Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vězeňská duchovní péče
CHARYPAROVÁ, Ludmila
Cílem diplomové práce byla analýza dostupnosti vězeňské duchovní péče ve věznicích, vazebních věznicích a detenčních ústavech v České republice a dále popis systému Vězeňské duchovní služby, možnosti využití této služby a nejčastější problémy s ní spojené. V teoretické části je popisován úvod do problematiky českého vězeňství a duchovní péče ve vězeňských zařízení. V České republice působí v oblasti poskytování spirituální podpory Vězeňská duchovní služba, kterou vykonávají vězeňští kaplani, Vězeňská duchovenská péče, kterou poskytují vyškolení dobrovolníci v této oblasti a dále Mezinárodní vězeňské společenství. Praktická část práce byla provedena pomocí dotazníkového průzkumu, který sloužil k zmapování dostupnosti vězeňské duchovní péče. Do výzkumu se zapojili respondenti z řad vězeňských kaplanů, veřejnosti a z malé části i členové Vězeňské duchovenské péče. Cíle práce bylo dosaženo popsáním systému duchovní péče ve vězeních v ČR v teoretické části práce a také analýzou informací získaných dotazníkovým výzkumem z praktické části. Z dotazníkového výzkumu a analýzy dostupných zdrojů jsem došla k závěru, že dostupnost Vězeňské duchovní služby v České republice není dostatečná, protože není poskytována ve všech vězeňských zařízeních. Pokud by o tuto službu měli odsouzení nebo obviněný zájem v zařízeních, kde není poskytována, nemají příležitost se k ní dostat. Uvedené výsledky ukazují, že pokud se nadále bude zvyšovat počet vězeňských kaplanů, zlepší se i dostupnost duchovní služby ve všech věznicích nebo vazebních věznicích v České republice, a tak bude zajištěna Vězeňská duchovní služba i tam, kde nyní není. Z druhého dotazníkového výzkumu vyplynulo, že veřejnost o Vězeňské duchovní službě nemá dostatek informací. Polovina dotazovaných uvedla, že o Vězeňské duchovní službě převážně neslyšela, ale i přesto si myslí, že je potřebná, proto by bylo dobré zprostředkovat veřejnosti více informací o této problematice např. pomocí regionálních deníků nebo regionálních televizních stanic.
Stravování osob s hypercholesterolémií
CHARYPAROVÁ, Ludmila
Bakalářská práce na téma ,,Stravování osob s hypercholesterolémií", se zaměřuje na příjem cholesterolu a jeho působení v lidském organismu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravování osob s hypercholesterolémií a to po stránce kvalitativní i kvantitativní. V teoretické části jsou popisovány základní složky výživy, problematika tuků a cholesterolu ve stravě. Další část teoretické práce se zaměřuje na charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, příčiny vzniku, možnosti léčby a prognózu. Dále jsou zde zmíněny rizikové faktory, které vedou ke vzniku onemocnění, dietní opatření, technologická úprava stravy a příklad jídelníčku s omezením cholesterolu a tuků. Praktická část práce byla dělána formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn za pomoci metody sněhové koule a trval od února do března 2015. Vybraní respondenti zaznamenávali svoji stravu po dobu jednoho týdne. Strava byla zaznamenávána do záznamových listů, které jsem po vyplnění a navrácení vyhodnotila a všechny uvedené potraviny jsem zadala do programu ,,Nutriservis Profesional", za pomoci kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, tuků, cholesterolu, bílkovin a sacharidů během sledovaného období. Dále jsem každému respondentovi předložila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala jeho stravovací návyky, informace o nemoci a tělesných parametrech. Dotazník byl zaměřen převážně na frekvenci a množství konzumovaného jídla s vysokým obsahem cholesterolu. U každého respondenta jsem určila jeho ideální hmotnost za pomoci BMI a z toho jsem vypočítala ideální příjem energie, tuků, bílkovin a sacharidů za jeden den. Porovnávala jsem u respondentů jejich ideální hodnoty energie, makronutrientů a cholesterolu s průměrnými hodnotami zaznamenanými v průběhu výzkumu. Z výzkumu bylo patrné, že většina respondentů má průměrnou hodnotu cholesterolu vyšší než je doporučená denní dávka tj. 300 mg cholesterolu na den.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.