Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Genetické faktory podílející se na vzniku metabolického syndromu
Mirchi, Lukáš Farhád ; Liška, František (vedoucí práce) ; Černá, Marie (oponent) ; Mlejnek, Petr (oponent)
Metabolický syndrom je celosvětově vysoce prevalentní onemocnění charakterizované přítomností alespoň tří z následujících znaků: abdominální obezity, hypertenze, diabetu mellitu, vyšší hladiny LDL cholesterolu či snížené hladiny HDL cholesterolu. Metabolický syndrom je komplexní onemocnění, při kterém je fenotyp daného jedince determinován výslednicí interakce genomu a faktorů prostředí. Bohužel se v současné době metabolický syndrom díky své nezastavitelně rostoucí incidenci jeví jako celosvětová neinfekční pandemie představující významnou socioekonomickou zátěž. Pochopení genetického pozadí metabolického syndromu za pomocí geneticky definovaných savčích modelů představuje jednu ze strategií ke zlepšení možností boje s MetS a jeho zdravotnámi následky. Cíl této dizertační práce je poodkrýt genetické pozadí metabolického syndromu a to za pomoci komparativní transkriptomické analýzy relevantních orgánů geneticky definovaných potkaních modelů. K popisu genetické architektury metabolického syndromu jsme provedli tři nezávislé experimenty. Nejprve jsme pomocí komparativní transkriptomické analýzy mezi levými srdečními komorami kmene SHR a jeho minimálního kongenního kmene PD5, charakterizovaným mj. menší mírou fibrózy myokardu, identifikovali zvýšenou expresi genu Nr4a1/Nur77 u kmene PD5 a dále...
Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou
Chmelík, Zdeněk ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Piťha, Jan (oponent) ; Vohnout, Branislav (oponent)
Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Abstrakt dizertační práce Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou PharmDr. Zdeněk Chmelík Praha 2022 Abstrakt (CZ) Úvod: Dieta vhodná u poruch metabolismu lipidů by neměla zvyšovat celkový a LDL cholesterol a ideálně by měla napomáhat k jeho snižování. Analýza literárních zdrojů naznačuje, že amarant může tyto vlastnosti splňovat. Cíle práce: Provedení literárního šetření dané problematiky a experimentální ověření literaturou avizovaného hypolipidemického působení amarantu v laboratorních podmínkách. Metodika: 50 (Pokus 1) respektive 40 (Pokus 2) myší bylo rozděleno do pěti (Pokus 1) respektive čtyř (Pokus 2) skupin krmených kontrolní směsí (C), vysokoenergetickou dietou (HED), vysokoenergetickou dietou s amarantem (HED+A) a v Pokusu 1 dále vysokoenergetickou dietou s amarantovou moukou a simvastatinem (HED+A+S) či pouze se simvastatinem (HED+S) a v Pokusu 2 vysokoenergetickou dietou se skvalenem (HED+S). Myším byly měřeny hmotnostní přírůstky a stanoven celkový (TC), LDL a HDL cholesterol. Výsledky: Zkrmovaní HED diety vedlo ke statisticky významnému zvýšení TC cholesterolu o 81 % (Pokus 1) respektive o 125 % (Pokus 2), LDL cholesterolu o 612 % (Pokus 1) respektive 304 % (Pokus 2) a poklesu HDL cholesterolu o...
