Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výchova ke zdravému životnímu stylu jako součást života dítěte předškolního věku.
Morávková, Veronika ; Hanyš Holemá, Irena (vedoucí práce) ; Uhlířová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá výchovou ke zdravému životnímu stylu u dětí předškolního věku. teoretické části je definován pojem zdraví a jsou zde shrnuty faktory, které ho mohou ohrožovat. Dále jsou zde popsány obecné poznatky o zdravém životním stylu a je specifických pro období předškolního věku, které je v práci také stručně zmíněno. Pozornost je věnována i vlivu rodinného prostředí, prostředí mateřské školy a jejich vzájemné spolupráci na dítě jako takové a programům, které se mohou stát nást mateřských školách. Cílem praktické části bylo prostřednictvím dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů zjistit, jaký je přístup rodičů a učitelů ke zdravému životnímu němu děti vedou. Z výsledků vyplynulo, že jak rodiče, tak i učitelé mateřských škol vedou děti ke zdravému životnímu stylu a sami se ve většině případů snaží žít aktivním a zdravým způsobem života. KLÍČOVÁ SLOVA Zdravý životní styl, výchova ke zdraví, rodiče a mateřská škola, učitelka v eřské škole, duševní pohoda, pohyb, vyvážená strava
Drženích redukčních diet u žáků druhého stupně na vybrané základní škole
Vrátná, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce je cílena na držení redukčních diet u žáků druhého stupně vybrané školy. Teoretická část popisuje pubertální věk, správnou životosprávu vzhledem k vývoji žáků, typy redukčních diet, alternativní stravu a následnou pohybovou aktivitu. Zabývá se rovněž i nemocemi, které mohou být vyvolané častým držením redukčních diet. V závěrečné části jsou zmíněné vzdělávací oblast Výchova ke zdraví a Tělesná výchova v Rámcovém vzdělávacím programy a Školním vzdělávacím programu ZŠ Dobiášova. Praktická stránka práce obsahuje zjištění počtu žáků druhého stupně (6. - 9. ročníků) na vybrané liberecké škole, kteří drží nebo drželi redukčních diety, následné rozhovory s žáky vedoucí k objasnění, proč a za jakých okolností žáci chtěli nebo chtějí držet redukční diety. K získání informací jsou použity kvantitativní metoda dotazníkového šetření, strukturovaný rozhovor vedený s vybranými žáky a následně vytvoření přípravy hodiny s tématem redukční diety. Výzkumná praktická část přináší pozoruhodné informace, které se týkají velkého množství žáků držících redukční diety.
Zdravý životní styl a jeho vliv na klienty po poškození míchy
Jarošová, Eliška ; Panáčková, Michaela (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
Název: Zdravý životní styl a jeho vliv na klienty po poškození míchy Cíle: Cílem práce je zjistit vliv půlročního intervenčního programu zaměřeného na pohybovou aktivitu a změnu stravovacích návyků na tělesné složení u vybrané skupiny osob po poškození míchy. Metody: Jedná se o empiricko-teoretickou práci, která je založená na hodnocení vlivu intervence u zkoumaného souboru. Jde o kvantitativní výzkum zaměřující se na vliv pohybové aktivity na tělesné složení u osob po poškození míchy. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky: Zpracováním a následným vyhodnocením naměřených dat byly zjištěny následující změny v tělesném složení po půlroční intervenci u osob po poškození míchy: u všech probandů došlo ke snížení celkové tělesné váhy, snížení celkového tělesného tuku, mírným změnám v tukuprosté hmotě (50 % snížení, 50 % zvýšení), průměrné hodnoty celkové tělesné vody v organismu byly snížené a celkové rozložení intracelulární a extracelulární tekutiny bylo téměř 1 : 1, bazální metabolismus u 75 % probandů se snížil. Závěr: Změnou stravovacích návyků a nastavením pohybové aktivity lze u osob po poškození míchy trpících nadváhou snížit po půlroční intervenci celkové procento tělesného tuku a snížit celkovou tělesnou váhu. Klíčová slova: pohybová aktivita, vyvážená strava,...
Výživové návyky u dětí základních škol druhého stupně.
