Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
ResPublica/Civitas Socialis – Strachotín, l. p. 2017
Ildža, Lukáš ; Klein, Pavel (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Cieľom práce je navrhnúť verejnú budovu na mieste, kde sa piktureskným spôsobom stretávajú fenomény obrovskej zrkadliacej hladiny, všadeprítomného vinárstva a fenomén slnkom milovaných Pálavských vrchov. V obci Strachotín. Projekt sa snaží stavať na týchto miestnych kvalitách a využiť to, čo už v krajine inherentne existuje. Preto je náplňou domu vínna galéria a vínny bar s atraktívnym posedením, kde majú potenciálni noví turisti príležitosť spoznávať miestnu vinársku tradíciu a zároveň obec samotnú tak, ako by ju mimo tento dom pravdepodobne nezažili. Lokácia stavby a s ňou súvisiaci koncept totiž posilňujú spojitosť obce s Pálavskými vrchmi a vodnou plochou Novomlynských nádrží, ktorá v aktuálnom stave zaniká. Interiér hlavnej časti domu sa orientuje presne na osi medzi Pálavou a dedinou (kostolnou vežou, blokuje ostatné výhľady, aby človeku v pokojnom komforte tieňa poskytol dojem, že Strachotín a kopce sú si bližšie. Sekundárne slúži objekt ako mini múzeum histórie územia. Po technickej stránke sa jedná o plávajúci dom, ktorý by svojim kotvením nijak neohrozoval bezpečnosť hrádze.
Stavba v krajině - Winery
Sáčková, Veronika ; Dýr, Petr (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Cílem úkolu bylo navrhnout objekt situovaný na Jižní Moravě v blízkosti nádrže Nové Mlýny s výhledem na kopce Pálavy. Dům je navržen s ohledem k životnímu prostředí jako „mimořádně úsporný“ kategorie „A“ podle SEN – stupeň energetické náročnosti budov. Součástí ekologického konceptu je také hospodaření s vodou její čištění. Primární funkcí objektu je výroba vína. Zahrnuje prostory pro odzrňování hroznů, lisování, fermentaci, zrání, plnění lahví a skladování lahví. Součástí objektu je také ubytování pro 44-60 hostů, kteří mají k dispozici degustační místnost, restauraci a přírodní bazén. Poslední částí je informační centrum CHKO Pálava s přístupem k informacím, internetu, přednáškovému sálu a knihovně.
Stavba v krajině – Winery
Koťová, Marie ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Řešené území se nachází v malebné části Jihomoravského kraje v obci Strachotín. Zdejší prostředí přímo vybízí k vytvoření příjemného rekreačního prostoru. Proto jsem na území navrhla objekt vinařství s rekreačním ubytováním ve vinici a vodní muzeum se spirituálním prostorem umístěným vně vodní nádrže. Zastavěné území je navrženo na liniích dvou os. První osa je spojnice historické vinařské vesnice Pouzdřany, s nejvyšším vrcholem Pavlovských vrchů. Na této ose je umístěn objekt vinařství. Druhá osa vychází ze sousední vinařské vesnice Popice a směřuje na vodní nádrž Nové Mlýny střed a na kostel sv. Linharta, který z vody vyčnívá jako pozůstatek zatopené vesnice Mušov. Proto je na ose umístěno vodní muzeum a spirituální místo k zamyšlení. V průsečíku těchto dvou os je navržena rozhledna a hlavní parkovací plocha pro návštěvníky.
Stavba v krajině - Winery
Voznicová, Denisa ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Navržené vinařství se nachází v blízkosti obce Strachotín na Jižní Moravě. Parcela, na níž je objekt umístěn, je ze severu obklopena vinicemi a na jižní straně se prudce svažuje k prostřední nádrži vodního díla Nové Mlýny. Součástí vinařství je kromě samotné výroby, prodeje a degustace vína, také restaurace s ubytováním a wellness s celoročním provozem. Idea návrhu je založena na výhledech do okolní krajiny. Objekt je osazen na hranu svahu a jeho strmosti využívá – i podzemní podlaží se otevírá směrem na jih a umožňuje výhled na celou Pálavu - na vodní plochu i Pavlovské vrchy.
