Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20,514 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.76 vteřin. 

Ukazatele významné pro zajištění udržitelnosti a rozvoje chovu dojených stád skotu
Lelek, Jaroslav ; Stádník, Luděk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Cílem této práce bylo posouzení vlivu významných ukazatelů pro zajištění udržitelnosti a rozvoje chovu dojených stád skotu. Sledovaná data pocházejí přibližně od 5138 dojnic, za sledované čtyřleté období ve vybraných chovech mléčného skotu na okrese Jičín. Byla zpracovávána tato data reprodukčních ukazatelů: procento březosti po první inseminaci, procento březnosti po všech inseminacích, inseminační interval, inseminační index, servis perioda a mezidobí; data byla získána ze sedmi stájí českého strakatého skotu a ze sedmi stájí holštýnského skotu. Dlouhověkost byla sledována z počtu dojnic na jednotlivých laktacích obou sledovaných plemen a průměrné dosažené laktace za jednotlivé roky. Bylo zjištěno, že procentuální zastoupení dojnic na jednotlivých laktacích se průměrně pohybovalo v letech 2012-2015 na první laktaci 33,4 %, na druhé laktaci 24,68 %, na třetí laktaci 18,13 %, na čtvrté laktaci 11,48 %, na páté laktaci 6,53 %, na šesté laktaci 3,32 % a na sedmé a vyšší laktaci 2,36 %. Při porovnání sledovaných plemen bylo patrné, že do třetí laktace má vyšší procentuální zastoupení holštýnské plemeno a od třetí laktace se v chovech vyskytuje více krav českého strakatého plemene, což potvrzuje i průměr dosažených laktací, který byl na hodnotě 2,75 laktace a u plemene holštýnského na hodnotě 2,3 laktace. Statisticky je vliv plemene na dosahované průměrné délky laktace velice slabý. Výsledky hodnocení reprodukčních ukazatelů také neprokázaly statisticky významný rozdíl vlivu plemene na jejich dosahované hodnoty, i když původní české strakaté plemeno dosahovalo ve všech ukazatelích a oblastech lepších výsledků, a proto i větší vhodnost plemene pro oblast Jičínska.

Využití volného času u pubescentů a adolescentů oddílu vodního póla Fezko Strakonice.
KRÁLOVÁ, Andrea
Bakalářská práce se zabývá využíváním volného času pubescentů a adolescentů oddílu vodního póla TJ Fezko Strakonice. Výzkumný soubor tvořilo n = 24 (muži = 11, ženy = 13) ve věku 12 ? 17 let. Pro zjištění bylo použito ankety a řízeného rozhovoru s vybranými jedinci. Vyhodnocené výsledky ankety jsou zanesené do grafů a písemně vyhodnocené podle odborné literatury, konzultace od odborníků a odborné erudovanosti autora. Závěrem práce je zjištění, že obě zkoumané skupiny věnují svůj volný čas převážně vodnímu pólu. Pubescenti oproti adolescentům tráví více volného času na sociálních sítích, adolescenti se raději schází s kamarády.

Možnosti zabezpečení práva občanů na zaměstnání v působnosti úřadu práce.
Šimková, Kateřina ; Varvažovská, Pavla (vedoucí práce) ; Pavel, Pavel (oponent)
Hlavním cílem práce je doporučení návrhu změn či rozšíření služeb v působnosti kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR. Návrh je zpracován na základě výsledků dílčích cílů práce. Diplomová práce se skládá ze tří částí, teoretických východisek, charakteristiky prostředí a terénního šetření. Hlavním tématem teoretických východisek jsou nástroje, které Úřad práce ČR využívá pro zabezpečení práva občanů na zaměstnání. Práce se věnuje jejich charakteristice, využití a legislativnímu rámci. Terénní šetření je zaměřeno na kvalitativní a kvantitativní šetření způsobů informování uchazečů o zaměstnání o službách úřadu práce, zájmu mezi uchazeči o zaměstnání o využití konkrétních služeb úřadu práce a míry spokojenosti se službami úřadu práce. Práce dále zjišťuje, jakým způsobem uchazeči o zaměstnání hledají zaměstnání a jaké v této souvislosti vnímají překážky. Výsledky a diskuse na konci práce porovnávají názory uchazečů o zaměstnání a zaměstnanců Úřadu práce ČR, a zároveň v jiném pohledu hodnotí a porovnávají přístupy tří kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR. Závěr obsahuje, mimo jiné, doporučení změn a rozšíření služeb v působnosti kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR.

