|
Vězeňská duchovní péče
CHARYPAROVÁ, Ludmila
Cílem diplomové práce byla analýza dostupnosti vězeňské duchovní péče ve věznicích, vazebních věznicích a detenčních ústavech v České republice a dále popis systému Vězeňské duchovní služby, možnosti využití této služby a nejčastější problémy s ní spojené. V teoretické části je popisován úvod do problematiky českého vězeňství a duchovní péče ve vězeňských zařízení. V České republice působí v oblasti poskytování spirituální podpory Vězeňská duchovní služba, kterou vykonávají vězeňští kaplani, Vězeňská duchovenská péče, kterou poskytují vyškolení dobrovolníci v této oblasti a dále Mezinárodní vězeňské společenství. Praktická část práce byla provedena pomocí dotazníkového průzkumu, který sloužil k zmapování dostupnosti vězeňské duchovní péče. Do výzkumu se zapojili respondenti z řad vězeňských kaplanů, veřejnosti a z malé části i členové Vězeňské duchovenské péče. Cíle práce bylo dosaženo popsáním systému duchovní péče ve vězeních v ČR v teoretické části práce a také analýzou informací získaných dotazníkovým výzkumem z praktické části. Z dotazníkového výzkumu a analýzy dostupných zdrojů jsem došla k závěru, že dostupnost Vězeňské duchovní služby v České republice není dostatečná, protože není poskytována ve všech vězeňských zařízeních. Pokud by o tuto službu měli odsouzení nebo obviněný zájem v zařízeních, kde není poskytována, nemají příležitost se k ní dostat. Uvedené výsledky ukazují, že pokud se nadále bude zvyšovat počet vězeňských kaplanů, zlepší se i dostupnost duchovní služby ve všech věznicích nebo vazebních věznicích v České republice, a tak bude zajištěna Vězeňská duchovní služba i tam, kde nyní není. Z druhého dotazníkového výzkumu vyplynulo, že veřejnost o Vězeňské duchovní službě nemá dostatek informací. Polovina dotazovaných uvedla, že o Vězeňské duchovní službě převážně neslyšela, ale i přesto si myslí, že je potřebná, proto by bylo dobré zprostředkovat veřejnosti více informací o této problematice např. pomocí regionálních deníků nebo regionálních televizních stanic.
|
|
Stravování osob s hypercholesterolémií
CHARYPAROVÁ, Ludmila
Bakalářská práce na téma ,,Stravování osob s hypercholesterolémií", se zaměřuje na příjem cholesterolu a jeho působení v lidském organismu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravování osob s hypercholesterolémií a to po stránce kvalitativní i kvantitativní. V teoretické části jsou popisovány základní složky výživy, problematika tuků a cholesterolu ve stravě. Další část teoretické práce se zaměřuje na charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, příčiny vzniku, možnosti léčby a prognózu. Dále jsou zde zmíněny rizikové faktory, které vedou ke vzniku onemocnění, dietní opatření, technologická úprava stravy a příklad jídelníčku s omezením cholesterolu a tuků. Praktická část práce byla dělána formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn za pomoci metody sněhové koule a trval od února do března 2015. Vybraní respondenti zaznamenávali svoji stravu po dobu jednoho týdne. Strava byla zaznamenávána do záznamových listů, které jsem po vyplnění a navrácení vyhodnotila a všechny uvedené potraviny jsem zadala do programu ,,Nutriservis Profesional", za pomoci kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, tuků, cholesterolu, bílkovin a sacharidů během sledovaného období. Dále jsem každému respondentovi předložila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala jeho stravovací návyky, informace o nemoci a tělesných parametrech. Dotazník byl zaměřen převážně na frekvenci a množství konzumovaného jídla s vysokým obsahem cholesterolu. U každého respondenta jsem určila jeho ideální hmotnost za pomoci BMI a z toho jsem vypočítala ideální příjem energie, tuků, bílkovin a sacharidů za jeden den. Porovnávala jsem u respondentů jejich ideální hodnoty energie, makronutrientů a cholesterolu s průměrnými hodnotami zaznamenanými v průběhu výzkumu. Z výzkumu bylo patrné, že většina respondentů má průměrnou hodnotu cholesterolu vyšší než je doporučená denní dávka tj. 300 mg cholesterolu na den.
|