Název:
Efekt edukace na hladinu krevních lipidů pacientů s dyslipidemií
Překlad názvu:
Education effect on blood lipid levels in patients with dyslipidaemia
Autoři:
Kuncířová, Veronika ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce zkoumá vliv edukace a diety u pacientů s dyslipidémií. Dalším cílem bylo zmapovat stravovací návyky pacientů a zjistit, jaký mají zájem o zdravý životní styl. Teoretická část je založena na poznatcích z odborné literatury. Vysvětluje pojem dyslipidémie, její dělení a příčiny vzniku nemoci a dále popisuje možné léčebné metody. Informace pro praktickou část jsou získány pomocí dotazníků od pacientů, kteří navštěvují Centrum preventivní kardiologie, 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Dalším zdrojem jsou laboratorní testy krve, které byly odebrány před edukací a opětovně po minimálním odstupu jednoho měsíce od edukace. Hodnoty byly dále zpracovány pomocí grafů a tabulek. Výsledky práce nám jasně ukázaly, že po edukaci a dodržování doporučené diety se hodnoty krevních lipidů zlepšily. Na tři ze čtyř sledovaných lipidových parametrů měla dieta kladný dopad. Dále se ukázalo, že většina pacientů s dyslipidémií má dobré stravovací návyky. Posledním bodem, který byl zkoumán, byl zájem pacientů o zdravý životní styl. Vyšlo zde najevo, že je u většiny dotázaných nedostatečný. Hlavním přínosem této práce bylo zjištění, že edukování a reedukování pacientů s dylipidémií má v jejich léčbě smysl a nemělo by být opomíjeno. Správné stravovací návyky mohou pomoci předejít závažnějším...The bachelor thesis examines the influence of education and diet on patients with dyslipidemia. Another object was to explore the eating habits of patients and find out if they are interested in a healthy lifestyle. The theoretical part is based on knowledge from the academic literature. It explains the concept of dyslipidemia, its divisions and causes of disease and describes possible methods of treatment. The pieces of information for the practical part are obtained through questionnaires from patients who are treated in the Center for Preventive Cardiology, 3rd Department of Internal Medicine, 1st Medical Faculty of Charles University in Prague. Another source are laboratory tests of blood, which were taken before education and then again after a minimum interval of one month from the education. Values were processed by using graphs and tables. The results clearly showed us that after education and compliance with the recommended diet, values of blood lipids were improved. On three of the four monitored lipid parameters diet had a positive impact. Furthermore, it appears that the majority of patients with dyslipidemia has good eating habits. The last point that has been studied, was the patients' interest in a healthy lifestyle. It revealed insufficinet interest at the majority of the...
Klíčová slova:
cholesterol; dieta; dyslipidémie; edukace; cholesterol; diet; dyslipidemia; education