Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21,981 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 1.24 vteřin. 

Zhodnocení efektivnosti podnikání ve vybraném sportovním odvětví
Hamouz, Jakub ; Hes, Aleš (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Bakalářská práce hodnotí efektivnost investování finančních prostředků do vybraných fotbalových klubů, které působí na území České republiky. Práce definuje příjmy a výdaje fotbalových klubů a dle vybraných finančních analýz určit finanční hospodaření vybraných klubů. Práce vymezuje silné a slabé stránky investování do tohoto sportovního prostředí. Cílem práce je poskytnout princip provozu klubu a také poskytnout ucelený přehled příjmů a výdajů pro potencionálního investora. Na závěr bakalářské práce je zhodnocení podnikatelských investic do odvětví a hodnocení hospodaření vybraných klubů. Závěr obsahuje silné a slabé stránky investic v tomto odvětví a navrhuje možná řešení efektivního hospodaření ve fotbalových klubech.

Vliv systému ustájení na vlastnosti skořápky a vnitřní kvalitu vajec
Vlčková, Jana ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Skřivanová, Eva (oponent)
V práci byly provedeny celkem 3 pokusy. Cílem prvního experimentu bylo zhodnotit užitkovost nosnic, kvalitu vzduchu v halách a mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky u nosnic ustájených v obohacených klecích při modrém, zeleném, červeném a žlutém osvětlení. Ukazatele užitkovosti (denní produkce vajec, mortalita a hmotnost vajec) nebyly ovlivněny barvou světla. Podobně také u mikrobiální kontaminace vzduchu nebyly mezi jednotlivými barvami světel zaznamenány průkazné rozdíly. Signifikantní interakce mezi etáží a barvou světla byla zjištěna u mikrobiální kontaminace vaječné skořápky bakterií rodu Escherichia coli a Enterococcus. Nejvyšší množství Escherichia coli bylo detekováno u vajec od nosnic ustájených ve střední etáži při žlutém osvětlení naopak nejnižší hodnoty byly při žlutém osvětlení v horní etáži. Podobné výsledky byly sledovány také u bakterií rodu Enterococcus. Výsledky naznačují, že barva světla má minimální vliv na mikrobiální kontaminaci naopak významný vliv má etáž. Nejvyšší mikrobiální kontaminace vajec byla nalezena u vajec ze střední etáže. Ve druhém experimentu byl sledován vliv systému ustájení (konvenční klec, podestýlka, voliéra) a obsahu vápníku v krmné směsi (3 a 3,5 %) na užitkovost nosnic, technologickou kvalitu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky a vaječného obsahu v průběhu skladování. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku v krmné směsi byla zaznamenána u hmotnosti vejce, pevnosti skořápky, podílu skořápky, hmotnosti skořápky, Haughových jednotek a indexu bílku. Systém ustájení ovlivnil produkci vajec, spotřebu krmiva, hmotnost vejce a některé z ukazatelů kvality skořápky. Z ukazatelů kvality skořápky měl obsah vápníku v krmné směsi vliv pouze na pevnost skořápky a podíl skořápky. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla detekována i u kontaminace vaječné skořápky celkovým počtem mikroorganismů. Systém ustájení ovlivnil kontaminaci vaječné skořápky kde vyšší množství Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů bylo u vajec z podestýlky. Vyšší penetrace všech sledovaných druhů mikroorganismů na podskořápečné blány byla 2. a 7. den skladování ve skupině s 3,5 % vápníku v krmné směsi u vajec z podestýlky. To zřejmě souvisí s nižší kvalitou skořápky v tomto typu ustájení. V pokusu 3 byl zjišťován vliv rozdílných systémů ustájení (obohacená klec, výběh) na technologickou hodnotu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky, vaječného obsahu a koncentraci bílkovin v bílku během skladování. Systém ustájení ovlivnil všechny ukazatele kvality skořápky s vyššími hodnotami v klecovém systému. Vyšší počet pórů ve vaječné skořápce byl nalezen u vajec z výběhu. Důležitý vztah mezi systémem ustájení a dobou skladování byl zaznamenán u Haughových jednotek, indexu bílku, pH bílku a indexu žloutku. Lepší hodnoty týkající se ukazatelů kvality bílku a žloutku byly u vajec z klece. Jejich kvalita se během skladování snižovala rychleji v alternativním systému ustájení. Interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla nalezena také u Escherichia coli a u celkového počtu mikroorganismů. Nejvyšší kontaminace byla u čerstvých vajec z výběhu. Počet mikroorganismů se s dobou skladování signifikantně rychleji snižoval u vajec z klecového systému ustájení. Penetrace bakterií rodu Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů do bílku byla nižší u vajec z klece ve srovnání s výběhem. Průkazný vliv systému ustájení byl zjištěn u koncentrace lysozymu v bílku s vyššími hodnotami u vajec z výběhu. Je zřejmé, že lepší kvalita vajec je v klecovém systému ustájení. Vejce z tohoto typu ustájení mají také během skladování po delší dobu lepší kvalitu ve srovnání s alternativními systémy.

