Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 71 záznamů.  začátekpředchozí62 - 71  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Comparison of agriculture in the EU and USA
Čierna, Katarína ; Kašpar, Václav (vedoucí práce) ; Vošta, Milan (oponent)
V práci se zabývám komparací zemědělství USA a EÚ. V první části je cílem práce porovnat hlavní rysy zemědělství USA a EÚ a jejich komparací poukázat na pozitiva i nedostatky zemědělského sektora v obou zemích. V druhé kapitole práce opisuje socioekonomickou charakteristiku zemědělství USA a EÚ. Třetí kapitola je věnována rozboru zahraničního obchodu se zemědělskými produkty. Zároveň práce poskytuje komplexnej obraz současném stavu zemědělství USA a EÚ v kontextu doznívající ekonomické krize. V poslední části se zaměřuji na předpokládanej vývoj zemědělství a zahraničního obchodu se zemědělskými produkty v budoucnosti a uvádím další perspektivy zemědělství.
Uplatnění biopotravin ve školních jídelnách: základní školy (České Budějovice)
RUSFELOVÁ, Zuzana
V literární rešerši jsou vymezeny základní pojmy z oblasti ekologického zemědělství a výroby biopotravin, legislativy týkající se biopotravin a ekologického zemědělství. Je vymezen právní rámec fungování školních jídelen a celková problematika stravování žáků základních škol. Pozornost je věnována také projektům orientovaným na biopotraviny ve školním zařízení a vzdělávání dětí v oblasti ekologického zemědělství. Hlavním cílem diplomové práce je analyzovat zájem vedení škol a rodičů žáků o zavedení biopotravin do jídelníčků školních jídelen. Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na základní školy a k nim patřící školní jídelny, které leží na území statutárního města České Budějovice a v jeho blízkém okolí.
Porovnávání geneticky modifikované a nemodifikované kukuřice
BEZUNK, František
Bakalářská práce podává přehled o Bt-kukuřici se zaměřením na pěstování této transgenní rostliny v České republice. Z hlediska vypracování ji můžeme rozdělit na dvě části, a to část teoretickou a praktickou. Teoretická část sleduje pěstování Bt-kukuřice v České republice zemědělskými podniky a výzkumnými ústavy. V praktické části je porovnána tato geneticky modifikovaná kukuřice s geneticky nemodifikovanou. K tomuto porovnávacímu pokusu byly vybrány hybridy DKC 3511 a DKC 4442 YG. Porovnání se zaměří na výnos zrna a na napadení palic houbovými patogeny. Na základě výsledků z praktické a teoretické části práce budou zhodnoceny přínosy a rizika zjištěná při pěstování Bt-kukuřice v České republice.
Využití geneticky modifikovaných organismů pro remediaci půd
Pavlíková, D. ; Macek, Tomáš ; Macková, M. ; Balík, J.
Kontaminované půdy představují pro životní prostředí značné riziko. Biologické metody jejich čištění využívající mikroorganismy nebo rostliny jsou ve srovnání s metodami fyzikálními a chemickými levnější a k životnímu prostředí šetrnější.
Geneticky modifikované plodiny v politice a právu Evropské unie
Kamínková, Petra ; Dvořáková, Vladimíra (vedoucí práce) ; Lisa, Aleš (oponent)
Evropský právní rámec pro geneticky modifikované plodiny je založený na principu předběžné opatrnosti, čímž se zásadně liší od právní úpravy v USA. Zatímco EU vytvořila komplexní soubor přísných pravidel pro nakládání s geneticky modifikovanými plodinami, USA tyto plodiny považují za stejně rizikové jako plodiny konvenční. Tento rozdíl ve vnímání nové technologie vyvolal jeden z nejsložitějších sporů u Světové obchodní organizace. Ukázalo se však, že tlak na změnu evropských pravidel skrze WTO je neúčinný. Změnu současného právního rámce by naopak mohly vyvolat probíhající konflikty mezi členskými státy EU a Evropskou komisí ohledně povolování GMP a ekonomické důsledky nulové tolerance neschválených odrůd pro evropský živočišný průmysl.
Vývoj produkce GM potravin v České republice
Malina, Petr ; Slavíková, Lenka (vedoucí práce) ; Vejchodská, Eliška (oponent)
Ve své práci bych se rád zaměřil na zkoumání úspěšnosti pěstování geneticky modifikovaných rostlin na území České republiky. Položím si otázky, jak se v českém prostředí přistupuje k této problematice, jak si vedeme ve srovnání s ostatními státy EU a z jakého důvodu tomu tak je. Cílem práce bude provést analýzu toho, jak naši zemědělci využívají možnosti genetické modifikace a jak se jim to vyplácí. Jak se stavíme k argumentaci světových zastánců a odpůrců geneticky modifikovaných organismů? Na toto téma bych zároveň uvažoval o průzkumu mínění českých spotřebitelů. Na základě zkoumání těchto a podobných otázek bych si chtěl následně jako cíl vytyčit odhad potenciálu produkce GM potravin v českém prostředí v příštích letech.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 71 záznamů.   začátekpředchozí62 - 71  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.