Náprstek, Tomáš ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Problematika výživy u dětí v rámci školní docházky je stále aktuální a upoutává pozornost. Obezita u dětí se stále zvyšuje. Je mnoho publikací na problematiku obezity u dětí a s tím spojený vyšší počet úrazů a vyšší problematika pozornosti (ADHD, ADD a jiné poruchy). V České republice se stále více vyskytují děti s obezitou, nezdravým životním stylem, který doprovází i nedostatek pohybu. Tyto faktory vedou ke zhoršení fyziologických funkcí, zatěžování statického a pohybového aparátu člověka a v neposlední řadě ke špatnému psychickému stavu jedince. V diplomové práci se zaměřím na stravování při školní docházce a možné stravovací návyky, které mohou přispívat k dětské obezitě, častějším zdravotním problémům. Pomocí anketního šetření práce zjistím, jak se stravují žáci základních škol na Slánsku (Základní škola Slaný, Komenského náměstí 618 a Základní škola Smečno, okres Kladno) při pobytu ve škole. Klíčová slova škola, snídaně, výživové návyky, obezita u dětí, prevence, vyvážená strava ABSTRACT The issue of children's nutrition in school attendance is still up to date and attracts attention. Children's obesity is increasing. There are many publications about children's obesity and associated with that higher number of accidents and higher attention issues (ADHD, ADD and other disorders). There are...
Výživa hospitalizovaných těhotných
KOTKOVÁ, Kateřina
Název bakalářské práce je Výživa hospitalizovaných těhotných. Hlavním cílem bylo zjistit obsah jídelníčků těhotných žen po stránce kvantitativní i kvalitativní. V teoretické části jsem krátce charakterizovala těhotenství, popsala změny v organismu těhotné ženy, hmotnostní přírůstek a specifika výživy v jednotlivých trimestrech. V další části jsem se zaměřila na zásady správné výživy těhotných žen, které obsahovaly potřebu energetického příjmu, bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Zabývala jsem se také rizikovým chováním budoucích matek ve spojitosti s výživou. Součástí teoretické části je i potravinová pyramida pro těhotné ženy Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, který probíhal od 5. března do 31. července 2015. a byl proveden metodou sněhové koule. Výzkumný soubor tvořilo 30 respondentek, z toho 15 hospitalizovaných na oddělení rizikového těhotenství v Nemocnici České Budějovice, a.s. a 15 stravujících se doma. Po dobu čtrnácti dnů obě skupiny zaznamenávaly svoji stravu do předem připravených záznamových archů. Vyplněné jídelníčky jsem zadala do programu Nutriservis Profesional, pomocí kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, bílkovin, cukrů a tuků každé z respondentek. Dále jsem pomocí vyplněných osobních údajů a BMI vypočítala optimální tělesnou hmotnost každé respondentky, z které jsem určila ideální denní potřebu energie, bílkovin, cukrů a tuků. K těmto hodnotám jsem přičetla doporučený přídavek energie a bílkovin pro těhotné. Tyto ideální hodnoty respondentek jsem pak porovnala s jejich průměrnými hodnotami, které vyházely z jídelníčků vyplněných v období výzkumu. Dále jsem porovnávala obsah jídelníčků skupiny hospitalizovaných žen a žen stravujících se doma. Z mého výzkumu vyplynulo, že reálný příjem energie, sacharidů, tuků i bílkovin většiny respondentek se neshodoval s jejich vypočítanými ideálními hodnotami. Hospitalizované ženy přijímaly v průměru vyšší množství energie, sacharidů, tuků i bílkovin, než by odpovídalo. Ženy stravující se doma měly průměrný příjem energie a všech makroživin naopak snížený.
Drženích redukčních diet u žáků druhého stupně na vybrané základní škole
Vrátná, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce je cílena na držení redukčních diet u žáků druhého stupně vybrané školy. Teoretická část popisuje pubertální věk, správnou životosprávu vzhledem k vývoji žáků, typy redukčních diet, alternativní stravu a následnou pohybovou aktivitu. Zabývá se rovněž i nemocemi, které mohou být vyvolané častým držením redukčních diet. V závěrečné části jsou zmíněné vzdělávací oblast Výchova ke zdraví a Tělesná výchova v Rámcovém vzdělávacím programy a Školním vzdělávacím programu ZŠ Dobiášova. Praktická stránka práce obsahuje zjištění počtu žáků druhého stupně (6. - 9. ročníků) na vybrané liberecké škole, kteří drží nebo drželi redukčních diety, následné rozhovory s žáky vedoucí k objasnění, proč a za jakých okolností žáci chtěli nebo chtějí držet redukční diety. K získání informací jsou použity kvantitativní metoda dotazníkového šetření, strukturovaný rozhovor vedený s vybranými žáky a následně vytvoření přípravy hodiny s tématem redukční diety. Výzkumná praktická část přináší pozoruhodné informace, které se týkají velkého množství žáků držících redukční diety.