Vliv termínu desikace řepky ozimé (Brassica napus) na výnos a kvalitu semen
Rajtmajer, Stanislav ; Bečka, David (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Řepka olejka je ve světě třetí nejvýznamnější olejninou (druhou semennou). V České republice je nejpěstovanější a nejvýznamnější olejninou. Řepka ozimá dosahuje asi 90 % sklizňové plochy všech olejnin v ČR. Stále diskutovanou součástí agrotechniky řepky ozimé, je desikace porostů řepky. Jaký použít přípravek, jakou dávku, jaký termín zvolit, zda vůbec desikovat či nikoliv. Výsledky této diplomové práce by mohly přispět k částečnému objasnění této složité problematiky. Cílem diplomové práce je sledovat vliv odlišného termínu desikace řepky ozimé glyfosátem na výnos a kvalitu semen. Maloparcelkové pokusy pro zkoumání vlivu termínu desikace řepky ozimé byly založeny v letech 2013/2014 a 2014/2015 na pozemcích pokusné stanice České zemědělské univerzity, Fakulty agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů v Červeném Újezdě. V prvním pokusném roce 2013/2014 bylo založeno pět variant ve třech opakováních (včetně nedesikované kontroly). V roce 2014/2015 bylo založeno sedm variant ve čtyřech opakováních (včetně nedesikované kontroly). V prvním pokusném roce byl první termín desikace 16. 6. 2014, v druhém roce 8. 6. 2015. Následné termíny desikace byly s týdenním odstupem. Odrůda řepky ozimé použitá pro pokusy byla hybridní odrůda Rohan. K desikaci byl použit přípravek Dominator s účinnou látkou glyphosate. Dávka 4 l/ha + 200 l H2O. U všech vzorků obou pokusných let byl stanoven výnos, hmotnost tisíce semen a olejnatost. U desikovaných variant byly provedeny předsklizňové rozbory pro stanovení podílu sušiny v šešulích. Dále byla u všech sklizených vzorků provedena laboratorní zkouška klíčivosti semen (Stanovení energie klíčení) dle metodiky ISTA. Získané výsledky z pokusu klíčení byly statisticky vyhodnoceny metodou ANOVA analýzy variance. Rozdíly mezi průměrnými hodnotami byly hodnoceny Tukeyho testem, v počítačovém programu SAS na hladině významnosti p = 0,05. Vliv termínu desikace řepky ozimé ovlivňuje kvalitu semen z pohledu hmotnosti tisíce semen i z pohledu olejnatosti. Příliš včasná desikace (46 až 39 dnů před sklizní) snížila HTS o 7 až 17 % a olejnatost o 2 až 4 % celkového průměru. Olejnatost je ze sledovaných znaků nejméně ovlivňována termínem desikace. Desikace v optimálním termínu (17 dnů před sklizní) zvýšila olejnatost o 1 až 6 %. Vliv termínu desikace řepky ozimé také významně ovlivňuje výnos semen. Příliš včasná desikace (46 až 39 dnů před sklizní) snížila výnos o 11 až 14 %. Nedesikovaná kontrola v obou letech dosáhla nejvyšších výnosů, zvýšení výnosu o 5 až 12 %. Desikace v optimálním termínu (17 dnů před sklizní) zvýšila výnos pokusů o 5 až 6 %. Termín desikace řepky ozimé, také významně ovlivňuje vitalitu semen, kde velmi snižuje energii klíčení v prvních klíčních dnech. Termín desikace však neovlivňuje celkovou klíčivost semen. Příliš včasná desikace (46 až 39 dnů před sklizní) snížila EK2 o 12 až 40 %, EK3 snížila o 4 až 24 %, EK4 o 3 až 4 % a prodloužila MGT o 7 až 15 %. V prvním pokusném roce byla nejvitálnější varianta nedesikovaná kontrola (EK2 = 50,4 %, EK3 = 91,3 %, EK4 = 97,9 %). V druhém pokusném roce byla nejvitálnější semena z optimálního termínu desikace, (6. Termín, 17 dnů před sklizní) EK2 = 68,9 %, EK3 = 98,2 %, EK4 = 100 %. Vzorky semen z roku 2014/15 měly celkově vyšší vitalitu semen, než vzorky z roku 2013/14, tato celková horší vitalita je zřejmě dána rok starým, přeskladněným osivem. Z výsledků dvouletého pokusu vyplývá, že termín desikace má vliv na kvalitu semen, výnos semen