Cholesterol a lipoproteiny, jejich metabolismus a vliv na zdraví člověka
Záhořová, Karolína ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Ehler, Edvard (oponent)
Cholesterol a lipoproteiny, jejich metabolismus a vliv na zdraví člověka Práce je zaměřená na cholesterol, lipoproteiny a jejich metabolismus. Podrobně se věnuje jejich charakteristice, významu, funkcím v organismu a vlivu na zdraví člověka. První kapitola shrnuje informace o cholesterolu. Od chemických vlastností a struktury, přes jeho zpracování v těle až po jeho vlastnosti, význam a funkce v lidském těle. Rozebrány jsou i možnosti, jak hladinu cholesterolu ovlivnit. Druhá kapitola uvádí lipoproteiny, jako částice pro náš organismus nezbytně důležité. Zahrnuje jejich charakteristiku, klasifikaci, význam a funkci v těle. Třetí kapitola přináší informace o dyslipidémiích. Zaměřuje se na klasifikaci, význam a léčbu. Následující kapitola se zabývá aterosklerózou, jejími příčinami, důsledky a riziky. A poslední, kapitola přináší stručný přehled metod laboratorního stanovení hladiny cholesterolu, lipidů, lipoproteinů a rizika aterosklerózy. Klíčová slova: Cholesterol, lipoprotein, dyslipidémie, hyperlipoproteinémie, ateroskleróza. 1
Vliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémií
Paroha, Josef ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Hlavním cílem této práce je určit, zda má hypolipidemická dieta vliv na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Vedlejším cílem je zjistit stravovací návyky pacientů s dyslipidemií a určit, zda jsou v souladu se základy hypolipidemické diety. K dosažení cílů bylo použito dotazníkové metody, biochemického vyšetření krve a edukace pacientů s dyslipidemií. Výzkum obsahoval vstupní a výstupní laboratorní vyšetření krve. Po vstupním vyšetření pacient vyplnil dotazník s otázkami zaměřenými na stravovací návyky a absolvoval edukaci o vhodné dietě. K výstupní kontrole se pacient dostavil za tři měsíce. Potřebná data byla získána porovnáním vstupního a výstupního vyšetření krve a vyhodnocením dotazníků. Tato bakalářská práce ve svém výzkumu potvrdila pozitivní vliv hypolipidemické diety na hodnoty lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Na konci výzkumu byla průměrná hladina celkového cholesterolu nižší o 10,5 %, průměrná hladina LDL-cholesterolu byla o 18,9 % nižší a průměrná hladina triacylglycerolu byla o 10, 6 % nižší. Naopak průměrná hladina HDL-cholesterolu byla na konci výzkumu o 4,3 % vyšší. Dále bylo vyhodnocením dotazníků zjištěno, že se více než 70 % pacientů s dyslipidemií stravovalo v souladu se základy hypolipidemické diety již na počátku výzkumu. Výsledky této práce ukazují pozitivní...
Efekt edukace na hladinu krevních lipidů pacientů s dyslipidemií
Lorencová, Marie ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
V této bakalářské práci se zabývám vlivem dietních a režimových opatření učiněných při léčbě dyslipidemie coby nejvýznamnějšího faktoru aterosklerózy. U souboru edukovaných pacientů byl sledován efekt edukace na jejich laboratorní hodnoty, resp. zlepšení zdravotního stavu. V teoretické části předkládám základní přehled členění lipidů z chemického hlediska, pohled na současné informace o dyslipidemii a ateroskleróze, především na faktory ovlivňující tato onemocnění, a nakonec se věnuji zdravotnické edukaci a její důležité roli při edukaci pacientů. V kapitole Dieta při dyslipoproteinémii komplexně pohlížím na současná doporučení týkající se stravování, dále sleduji doporučovaná režimová opatření týkající se pohybu a zanechání kouření tabáku. Praktická část této práce je věnována sledování souboru pacientů, kteří byli edukováni a následně po edukaci mají dodržovat dietní a režimová opatření. V důsledku uzavření pracoviště z důvodu koronavirové epidemie jsem však musela svoji práci s pacienty předčasně ukončit a nezískala jsem tak potřebné podklady pro zpracování a následné vyvození závěrů. Proto jsem následně propracovala více teoretickou část této bakalářské práce a připojila jsem edukační materiál (letáky) pro pacienty s dyslipidemií. Klíčová slova dyslipidemie, ateroskleróza, dietní a režimová...