Zdravý životní styl a jeho vliv na klienty po poškození míchy
Jarošová, Eliška ; Panáčková, Michaela (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
Název: Zdravý životní styl a jeho vliv na klienty po poškození míchy Cíle: Cílem práce je zjistit vliv půlročního intervenčního programu zaměřeného na pohybovou aktivitu a změnu stravovacích návyků na tělesné složení u vybrané skupiny osob po poškození míchy. Metody: Jedná se o empiricko-teoretickou práci, která je založená na hodnocení vlivu intervence u zkoumaného souboru. Jde o kvantitativní výzkum zaměřující se na vliv pohybové aktivity na tělesné složení u osob po poškození míchy. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky: Zpracováním a následným vyhodnocením naměřených dat byly zjištěny následující změny v tělesném složení po půlroční intervenci u osob po poškození míchy: u všech probandů došlo ke snížení celkové tělesné váhy, snížení celkového tělesného tuku, mírným změnám v tukuprosté hmotě (50 % snížení, 50 % zvýšení), průměrné hodnoty celkové tělesné vody v organismu byly snížené a celkové rozložení intracelulární a extracelulární tekutiny bylo téměř 1 : 1, bazální metabolismus u 75 % probandů se snížil. Závěr: Změnou stravovacích návyků a nastavením pohybové aktivity lze u osob po poškození míchy trpících nadváhou snížit po půlroční intervenci celkové procento tělesného tuku a snížit celkovou tělesnou váhu. Klíčová slova: pohybová aktivita, vyvážená strava,...
Nutriční chování a poruchy příjmu potravy u žen různých věkových kategorií
Cajthamlová, Renata ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Dohnal, Karel (oponent)
Bakalářská práce se v teoretické části zaobírá nutričním chováním, poruchami příjmu potravy, jejich charakteristikou, léčbou a možnou prevencí. Praktická část je tvořena metodou dotazníkového šetření. Dotazník byl získán od 200 žen ve věku 10-50 let. Zjišťováno bylo, jestli se dívky a ženy stravují pravidelně, jak se zajímají o nutriční hodnotu potravin, jaký vztah mají ke sportu, dietám, propagaci štíhlosti v médiích, jaký pohled mají na obezitu a zda se někdy setkaly s poruchami příjmu potravy a ví, co znamenají. Součástí praktické části je také vyhodnocení odpovědí respondentek a jejich srovnání ve vztahu k věku. Výsledky výzkumného šetření například ukázaly, že ženy ve věku 41-50 let se stravují pravidelněji než dívky ve věku 10-20 let, redukční diety drží více ženy nad 41 let a pravidelnou pohybovou aktivitu má největší procento dívek ve věku 10-20 let.
Stravování osob s hypercholesterolémií
CHARYPAROVÁ, Ludmila
Bakalářská práce na téma ,,Stravování osob s hypercholesterolémií", se zaměřuje na příjem cholesterolu a jeho působení v lidském organismu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravování osob s hypercholesterolémií a to po stránce kvalitativní i kvantitativní. V teoretické části jsou popisovány základní složky výživy, problematika tuků a cholesterolu ve stravě. Další část teoretické práce se zaměřuje na charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, příčiny vzniku, možnosti léčby a prognózu. Dále jsou zde zmíněny rizikové faktory, které vedou ke vzniku onemocnění, dietní opatření, technologická úprava stravy a příklad jídelníčku s omezením cholesterolu a tuků. Praktická část práce byla dělána formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn za pomoci metody sněhové koule a trval od února do března 2015. Vybraní respondenti zaznamenávali svoji stravu po dobu jednoho týdne. Strava byla zaznamenávána do záznamových listů, které jsem po vyplnění a navrácení vyhodnotila a všechny uvedené potraviny jsem zadala do programu ,,Nutriservis Profesional", za pomoci kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, tuků, cholesterolu, bílkovin a sacharidů během sledovaného období. Dále jsem každému respondentovi předložila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala jeho stravovací návyky, informace o nemoci a tělesných parametrech. Dotazník byl zaměřen převážně na frekvenci a množství konzumovaného jídla s vysokým obsahem cholesterolu. U každého respondenta jsem určila jeho ideální hmotnost za pomoci BMI a z toho jsem vypočítala ideální příjem energie, tuků, bílkovin a sacharidů za jeden den. Porovnávala jsem u respondentů jejich ideální hodnoty energie, makronutrientů a cholesterolu s průměrnými hodnotami zaznamenanými v průběhu výzkumu. Z výzkumu bylo patrné, že většina respondentů má průměrnou hodnotu cholesterolu vyšší než je doporučená denní dávka tj. 300 mg cholesterolu na den.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.