Hodnotový žebříček dětí v Dětském domově v Radeníně.
HORŇÁČKOVÁ, Marta
Ve své diplomové práci jsem se zaměřila na to, jaké hodnoty preferují děti v tomto dětském domově, a jaké vztahy mezi hodnotami vznikají, jak se hodnoty vzájemně ovlivňují. V teoretické části práce jsem se v jednotlivých kapitolách zaměřila na teoretická východiska tématu hodnot a hodnotových orientací, dále na náhradní výchovu a charakteristiku zařízení určených pro výkon ústavní výchovy. V první kapitole jsem charakterizovala, co je náhradní výchova dítěte, jaké formy náhradní výchovy mohou být využívány a jaká zařízení jsou zákonem vymezena pro výkon ústavní výchovy. Podrobněji jsem rozebrala důvody, proč je ústavní výchova soudem nařizována. V druhé kapitole jsem se zaměřila na dětský domov jako na specifické zařízení pro výkon ústavní výchovy. Konkrétně jsem představila Dětský domov v Radeníně, který jsem si vybrala pro provedení výzkumné části práce. Na vymezení pojmů týkajících se hodnot a hodnotových orientací, postojů, zájmů a motivace jsem se soustředila ve třetí kapitole. Konkrétněji jsem popsala druhy hodnot, s jejichž charakteristikou jsem se setkala v odborné literatuře. Ve čtvrté kapitole jsem objasňovala, jaké činitele působí, ovlivňují a utvářejí naše hodnotové orientace i jednotlivé hodnoty, které se stávají důležitou součástí života každého z nás. Zajímala jsem se o to, jakou roli v tomto utváření hraje škola, rodina, vrstevníci, ale třeba i média. V poslední kapitole teoretické části práce jsem stručně shrnula nejzásadnější informace a zjištění, které byly získány studiem odborné literatury a sepsány v předchozích kapitolách. V emperické části diplomové práce jsem si stanovila cíl, při jehož naplňování jsem zjišťovala a následně analyzovala základní životní hodnoty dětí v Dětském domově v Radeníně. V souladu s cílem jsem stanovila výzkumnou otázku, která zněla: Jaké životní hodnoty preferují děti v Dětském domově v Radeníně? Zajímaly mě hlavně analýzy vzájemných vztahů jednotlivých hodnot, vzájemné prolínání, ovlivňování a preference hodnot těchto u dětí. Výzkumem bylo zjištěno, že hodnoty, které preferují děti z Dětského domova Radenín, lze uspořádat do skupin hodnot biologických, ekonomických, výkonových, morálních, duchovních a do skupiny hodnot zaměřených na interpersonální vztahy. Analýzou hodnot bylo zjištěno, že hodnoty mají mezi sebou vzájemné propojení a neoddělitelné vazby, ovlivňují se a podmiňují. Přínos mojí diplomové práce vidím ve využití výsledků v každodenní práci pedagogů pracujících s dětmi v dětském domově.