i na vitalitu semen. Předsklizňovými rozbory byl stanoven optimální podíl sušiny šešulí u desikovaných vzorků na hodnoty 40 až 50 %. Jako nejvhodnější technologie se jeví desikace v optimálním termínu (17 dní před sklizní) a agrotechnika bez desikování porostu. Jako nejméně vhodná technologie se jeví velmi časná desikace (46 až 30 dnů před sklizní). První vědecká hypotéza: Předčasná desikace řepky snižuje výnos semen, olejnatost a HTS. Ano, tato hypotéza se potvrdila. Druhá vědecká hypotéza: Desikace provedená ve správném termínu neovlivňuje kvalitu semen (olejnatost a HTS). Ano, tato hypotéza se potvrdila.

Vliv krátkodobého vodního deficitu a rehydratace na obsah pigmentů v listech vybraných druhů listové zeleniny
Scholzová, Kristýna ; Hnilička, František (vedoucí práce) ; Orsák, Matyáš (oponent)
V této bakalářské práci byl sledován vliv krátkodobého vodního deficitu a rehydratace na obsah pigmentů v listech vybraných druhů listové zeleniny. Cílem skleníkového pokusu bylo stanovení obsahu pigmentů v listech v závislosti na rostlinném druhu a vyhodnocení vlivu vodního deficitu a následné rehydratace na obsah pigmentů v listech vybraných druhů listové zeleniny: salátu, roketě a mangoldu.

The Effect of Oregano Essential Oil on Microbial Load, Drying Kinetics and Sensory Atributes of Dried Meat
Hernandez Hernandez, Helga Johana ; Banout, Jan (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Mikrobiální zatížení lze ovládat buď syntetické nebo přírodní konzervační látky. Zvláštní zájem byl zaměřen na potenciální použití rostlinných esenciálních olejů jako bezpečnějších přísad pro maso. Nicméně, neexistuje žádné publikované výzkum na použití éterických olejů v průběhu procesu sušení masa. Tato studie byla zaměřena na posílení procesu sušení masa. Na prvním z přidané hodnoty sušeného masný výrobek pomocí oregano esenciální olej (OEO) inhibovat růst bakterií, a senzorické odpovědi od hodnotitelů je zobrazena. Bylo zjištěno, že aplikace OEO v mase je účinné při inhibici Salmonella enteritidis a Escherichia coli. Po 6 hodinách schnutí při 55 ° C, 2 ml (0,038 ml l-1 vzduchu) a 1,5 ml (0,028 ml l-1 vzduchu) z OEO byly zváženy minimální inhibiční koncentrace (MIC) proti S. enteritidis a E. coli , v uvedeném pořadí. Vzorky ošetřené 0,75 ml OEO byly atraktivnější pro spotřebu ve srovnání s kontrolou; při vyšší koncentraci OEO, senzorická kvalita jídla byla ovlivněna. Další účinek modifikovaných blanšírování ošetření na chování sušení hovězího masa byla hodnocena stanovením poměru vlhkosti v závislosti na čase křivky a vlivu na senzorickou kvalitu vedlo produktu. Tyto 3 ošetření předmětem šetření byly (1) ošetření oleje (2) páry blanšírování a (3) horkého vzduchu blanšírování se 3 dávkami oregano silice (1) 1,5 ml (2), 3 ml a (3), 6 ml. Každé ošetření mělo vliv na dobu sušení vzorků hovězího masa, avšak dávka oregano silice použita nemělo vliv na proces sušení. Výsledky ukázaly, že pára blanšírování bylo velmi účinné zkrácení doby sušení. Mezitím 1,5 ml a 3 ml horkovzdušné vzorky blednutí a 1,5 ml vzorky odpadních olej byly posuzovány jako lepší z senzorického hlediska a respondenti za to, že přidání oregano esenciální olej obohacen příjemnosti vůně. Závěrem lze říci, přidanou hodnotu, sušené maso produkt získat pomocí oregano esenciální olej pro zvýšení bezpečnosti potravin obdržena přijatelná senzorickou odpověď od spotřebitelů. Navíc, každý upravený blanšírování ošetření testován vliv na proces sušení kinetiky, ale dávka oregano použity nemá vliv na proces sušení. V tomto smyslu, horký vzduch a blanšírování ošetření oleje s nejnižší dávkou měly přijatelnou senzorickou odpověď od spotřebitelů.

