Název:
Stravování osob s hypercholesterolémií
Překlad názvu:
Catering persons with hypercholesterolemia
Autoři:
CHARYPAROVÁ, Ludmila Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma ,,Stravování osob s hypercholesterolémií", se zaměřuje na příjem cholesterolu a jeho působení v lidském organismu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravování osob s hypercholesterolémií a to po stránce kvalitativní i kvantitativní. V teoretické části jsou popisovány základní složky výživy, problematika tuků a cholesterolu ve stravě. Další část teoretické práce se zaměřuje na charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, příčiny vzniku, možnosti léčby a prognózu. Dále jsou zde zmíněny rizikové faktory, které vedou ke vzniku onemocnění, dietní opatření, technologická úprava stravy a příklad jídelníčku s omezením cholesterolu a tuků. Praktická část práce byla dělána formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn za pomoci metody sněhové koule a trval od února do března 2015. Vybraní respondenti zaznamenávali svoji stravu po dobu jednoho týdne. Strava byla zaznamenávána do záznamových listů, které jsem po vyplnění a navrácení vyhodnotila a všechny uvedené potraviny jsem zadala do programu ,,Nutriservis Profesional", za pomoci kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, tuků, cholesterolu, bílkovin a sacharidů během sledovaného období. Dále jsem každému respondentovi předložila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala jeho stravovací návyky, informace o nemoci a tělesných parametrech. Dotazník byl zaměřen převážně na frekvenci a množství konzumovaného jídla s vysokým obsahem cholesterolu. U každého respondenta jsem určila jeho ideální hmotnost za pomoci BMI a z toho jsem vypočítala ideální příjem energie, tuků, bílkovin a sacharidů za jeden den. Porovnávala jsem u respondentů jejich ideální hodnoty energie, makronutrientů a cholesterolu s průměrnými hodnotami zaznamenanými v průběhu výzkumu. Z výzkumu bylo patrné, že většina respondentů má průměrnou hodnotu cholesterolu vyšší než je doporučená denní dávka tj. 300 mg cholesterolu na den. My bachelor thesis is called ,,Food for people with hypercholesterolemia", and it focuses on cholesterol intake and its impact on the human body. The main aim of this thesis was to map the diet of people with hypercholesterolemia regarding both, quality and quantity of meals. The first part of this thesis is theoretical. It focuses on the description of basic nutritional components, on the issue of fat and cholesterol in the diet, on the characteristics of hypercholesterolemia disease, its classification, causes of development of this disease, treatment options and prognosis. The risk factors which lead to the hypercholesterolemia disease development, dietary restrictions, and some examples of low cholesterol and low fat diet menus are also mentioned in the first part of thesis. The practical part of this thesis was done as a qualitative and quantitative research. Qualitative research was conducted using the snowball method from February to March. Selected respondents recorded their diet for the period of one week. The diet was recorded in the record sheets which I evaluated after they were filled in and returned back to me. I entered all of the foods mentioned in the diet record sheets into the program ,,Nutriservis Prefesional", which helped me to calculate average intake of energy, fats, cholesterol, proteins and carbohydrates during the reference period. I also submitted questionnaire to examine eating habits, diseases and physical parameters of my respondents. The questionnaire was focused mainly on the frequency and quantity of food with high cholesterol. Then I determined the ideal weight according to BMI index for every respondent and from the ideal weight I calculated the ideal intake of calories, fats, proteins and carbohydrates per day. I compared ideal values of energy, macronutrients and cholesterol of each respondent with average values recorded during the research. The research revealed that most respondents have a diet with larger quantities of cholesterol than the recommended daily dose i.e. 300 mg of cholesterol per day.
Klíčová slova:
cholesterol; dietní režim; kardiovaskulární onemocnění; Nutriservis.; Vyvážená strava; Balancing diet; cardio-vascular disease; cholesterol; diet; Nutriservis. Citace: CHARYPAROVÁ, Ludmila. Stravování osob s hypercholesterolémií. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/42930