Název:
Netradiční zeleninové druhy
Autoři:
Jansková, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Netradiční zelenina lze rozdělit dle různých hledisek do několika skupin. Určité druhy netradiční zeleniny pro své obsahové látky mohou být vhodné pro diabetické účely, ale mohou mít i širší uplatnění v jiných odvětvích, jako je lékárnictví, kosmetický a potravinářský průmysl. Podrobně byly zpracovány: Eruca sativa, Valeranella locusta, Apium graveolens, Foeniculum vulgare, Brassica rapa var. pekinensis. Experimentální část se zabývala degustací netradičních druhů a na základě vyplněných dotazníků byl vyhodnocen nejchutnější salát a nejméně známý netradiční zeleninový druh. Z vyhodnocení vyplynulo, že netradičním zeleninovým druhem je Foeniculum vulgare a nejchutnějším Apium graveolens.Unusual vegetables can be categorized according to various criteria into several groups. Certain types of non-traditional vegetables for their content material may be suitable for diabetic purposes, but may have wider application in other industries such as pharmaceutics, cosmetics and food industry. Detail were processed: Eruca sativa, Valeranella locusta, Apium graveolens, Foeniculum vulgare, Brassica rapa var. pekinensis. Experimental part dealt with tasting unusual species on the basis of questionnaires was evaluated tastiest salad and least known non-traditional vegetable species. The evaluation showed that non-traditional vegetable species is Foeniculum vulgare and tastiest Apium graveolens.
Klíčová slova:
degustace; netradiční zeleninové druhy; respondent