Biotransfer of selected risk metals into plants and their accumulation and distribution in plant organs
Le Minh, Phuong ; Lachman, Jaromír (vedoucí práce)
Kontaminace půdy těžkými kovy je jedním z problémů životního prostředí ohrožujících lidské bytosti. Těžké kovy jsou považovány za zvláštní nebezpečí znečišťujících látek v půdě a to z důvodu nepříznivých účinků na růst rostlin, množství a činnost užitečných mikroorganismů v půdě a kvalitu potravin. Vzhledem k perzistenci a toxicitě jsou těžké kovy toxické, když vezmeme v úvahu různé druhy znečišťujících látek v půdě. V půdě, se často vyskytuje toxicita zinku (Zn), kadmia (Cd), olova (Pb) a rtuti (Hg), než je tomu u ostatních kovů z důvodu jejich srážek a sorpce v půdě. Jedná se o velmi nebezpečné situace, protože když jsou tyto kovy absorbovány rostlinami, mohou být dále transportovány potravinových řetězců. V této studii je sledována akumulace čtyř těžkých kovů (rtuť, zinek, olovo a kadmium) v celém zrnu jarních odrůd pšenice dvouzrnky, jednozrnky a jarní pšenice a brambor (Solanum tuberosum). Těžké kovy a esenciální prvky byly sledovány v odrůdách brambor v přesných polních pokusech a v hydroponicky pěstovaných rostlin. Prvky byly stanoveny pomocí metod F AAS, ET AAS a AMA (Advance Mercury Analysis). Statistické analýzy byly provedeny pomocí SPSS 9.0 a Tukeyho HSD testu (alfa 0,05). V naší studii se koncentrace těžkých kovů v pšeničných obilkách snižovala v pořadí zinek (Zn)> olovo (Pb)> kadmium (Cd)> rtuť (Hg). Srovnání mezi třemi druhy zkoumané pšenice bylo zjištěno, že dvouzrnka je bohatá na obsah zinku (62,12 mg kg-1 sušiny), zatímco jarní pšenice měla nejnižší průměrné koncentrace zinku v zrnu (40,99 mg kg-1 sušiny). Obecně platí, že hodnoty koncentrací olova v obilkách analyzovaných odrůdy pšenice byly nízké (v rozmezí od 0,1268 mg kg-1 sušiny do 0.2950 mg kg-1 sušiny). Rovněž byly stanoveny koncentrace rtuti ve čtyřech typických fázích růstu pšenice podle Feekese (10 naduřování listové plochy, začátek metání, 10,1 metání, 10,2 čtvrtina klasu vymetána, 10,2 v listech a ve stupni 11 zrání, raně mléčná zralost). Bylo prokázáno, že koncentrace rtuti v různých odrůdách pšenice byly absorbovány odlišně v různých stadiích růstu rostlin. Růstové stadium 10,2 a 10,2 v listech ukázaly vysoký obsah rtuti (0,0152 mg kg-1 sušiny a 0,0214 mg kg-1 sušiny, v uvedeném pořadí). Mezi jednotlivými odrůdami byly stanoveny významné rozdíly. Obsahy toxických resp. potenciálně toxických prvků stanovené ve zkoumaných bramborových hlízách se vyznačovaly velkou variabilitou v rámci sledovaných brambor. Statistické analýza (analýza rozptylu jednoduchého třídění ANOVA) však ukázala, že neexistovaly významné rozdíly mezi oběma skupinami zkoumaných vzorků (vzorky z