Řízení pracovního výkonu v hotelnictví v ČR
Motyčka, Michal ; Hron, Jan (vedoucí práce) ; Macák, Tomáš (oponent)
Cílem této disertační práce je navržení efektivní aplikace změn v řízení pracovního výkonu zaměstnanců v oblasti hotelnictví v České republice. Na rozdíl od klasického přístupu k personálnímu managementu, držícího se standardního hodnocení pracovníků a nástrojů řízení podle cíle a zaměřujícího se pouze na minulost a konstatování stavu, práce vyzdvihuje přístup moderní a efektivní, směřující spíše do budoucna. Personální řízení popisuje jako komplexní, neustálý a samoobnovující se proces, jehož součástí je zejména stanovení plánu rozvoje pracovníků, jejich hodnocení, koučování, vzdělávání a odměňování na základě dosažených výkonů. Důraz v tomto procesu je kladen též na poskytování zpětné vazby. Práce mapuje výsledky kvalitativního a kvantitativního výzkumu za použití metod analýzy a syntézy v části teoretické a empirické a metod pozorování, řízeného rozhovoru, dotazníkového šetření a statistického vyhodnocování užitých při zjišťování názorů a relevancí respondentů. Tento výzkum dokazuje, že se většina personalistů a manažerů v současnosti zaměřuje především na hodnocení práce zaměstnanců - zejména prostřednictvím hodnotícího pohovoru, MBO či mystery shoppingu. Ačkoliv k němu dochází minimálně jedenkrát ročně, pracovníci na základě dosažených výkonů zpravidla odměňováni nebývají, a to i přesto, že je zároveň stanoven i plán jejich osobního rozvoje. Ten je často opomíjen a zůstává nekontrolován a nekorigován, a to ani po zjištění odchylek od jeho podoby. Řešením výše zmíněných nedostatků, jež byly zjištěny při výše uvedeném zkoumání, vedoucím ke zvýšení efektivity řízení pracovního výkonu v hotelnictví, je, jak práce předkládá, provádění frekventovanějších a kratší forem hodnocení oproti klasickému ročnímu hodnotícímu pohovoru a získávání častější zpětné vazby od zaměstnanců v průběhu daného období. Klíčovým je pak důraz na osobní rozvoj, častější zaměření se na odměňování na základě pracovního výkonu, hodnocení pracovníků a pracovního přístupu.

Účetní závěrka
Čepelíková, Iveta ; Seidl, Ladislav (vedoucí práce) ; Irena, Irena (oponent)
Téma bakalářské práce je zaměřeno na problematiku zpracování účetní závěrky obchodních společností podle platných předpisů České republiky a účetní závěrky obchodních společností v případě likvidace nebo v případě insolvenčního řízení. V první části práce je definován legislativní rámec účetní závěrky a uzávěrky. V následující části se bakalářská práce zabývá účetní uzávěrkou, což jsou přípravné práce, které vedou ke zjištění a zaúčtování hospodářského výsledku a daně z příjmů. Následuje proces účetní závěrky, sestavení účetních výkazů, příloh a přehledů, které jsou nedílnou součástí účetní závěrky. Zpracování účetní závěrky a uzávěrky se u obchodních korporací v likvidaci a insolvenci v mnohém liší od sestavování účetní závěrky a uzávěrkových prací obchodních společností, které ve své podnikatelské činnosti pokračují. Tímto tématem se též zabývá vlastní práce. Na příkladu fiktivní obchodní korporace v likvidaci je zpracována účetní závěrka a popsány přípravné práce předcházející účetní závěrce. Na tomto příkladu jsou prakticky znázorněny odlišnosti zpracování účetní závěrky u obchodní korporace v likvidaci.