Stavba v krajině - Winery
Miková, Karolína ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Areál vinařství spojený s farmou, která se zabývá zejména chovem ovcí, navržený do malebné krajiny Jižní Moravy, s impozantním výhledem na Pavlovské vrchy. V rámci území je řešeno i ubytování a několik drobných staveb jakožto zajímavostí pro návštěvníky. Návrh se inpiruje zásadami permakultury, ekologického zemědělství a primárně vzniká prostor pro spokojeného hospodáře.
ResPublica/Civitas Socialis – Strachotín, l. p. 2017
Horňasová, Tereza ; Nový, Alois (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Téma diplomové práce vychází ze závěrů předdiplomové práce, která se snažila najít ztracený potenciál obce Strachotín a nastínit její možný rozvoj. Strachotín se nachází ve významné vinařské oblasti. Proto je potenciál obce především ve víně, tradici a turismu. Strategie vychází z těchto potenciálů a vznikají dvě hlavní témata. Žiju, objevuju. Faktor žiju reprezentuje obyvatele Strachotína a možnost bydlení, práce a rekreace. Faktor objevuju reprezentuje tradice a turismus. Klíčovým tématem se tedy stává náves. Ta je především místem pro místní obyvatele, ale také místem, které má obec reprezentovat a podpořit turismus. Náves je nejdůležitější částí obce, ale současný stav tomu bohužel neodpovídá. Nevhodným umístěním objektů a jejich funkčním využitím ztratila náves svoji identitu. Návrh se snaží náves očistit od objektů, které sem funkčně a esteticky nepatří. Objekty, které v návrhu zůstávají jsou obecní dům a bývalá škola. Ty zde mají historicky danou polohu. Návrh je doplňuje o objekt nový, který je spojuje a doplňuje o funkce, které v obci chyběly nebo ztratily svůj význam v původním řešení. Nově vzniklé veřejné prostranství vytváří nejen místo pro obyvatele Strachotína, ale i nový turistický cíl.
Charakteristika moravských vín odrůdy Pálava
Horáková, Lenka ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá chemickou charakterizací vín odrůdy Pálava a možností využití chemické analýzy vín k ověření geografického původu moravských vín odrůdy Pálava. V teoretické části bakalářské práce jsou popsány vinařské oblasti v České republice a původ odrůdy Pálava, dále je v teoretické části diskutováno chemické složení vína a je v ní rozebrána problematika falšování vína a metody užívané pro kontrolu autenticity vín. Experimentální část bakalářské práce je zaměřena na analýzu prvkového složení, vybraných fenolických látek, organických kyselin, celkových fenolických látek a antioxidační aktivity vín. Naměřená data byla vyhodnocena s využitím technik statistické analýzy. Použita byla analýza rozptylu, analýza hlavních komponent a diskriminační analýza. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz a použitých statistických technik nebylo možné od sebe odlišit vzorky vín odrůdy Pálava podle jednotlivých moravských podoblastí. Podařilo se však prokázat, že vína odrůdy Pálava mají charakteristické chemické složení a lze je odlišit na základě chemické analýzy od ostatních bílých vín z vinařské oblasti Morava.
Stavba v krajině - Centrum ekologické výchovy
Sáčková, Veronika ; Loutocká, Vlasta (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Cílem úkolu bylo navrhnout objekt situovaný na Jižní Moravě v blízkosti nádrže Nové mlýny s výhledem na kopce Pálavy. Dům je navržen s ohledem k životnímu prostředí jako mimořádně úsporný. Součástí ekologického konceptu je také hospodaření s vodou a její čištění. Primární funkcí objektu je environmentální vzdělávání zaměřené na děti základních škol. Jsou zde k dispozici dvě učebny každá pro 27 dětí a přednáškový sál pro 66 posluchačů. V objektu je připraveno ubytování pro 60 osob s možností stravování. V areálu je prostor pro pořádání kulturních akcí, samostatný objekt poskytující občerstvení, půjčovnu kol a lodí.
