Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  začátekpředchozí54 - 63  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití vína v gastronomii - oenogastronomie
Babič, Martin
Bakalářská práce je v první části zaměřena na snoubení pokrmů s víny a faktory, které finální prožitek přímo či nepřímo ovlivňují. Zmíněna jsou základní a obecná pravidla párování a jejich příklady. Dále se práce zaobírá lidskými smysly a jejich orgány, které přímo souvisí s degustací. Součástí první části práce je rovněž vysvětlení pojmu degustace, její cíl a samotné podmínky. Následně je zde i stručný popis hlavních produktů, jejichž výchozí surovinou je réva vinná. Nedílnou součástí práce je téma sommelierství. Druhá část práce popisuje osobní zkušenosti špičkových sommelierů a šéfkuchařů, kteří posouvají úroveň české oenogastronomie směrem kupředu.
Využití méně známých zeleninových druhů v gastronomii
Malá, Veronika
Netradiční zeleniny pocházejí nejčastěji z oblasti tropů a subtropů, odkud jsou také dováženy. V této práci jsou zastoupeny hlavně ty druhy, které je možné pěstovat i v našich klimatických podmínkách. V experimentální části byla připravena degustace, ve které byly použity netradiční druhy jako: lilek jedlý (Solanum melongena), mochyně peruánská (Physalis peruviana), celer řapíkatý (Apium graveolens var. dulce), fenykl sladký (Foeniculum vulgare var. arizonicum), povijnice batátová (Ipomoea batatas), černá ředkev (Raphanus sativus var niger). Na konci degustace byl vyplněn respondenty dotazník, který byl později vyhodnocen. Za nejvíce netradiční zeleninu byla zvolena mochyně peruánská.
Sekundární produkty z révy vinné
Bartoník, Jakub
Bakalářská práce je zaměřena na sekundární produkty z révy vinné, jejich výrobu, historii, využití v gastronomii a vliv sekundárních produktů z révy vinné na naše zdraví. Součástí je také seznam vinařství, které se zabývají výrobou těchto specialit. Předmětem této práce je také zmapování trhu sekundárních produktů a jejich cen, převážně v České Republice. V této bakalářské práci naleznete také dvě interview a jeden dotazník zaměřující se na tyto produkty z révy vinné. Na závěr jsem vytvořil degustaci specialit z révy vinné, jejíž výsledky zde naleznete také.
Vinařství Lahofer
Čech, Richard ; ing.arch. Lukáš Ležatka, Ph.D (oponent) ; Pavlovský, Tomáš (vedoucí práce) ; Kacálek, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce vychází z ateliérového projektu vytvořeného v letním semestru 2. ročníku bakalářského studia. Tématem ateliérové práce bylo vytvoření studie novostavby Vinařství Lahofer. Řešené území spadá pod katastrální území obce Dobšice u Znojma. Jedná se o krajinu s jemným terénním reliéfem sloužící převážně k hospodářským účelům. Řešená parcela se nachází na jihozápadním svahu a tvoří lichoběžníkový stavební pozemek osázený vinicemi. Parcela je ze dvou stran ohraničena silnicemi II. a III. třídy spojující stavební pozemek s obcemi Dobšice a Suchohrdly. Záměrem bylo vytvoření výrobního objektu na produkci vína s možností jeho skladování s roční produkcí až 60 000 lahví se všemi potřebnými přidruženými provozy včetně administrativního zázemí. Součástí návrhu jsou také prostory pro širokou veřejnost, a to reprezentativní a degustační prostory, restaurační zařízení s venkovním posezením a hygienické zázemí pro návštěvníky i zaměstnance. Výroba vína v takovémto velkém rozsahu se dá skoro označit za průmyslovou, z čehož vyplívá hlavní myšlenka návrhu. Základním principem přístupu k tvorbě tohoto projektu je hledání ideálního tvaru pro výrobní prostory, což v nadneseném slova smyslu i v historickém kontextu co se týče průmyslových výrobních staveb je silueta pilových střech. Materiálové pojetí stavby je založeno na vizuálním i logickém oddělení výrobních prostorů od veřejně přístupných, čehož je docíleno použitím nerezového fasádního obkladu pro výrobní provoz, který charakterizuje prostředí ve kterém výroba vína vzniká a fasádního obkladu z patinující oceli Cor-Ten pro veřejně přístupný provoz, který charakterizuje věčné zrání vína.
