Název:
Využití vína v gastronomii - oenogastronomie
Autoři:
Babič, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je v první části zaměřena na snoubení pokrmů s víny a faktory, které finální prožitek přímo či nepřímo ovlivňují. Zmíněna jsou základní a obecná pravidla párování a jejich příklady. Dále se práce zaobírá lidskými smysly a jejich orgány, které přímo souvisí s degustací. Součástí první části práce je rovněž vysvětlení pojmu degustace, její cíl a samotné podmínky. Následně je zde i stručný popis hlavních produktů, jejichž výchozí surovinou je réva vinná. Nedílnou součástí práce je téma sommelierství. Druhá část práce popisuje osobní zkušenosti špičkových sommelierů a šéfkuchařů, kteří posouvají úroveň české oenogastronomie směrem kupředu.The first part of Bachelor thesis is focusing on pairing food with wine and factors that directly or indirectly influence final experience. Mentioned are basic and general rules and their examples. The thesis deals with human senses and their organs that are directly linked with degustation. Part of first section of the thesis also explains a concept of degustation, its objective and its very conditions. Next step explains main products description where grapevine is an initial raw material. Part and parcel of the thesis is a Wine craft topic. Second part of the thesis explains personal experiences of high-end sommeliers and chefs who move level of Czech oenogastronomy forward.
Klíčová slova:
degustace; jídlo; oenogastronomie; pokrm; snoubení; sommelier; víno