Vliv edukace na hodnoty krevních lipidů u pacientů s dyslipidemií
Macinauerová, Romana ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Šatný, Martin (oponent)
Dyslipidemie patří mezi rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění a v její prevenci či léčbě jsou důležitá dietní a režimová opatření. Hlavním cílem této práce je zjistit, zda úprava stravovacích a režimových opatření má vliv na hladinu krevních lipidů těchto pacientů a vedlejším cílem je zjistit stravovací návyky těchto pacientů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje význam a typy jednotlivých lipidů v organismu člověka, jejich trávení a transport. Dále vysvětluje pojem dyslipidemie, jejich dělení, léčbu, diagnostiku a úlohu v metabolickém syndromu. Důležitou roli v léčbě a prevenci dyslipidemií hraje edukace a v této části práce jsou popisovány její typy a správné zásady. Nedílnou součástí edukace je adherence pacienta, která hraje zásadní úlohu při léčbě dyslipidemií. Praktická část je rozdělena na část dotazníkovou, ve které se zjišťují stravovací návyky a frekvence konzumace vybraných druhů potravin a nápojů pacientů lipidologické ambulance Centra preventivní kardiologie VFN a 1. LF UK a část, kdy se vyhodnocují údaje získané z laboratorních vyšetření a z dokumentace pacientů. Při prvním měření byli vybraní pacienti edukováni ohledně stravovacích a režimových zvyklostí a byly zapsány výsledky laboratorních vyšetření a krevního tlaku. Při druhém...
Význam diety v ovlivnění rizikových faktorů KVO u pacientů léčených statiny
Bártová, Kateřina ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Vaclová, Martina (oponent)
Dieta a další režimová opatření jsou součástí léčby dyslipidémií, kde je cílem prostřednictvím modifikace lipidového a lipoproteinového metabolismu ovlivnit kardiovaskulární riziko a snížit riziko aterotrombotických komplikací. Cílem této práce bylo zjistit význam diety v ovlivnění rizikových faktoru KVO u pacientů léčených statiny, tedy zhodnotit stravovací návky těchto pacientů pomocí dotazníku a sledovat změny před a po edukaci u zvolených antropometrických a laboratorních parametrů. Do výzkumu bylo zařazeno celkem 41 pacientů (věk 50 let ± 11, délka užívání statinů - déle než půl roku 88 % a do půl roku 12 %, kouření - 73 % ne a 27 % ano). Dotazník na stravovací návyky byl vyplněn pacientem před edukací a následně vyhodnocen. Sledované parametry - váha, obvod pasu, krevní tlak, celkový cholesterol, HDL-c, non-HDL-c, LDL-c, triglyceridy, glykémie, glykovaný hemoglobin u diabetiků byly hodnoceny před edukací a dále 2-3 měsíce po edukaci. Pacienti převážně znají základní pravidla diety s omezením tuků, ale přes 30 % zařazuje do jídelníčku potravinu neodpovídající této dietě a přes 30 % pacientů nekonzumuje naopak potraviny, které by v rámci diety vhodné byly. Více než polovina pacientů má méně než 30 minut pohybové aktivity denně, jakoukoliv sportovní aktivitu v rozsahu větším než 60min týdně...
Efekt edukace na hladinu krevních lipidů pacientů s dyslipidemií
Kuncířová, Veronika ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vliv edukace a diety u pacientů s dyslipidémií. Dalším cílem bylo zmapovat stravovací návyky pacientů a zjistit, jaký mají zájem o zdravý životní styl. Teoretická část je založena na poznatcích z odborné literatury. Vysvětluje pojem dyslipidémie, její dělení a příčiny vzniku nemoci a dále popisuje možné léčebné metody. Informace pro praktickou část jsou získány pomocí dotazníků od pacientů, kteří navštěvují Centrum preventivní kardiologie, 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Dalším zdrojem jsou laboratorní testy krve, které byly odebrány před edukací a opětovně po minimálním odstupu jednoho měsíce od edukace. Hodnoty byly dále zpracovány pomocí grafů a tabulek. Výsledky práce nám jasně ukázaly, že po edukaci a dodržování doporučené diety se hodnoty krevních lipidů zlepšily. Na tři ze čtyř sledovaných lipidových parametrů měla dieta kladný dopad. Dále se ukázalo, že většina pacientů s dyslipidémií má dobré stravovací návyky. Posledním bodem, který byl zkoumán, byl zájem pacientů o zdravý životní styl. Vyšlo zde najevo, že je u většiny dotázaných nedostatečný. Hlavním přínosem této práce bylo zjištění, že edukování a reedukování pacientů s dylipidémií má v jejich léčbě smysl a nemělo by být opomíjeno. Správné stravovací návyky mohou pomoci předejít závažnějším...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.