Bordeaux - kraj vína
Šulová, Michaela ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Tématem bakalářské práce je vinařská oblast Bordeaux. Cílem této bakalářské práce je zjistit, proč je Bordeaux tolik úspěšné ve výrobě jakostních vín, jak se vyrábějí jednotlivé druhy vína a jaké oblasti AOC jsou ve vinařském kraji Bordeaux. Předpoklady pro úspěšné dosažení cílů práce jsou rešerše v odborné literatuře a také praktické návštěvy vinařství na stáži. První část práce se zaměřuje na historii vinařského kraje, jeho geografické vymezení, půdní typy a výhodné klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Druhá část práce se zabývá vínem z hlediska výroby, jsou zde představeny odrůdy vína, směsi a samotná výroba vína. Další část práce se zaměřuje na známkování vína, jeho řazení, označování jakosti bordeauxských vín a na etiketu. Poslední část práce popisuje rozdělení vinařských oblastí do jednotlivých AOC a do podoblastí. Nakonec je rozebrána degustace vína Bordeaux. Přínosem této práce je ověření významu tradice vína ve Francii a zjištění rozdílnosti této tradice ve francouzské a české společnosti.
Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring
Paulíková, Michaela
Diplomová práce na téma Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring se popisuje základní principy ekologického zemědělství a specifika výroby biopotravin. V práci jsou popsány kategorie bioprodukce v ČR a situace s trhem a spotřebou ve státech EU. V další části práce je zpracován přehled o producentech biopotravin v ČR. Hlavním cílem práce bylo provést cenový monitoring u vybraných druhů biopotravin na zvolené lokalitě a poté ceny porovnat s cenami potravin s původem z konvenční produkce. Dále jsou porovnány prodejní místa a cenové rozdíly u hlavních přímých a nepřímých distribučních cest. Jako doplněk experimentální části práce byla provedena s navrženou skupinou lidí degustace a zhodnocení vybraných druhů výrobků z ekologické a konvenční produkce. Z výsledků cenového monitoringu zde šetřených položek vyplývá, že biopotraviny jsou o 140 % dražší než konvenční potraviny. Při porovnání rozdílů u přímých a nepřímých distribučních cest, byly zjištěny velké cenové rozdíly. Např. biobrambory z prodeje ze dvora jsou o 170 % levnější než prodávané biobrambory ve sledovaných obchodech. Při degustaci a zhodnocení vybraných druhů potravin, získaly vyšší hodnocení biopotraviny. Celkově pak obdržely hodnocení 46,87 % a konvenční potraviny 45,99 %.
Viniční majer v Jaroslavicích
Bauer, Karel ; Kristek, Jan (oponent) ; Marek, Jiří (vedoucí práce)
Objekt vinařství vzniká na rozhraní vytvořeném již zaniklou cihelnou, umístěn mezi zlom po těžbě a sklepní uličku je průchodem do vinic. Svým tvarem doplňuje ráz krajiny, nechává vinice proniknout skrz a vytváří místo pro odpočinek a degustaci v jejich těsném kontaktu. Podzemní část objektu účelně slouží k výrobě vína, degustační prostory v patře nabízejí výhled v centru dění. Stranou od hlavní budovy v klidnější části parcely se nachází ubytovací prostory pro všechny návštěvníky. Centrálnost pracovních prostor a dostupnost nových vinic významně zjednoduššuje pracovní proces. Nový objekt se tak stává součástí okolní osobité přírody.
Servis a výroba sektov
Nagy, Filip
Táto práca sa zaoberala problematikou výroby šumivého vína. Históriou výroby sektov a Champagne vín, modernou technológiou klasickej metódy, novými trendami a postupami ktoré sa dostávajú do praxe. Tak isto sa zameriava aj na iné ako tradičné me-tódy a to na charmat, transferová metóda a ruská kontinuálna metóda. To uvádza do problematiky toho, ako je toto víno vyrábané a z toho vyplýva ako by takéto víno na základe historického vývoja malo byť aj servírované. Podrobný popis servisu vína, po-trebné pomôcky a úloha sommeliera spoločne s výrobou skla a rôzne sklenené produkty vysvetľujú ako si takéto nádherné víno vychutnať v čo najväčšej miere.
Netradiční zeleninové druhy
Jansková, Petra
Netradiční zelenina lze rozdělit dle různých hledisek do několika skupin. Určité druhy netradiční zeleniny pro své obsahové látky mohou být vhodné pro diabetické účely, ale mohou mít i širší uplatnění v jiných odvětvích, jako je lékárnictví, kosmetický a potravinářský průmysl. Podrobně byly zpracovány: Eruca sativa, Valeranella locusta, Apium graveolens, Foeniculum vulgare, Brassica rapa var. pekinensis. Experimentální část se zabývala degustací netradičních druhů a na základě vyplněných dotazníků byl vyhodnocen nejchutnější salát a nejméně známý netradiční zeleninový druh. Z vyhodnocení vyplynulo, že netradičním zeleninovým druhem je Foeniculum vulgare a nejchutnějším Apium graveolens.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   začátekpředchozí54 - 63  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.