Uhříněvsi a Valečova v roce 2013 a 2014) pokud se hodnotil jeden ze zkoumaných kovů. Měřitelné hladiny rtuti byly nalezeny ve stopových množstvích u všech zkoumaných vzorcích brambor při porovnání s jinými kovy (Cd, Pb). Rostlinné buňky ve srovnání s živočišné buňky jsou charakterizovány tvorbou buněčných stěn. Plazmatická membrána nebo buněčná membrána jsou biologicky aktivní membrány oddělující vnitřek buňky z vnějšího prostředí. Byla vyvinuta a upravena metoda izolace protoplastů z rostlinného materiálu (brambory). V našem experimentu byly rostliny pěstovány hydroponicky ve Výzkumném ústavu rostlinných plodin Praha-Ruzyně. Jestliže zkoumáme rostlinnou membránu, jednou z možností je odstranění buněčné stěny pomocí speciálních směsí enzymů. Protoplasty byly uvolněny ve tmě při teplotě 25 stupňů Celsia po dobu 18 hodin. Bylo použito síto 70-90 mikrometrů k filtrování a poté odstředění po dobu 5 minut při 100 g. Všechny kroky byly prováděny pečlivě, aby se zabránilo poškození nebo rozbití protoplastů.

Effect of Drying Pretreatments on Air and Solar Drying of Jerky Prepared from Eland (Taurotragus oryx) Meat
Kučerová, Iva ; Banout, Jan (vedoucí práce) ; Oliver, Oliver (oponent)
Tato práce se zabývá matematickým modelováním sušícího procesu antilopího masa a jeho organoleptickými vlastnostmi. Sušené antilopí maso bylo následně porovnáváno s tradičním sušeným hovězím masem, známým jako jerky. Vzorky antilopího i hovězího masa byly marinovány v tradiční jerky marinádě (TM), v marinádě TM s čerstvou ananasovou šťávou (TMP), TM s medem (TMH) a TM s Coca Colou, k porovnání sloužil vzorek masa bez jakékoliv úpravy (C). Vliv jednotlivých marinád na sušící proces byl vyhodnocen jako statisticky průkazný. Two term model byl na základě koeficientu určení, střední kvadratické odchylky a chí-kvadrátu vybrán jako nejvhodnější model popisující kinetiku sušícího procesu antilopího masa v solární sušárně. Průměrné hodnoty difuzivity vlhkosti sušeného antilopího masa byly vypočítány pro vybrané vzorky C, TM, TMH následovně: 2.07 x 10-10, 1.45 x 10-10 and 1.43 x 10-10 m2.s-1, kdy hodnoty aktivační energie pro vybrané vzorky C, TM a TMH byly následující 23.75, 26.22 and 26.97 kJ.mol-1. Organoleptické vlastnosti sušeného antilopího masa byly hodnoceny v rámci degustačního panelu 22 hodnotiteli. Nejlépe byl hodnocený vzorek TMP, který měl statisticky průkazný vliv na texturu, barvu a chuť. Rovněž byl vyhodnocen vliv jednotlivých marinád na celkovou změnu barvy. Největší vliv na celkovou změnu barvy měla marináda TMH oproti marinádě TMP, která byla vyhodnocena jako marináda s nejmenším vlivem na výslednou barvu po usušení. Stejné výsledky byly zaznamenány u hovězího i antilopího a to sušené v solární i v laboratorní sušárně.

