu). Regresní analýzou byla zjištěna poměrně významná korelace mezi obsahem fenolových látek a antioxidační aktivitou (R2 =0,7825). Většina vzorků rostlin, použitých pro analýzu, a to prakticky bez ohledu na výkupní místo, obsahuje menší množství fenolových látek, které jsou nositeli...
Biochemistry of polyphenols effects in the treatment of vascular disease
Kondrashov, Alexey ; Štípek, Stanislav (vedoucí práce) ; Pecháňová, Olga (oponent) ; Matouš-Malbohan, Ivan (oponent)
Souhrn Tato disertační práce se zabývá analýzou učinků polyfenolických látek ve vztahu k oxidativnímu stresu a kardiovaskulárním onemocněním. Práce obsahuje řadu výsledků studia účinků přírodních biologicky aktivních látek červených vín a brambor, a jejich aplikace na modelech spontánní hypertenzních a normotezních experimentálních zvířat. Metody a přístroje použité v experimentech nám umožnily formulovat několik nových výroků o univerzálním charakteru vztahů mezi antioxidační kapacitou a obsahem polyfenolických látek bez ohledu na zdroj potravin. Strava je zdrojem minerálních látek, které rovněž přispívají k celkové antioxidační kapacitě, a proto také mohou mít vliv na endogenní antioxidační enzymatický systém tím, že poskytuje základní kofaktory. Experimentálně bylo zjištěno, že koncentrace hořčíku ve víně a extraktu červeného vína známého pro jeho léčebné účinky jsou srovnatelné s minerálními vodami doporučenými pro léčbu a prevenci kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Kromě toho v řadě naších experimentů byly potvrzeny synergické vztahy mezi vybranými minerály. Klíčová otázka biologické dostupnosti polyfenolů na podporu myšlenky prospěšnosti stravy bohaté na ovoce a zeleninu v prevenci cévních onemocnění byla ověřena na modelech laboratorních zvířat. Polyfenolické sloučeniny byly detekovány v...
Komplexy železnatých solí a flavonoidů
Schröpferová, Tereza ; Volný, Michael (oponent) ; Roithová, Jana (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na studium interakcí železnatých iontů s flavonoidy (epikatechin, katechin, quercetin) pomocí hmotnostní spektrometrie s využitím elektrosprejové ionizace. Nejprve bylo provedeno měření s modelovými molekulami (pyrokatechol, resorcinol, 3-hydroxy-2- methyl-4-pyron) za účelem zjištění, jak reagují OH skupiny na uhlovodíkových kruzích. U flavonoidů bylo zjištěno, že epikatechin a pravděpodobně i katechin (u něhož se měření nezdařilo kvůli kontaminaci sodíkem) vážou železo mezi OH skupiny kruhu B, může tak dojít k retro-Diels-Alderově reakci a rozštěpení pyranového kruhu. Jelikož quercetin má na pyranovém kruhu ještě keto a OH skupinu, železo se přednostně váže mezi ně, spíše než na postranní OH skupiny. Nemůže tak dojít k retro-Diels-Alderově reakci (rozštěpení pyronového kruhu) a komplex ztrácí pouze malé molekuly vody a CO z postranních kruhů, jako to bylo pozorováno pro komplexy modelových molekul.
Laboratorní ověření účinnosti tradičně využívaných léčivých rostlin Ekvádoru
Klepáčková, Kateřina ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Přemysl, Přemysl (oponent)
Poskytování služeb zdravotní péče v Ekvádoru se značně liší podle socioekonomického postavení, věku, pohlaví a místa bydliště. Až třetina obyvatelstva nemá pravidelný přístup ke zdravotnickým službám a více než dvě třetiny obyvatel nemají zdravotní pojištění. Bylinná medicína je syntézou terapeutických zkušeností domorodých lékařů vyvíjejících se po stovky let a její prostředky se používají k prevenci a léčbě různých typů onemocnění. Rostliny jsou oblíbeným přírodním lékem díky účinnosti, bezpečnosti a minimálním vedlejším účinkům. Avšak některé kombinace bylinné medicíny a léků můžou být nebezpečné. Vědy, které pomáhají zkoumat souvislosti tradičního využití rostlin v časovém horizontu a také přispívají k objevování bioaktivních látek, se nazývají etnobotanika a etnofarmakologie. Tato práce se zabývá deseti rostlinami, dovezených z Ekvádoru, které se tradičně využívají na různé typy nemocí, jako jsou střevní potíže, chřipka, nachlazení, zánět močového měchýře, kožní nemoci v pánevní dutině atp. Výzkum účinnosti bylinných léčiv má do budoucna velký význam i kvůli rozšiřující se antimikrobiální rezistenci, která se v současné době stává vážným rizikem pro zdraví lidí a zvířat. Antimikrobiální a antioxidační aktivita rostlin, které jsou v této práci měřeny bujónovou mikrodiluční metodou a ORAC metodou, jsou významným ukazatelem pro analýzu léčivých rostlin. Jediným prokazatelným pozitivním výsledkem při testování antimikrobiální aktivity bylo nalezení minimální inhibiční koncentrace Espeletia schultzii proti Streptococcus pyogenes (MIC = 0,256 mg/ml). Nejvyšší antioxidační aktivitu prokázala rostlina Croton elegans Kunth (743,64 +- 28,56 mikrogramů troloxu ekvivalentní 1 miligramu extraktu), u které nebyly nalezeny žádné záznamy související s antioxidační aktivitou.