Stavba v krajině - Winery
Zelenková, Jitka ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Projekt řeší návrh malého vinařství rodinného typu na pozemku v blízkosti obce Strachotín, na břehu Novomlýnských nádrží. Pozemek o rozloze 35,9ha se rozléhá od nábřeží přes terénní zlom vysoký cca 30 metrů až po vinice nacházející se nahoře nad vodní nádrží a poskytující úžasný výhled na Pálavské Vrchy. Jednou ze základních myšlenek bylo propojení vinic s nábřežím a snaha o využití a oživení obou částí pozemku. Proto byly navržené objekty rozděleny na dvě části - vinařské centrum zahrnující výrobní, prezentační, prodejní a společenské prostory nahoře mezi vinicemi a dole na nábřeží jako doplňková funkce restaurace s ubytováním (cyklopenzion). Vinařské centrum Objemové řešení vinařského centra vychází z tradičního archetypálního tvaru - jednoduchá hmota se sedlovou střechou. Jedná se o 4 základní objemy, které díky vzájemným posunům, pootočení a asymetrickým střechám evokují panorama Pálavy a poskytují optimální výhledy s otevřením na jih. Vzájemné odsazení výrobní haly a návštěvnického centra umožňuje volný průchod a postupně se otevírající výhled.
Vinařství Marcinčák Novosedly
Janovská, Tereza ; Todorov, Petr (oponent) ; Boleslavská, Yvona (vedoucí práce) ; Petříček, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce pro akademický rok 2020/21 bylo navržení reprezentačního a výrobního prostoru pro vinaře Petra Marcinčáka, vlastníka vinařství Marcinčák, jehož dosavadní objekt neodpovídá požadované reprezentaci. Nově vzniklý objekt se nachází na kraji obce Novosedly, na vyvýšeném kopci Stará hora. Tento pozemkem nabízí unikátní výhled na vinnou oblast Pálava a na nedaleké vinařské město Mikulov, jehož dominantou je místní zámek. Pozemek je situován do kopce. Jeho terén je svažitý pomocí tzv. teras, kdy jednotlivé terasy jsou od sebe vzdáleny až čtyři metry na výšku. Za pomocí těchto výškový rozestupů jsem si mohla dovolit navrhnout částečně zapuštěnou stavbu. Reprezentační část a výrobní část jsou umístěny odděleně tak, aby výroba nerušila možné hosty vinařství. Výrobní hala je navržena ve spodní části parcely. Konstrukčně se jedná o skeletový systém s vegetační střechou. Reprezentační stavba je navržena jakou soustava tří kvádrů poskládaných do trojúhelníku s výškovým rozdílem jednotlivých bloků. Vzniklé místo mezi kvádry je využito pro komunikaci. První nadzemní podlaží, zároveň vstupní, slouží jako recepce pro nově ubytované hosty, degustační místnost a ubytovací část. Druhé nadzemní podlaží se využívá ke cateringu a reprezentaci vín. První podzemní podlaží plní funkci ubytovací. Celá stavba je navržena z monolitického železobetonu. Hlavní část degustace a cateringu je kvůli velkému rozponu řešena železobetonovými rámy. Střechy jsou využity jako terasy nebo vegetační střechy s výjimkou zastřešení posledního nadzemního podlaží, kde se jedná o klasickou jednoplášťovou střechu. Fasáda objektu je řešena individuálně v závislosti na výškové úrovni podlaží. Pro podzemní podlaží je zvolen kamenný obklad. První nadzemní podlaží je opatřeno dřevěným obkladem. Poslední nadzemní podlaží má fasádu bílou, tvořenou venkovní hlazenou omítkou Baumit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.