Studium potravy velkých savců: metodologický přístup
Holá, Michaela ; Červený, Jaroslav (vedoucí práce) ; Stádník, Luděk (oponent)
Početní stavy spárkaté zvěře v posledních desetiletích narůstají téměř na celém území Evropy, což má za následek významné environmentální a ekonomické dopady. Kvalita a dostupnost přirozených i umělých zdrojů potravy patří mezi nejvýznamnější faktory ovlivňující populační dynamiku spárkaté zvěře, a proto je nezbytné, aby byl efektivní management zvěře založen i na poznatcích z oblasti potravní ekologie. S postupem času se metody studia složení potravy značně vyvinuly, nicméně každá má své výhody a nevýhody. Cílem této dizertační práce je s použitím kombinace tradičních (tj. analýza obsahu žaludků) a moderních (tj. analýza stabilních izotopů, spektroskopie v blízké infračervené oblasti) metod studia složení potravy získat nové poznatky o potravní ekologii dvou významných zástupců spárkaté zvěře (tj. prase divoké, jelen evropský) na území České republiky. Jejich populace zde neustále narůstají a zároveň jsou intenzivně přikrmovány. Dále si tato práce klade za cíl vytvořit podklady pro následnou aplikaci těchto metod v myslivecké praxi a zaměřit se na metodologické otázky spojené s jejich použitím. Na základě rozboru žaludků byl zhodnocen rozsáhlý soubor dat za účelem určit, do jaké míry jsou prasetem divokým přijímány složky potravy pocházející z lidské činnosti (tj. zemědělské plodiny a přikrmování). Potrava produkovaná člověkem tvořila dominantní a nejobjemnější složku potravy prasete divokého během celého roku. Nezbytným předpokladem k využití analýzy stabilních izotopů je znalost tzv. trofických diskriminačních faktorů (tj. systematický rozdíl v izotopovém složení mezi potravou a tkání živočicha, jež danou potravu přijal), které byly v rámci této práce experimentálně určeny pro stabilní izotopy uhlíku a dusíku v srsti prasete divokého a jelena evropského. Dále byly zhodnoceny možné zdroje variability (pohlaví, věk, váha, laktace) hodnot izotopové diskriminace. Získané výsledky představují nezbytné podklady pro použití analýzy stabilních izotopů k rekonstrukci potravy volně žijících jedinců prasete divokého a jelena evropského. V rámci této práce byla dále prokázána spolehlivost spektroskopie v blízké infračervené oblasti k určení ukazatelů kvality potravy v trusu jelena evropského. Výsledky této dizertační práce přispějí k efektivnímu mysliveckému managementu spárkaté zvěře na území České republiky.

Analýza výkonností Ruské ekonomiky s ohledem na konkurenceschopnost a fenomén proketí přírodních zdrojů
Kuzmenko, Elena ; Maitah, Mansoor (vedoucí práce) ; Smutka, Luboš (oponent)
V posledních letech se hodně diskutuje o závislosti ruské ekonomiky na přírodních zdrojích, především ropy a zemního plynu, a následné nutnosti uniknout z ní prostřednictvím diverzifikace ruské ekonomiky. Výzkumným problémem dané disertační práce se proto stava zjištení zda Rusko zaznamenalo nějaký úspěch v tomto procesu. Hlavním cílem této práce je provest analýzu výkonnosti Ruské ekonomiky a postavení ruských producentů (reprezentujících odpovídající vybryné sektory) na vnějších a vnitřních trzich vůči zahraničním konkurentům a prostřednictvím zkoumání dynamiky reálného efektivního měnového kurzu rublu a kvality ruských institucí vrhnout světlo na projevy fenoménu prokletí přírodních zdrojů v ruské ekonomice. Analýza výkonnosti ruské ekonomiky s ohledem na konkurenceschopnost byla viděna jako oprávněná jelikož výsledky této analýzy mohou odhalit existenci bodů potencialního růstu v ekonomice. V konečné fázi výzkumu bylo provedeno šetření, zda existuje dlouhodobý vzájemný vztah mezi strukturou ruského vývozního koše (vyjádřenou jako poměr ruského "neropného" vývozu ku "ropnému" vývozu), růstem HDP, cenou ropy a reálným efektivním měnovým kurzem ruského rublu s použitím Johansen-kointegrační techniky.