Antioxidační aktivita pšenic s barevným zrnem
Míková, Marie ; Orsák, Matyáš (vedoucí práce) ; Varvažovská, Pavla (oponent)
Souhrn: Bakalářská práce zahrnuje literární rešerši informací o pšenici v souvislosti s antioxidační aktivitou jejich barevných variet. Teoretická část obsahuje charakteristiku pšenice, její původ, taxonomií, morfologickou stavbu a chemické složení. Dále se věnuje metodám zjišťování antioxidační aktivity - ABTS, DPPH a ORAC. Praktická část práce porovnává antioxidační aktivitu u vybraných vzorků pšenice s purpurově či modře zbarveným zrnem se zrnem pšenice klasického červeného zbarvení. Zjištěné výsledky přispěly k ověřování antioxidačně působících látek v pšenicích s barevným zrnem
Možnosti využití vybraných exotických přírodních látek v kosmetice
Phan, Huong Tra ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem a zaměřením této bakalářské práce byla obecná charakterizace antioxidačních účinků exotických přírodních látek a jejich extraktu. Vybranými látkami byly zázvorník lékařský, kurkuma longa a momordica charantia. V teoretickém oddělení je vypracovaná rešerše zaměřená na vysvětlení antioxidativity, seznámení s obecnými vlastnostmi vybraných látek, popis aplikovaných metod při experimentální části k charakterizaci. Dále v experimentální části, byly charakterizovány stanovení jako míra antioxidační aktivity, obsah polyfenolů, obsah flavonoidů, která je měřená pomocí spektrofotometrie. Pomocí HPLC/ UV – VIS byly stanoveny hlavní aktivní látky (kurkumin, gingerol) a další látky jako tokoferol. Na konci experimentální části bylo testováno potenciální praktické využití těchto aktivních látek v oblasti kosmetiky včetně dermatologického testování hydratace kůže.
Sledování antioxidační aktivity u brojlerových kuřat při zkrmování pšenice s netradičním zabarvením
Zindulková, Lenka
Diplomová práce se zabývá purpurovou odrůdou pšenice Konini a jejím vlivem anthokyanů na antioxidační aktivitu u hybridních kohoutků. Zvířata byla rozdělena do dvou skupin po 32 kusech a pro kaţdou skupinu byla sestavena krmná směs. Pro pokusnou skupinu byla pouţita pšenice Konini, pro kontrolní skupinu byla zařazena obyčejná pšenice, ve které byl obsah dusíkatých látek vyrovnán pšeničným lepkem. Denně byla sledována spotřeba krmiva. Během pokusu byli kohoutci krmeni výhradně monodietou, aby byl jasně prokázán vliv sledovaného krmiva na antioxidační aktivitu. Po ukončení pokusu byla kohoutkům odebrána krev a zvířata byla usmrcena. Dále byla odebrána játra a vše předáno k analýze. Aktivita jaterních enzymů byla měřena z krve (ALT, AST, ALP a GMT). Antioxidační aktivita byla zjišťována metodami DPPH, FRAP, FR a ABTS. U kohoutků, kteří byly krmeni pšenicí Konini, byly prokázány významně odlišné hodnoty u metod DPPH, FR a ABTS. Kohoutci krmeni pšenicí Konini měli obecně niţší aktivitu jaterních enzymů, aţ na aktivitu GMT, kde byla výrazná odlišnost v krvi kohoutků. Výsledky dokazují, ţe zkrmování vyššího obsahu anthokyanů zlepšuje antioxidační aktivitu a stav jaterní tkáně.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 156 záznamů.   začátekpředchozí97 - 106dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.