Československo za druhé světové války : vliv válečných událostí na poválečný vývoj republiky
Krejčí, Pavel ; Pithart, Petr (vedoucí práce) ; Kysela, Jan (oponent)
Léta 1938-1945 předurčila vývoj, který vyvrcholil komunistickým převzetím moci. Česká společnost procházela v tomto období hlubokou krizí, jež způsobila rozčarování z hořkého konce První republiky a její vnitropolitické problémy. Velká hospodářská krize, masová nezaměstnanost a neschopnost vládních činitelů tento stav uspokojivě řešit vedla k nespokojenosti s prvorepublikovým hospodářským uspořádáním a úvahám o radikální změně. Rovněž stranicko-politický prvorepublikový systém podle mnohých selhal. Příliš velké množství politických stran, nutnost koaličních vlád, egoistické lpění na stranických zájmech místo zájmů národních, pletichy, politikaření, a v neposlední řadě neúměrné zabrání prostoru v životě státu bylo dáváno za příčinu toho, proč demokracie nebyla schopna potvrdit svoje přednosti právě v okamžicích, kdy toho bylo nejvíce potřeba. Zrada západních spojenců, především Francie (pod silným vlivem Velké Británie) a relativně vstřícné chování Sovětského svazu během Mnichovské krize otřásly rovněž zahraničně-politickými koncepcemi, zastávanými v meziválečném období. Všechny tyto události způsobily, že prakticky nikdo si nepřál návrat k předválečným poměrům. Navíc to neměly být jen kosmetické úpravy, nýbrž o zásadní a radikální přestavbu vnitropolitické struktury budoucího státu, stejně jako o...

Regionální gastronomie jako součást regionálního rozvoje pohledem mladých lidí (případ vybrané hotelové školy)
Eretová, Jiřina ; Lošťák, Michal (vedoucí práce)
Práce nejprve přiblíží formou literární rešerše otázku propojení rozvoje regionů nebo venkova a konceptu regionálních potravin (příp. i dalších alternativních potravinových řetězců). Na tomto základě bude provedeno dotazníkové šetření mezi studenty vybrané hotelové školy. Protože lze očekávat, že absolventi tohoto typu škol budou působit v restauračních zařízeních, práce bude zjišťovat, jejich vztah k regionálním potravinám, což může ovlivnit budoucí zaměření podniků, v nichž budou pracovat, ale i vlastní rozvoj regionu, kde budou působit. Jako doplňující technika sběru dat budou využity řízené rozhovory, které by měly ukázat, jak škola pracuje se svými studenty ve vztahu k regionálním potravinám. Po sběru a zpracování výsledků statistickým programem, bude následovat jejich analýza a interpretace, což by mělo vyústit do závěrů a doporučení pro danou školu (jak orientovat výuku, aby její výstupy byly prospěšné pro region ve kterém se škola nachází).

Využití marketingových nástrojů ve zvoleném subjektu
Holá, Andrea ; Vokáčová, Lucie (vedoucí práce) ; Fajčíková, Adéla (oponent)
Cílem práce je zhodnotit využití marketingových nástrojů v konkrétní organizaci a případně doporučit změny ve stávajících marketingových aktivitách. Objektem zkoumání je Centrum pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch. Teoretická část vznikla na základě prostudování odborné literatury a je zde podrobně popsána problematika marketingového řízení a jednotlivých nástrojů marketingového mixu. Práce se dále zabývá odlišnostmi marketingu v neziskových organizacích a komerčních podnicích. Jsou popsány specifika marketingu vztahující se k této oblasti a samotný význam marketingového řízení pro podniky, jejichž cílem není dosahování zisku. Druhá část práce je věnována vlastnímu řešení. Popisuje konkrétní subjekt, reálné využití marketingového mixu a jeho zhodnocení. Zvoleným subjektem je nezisková organizace poskytující sociální služby. Marketingový mix se v tomto oboru liší a je rozšířen o další nástroje, vztahující se k této oblasti. Základní 4P (Produkt, Cena, Místo, Propagace) jsou doplněny o nástroje Lidé, Fyzické prostředí a Partnerství. Podrobnosti o využití jednotlivých nástrojů jsou získány ze studie interních dokumentů a veřejně dostupných informací. V závěru práce jsou uvedeny výsledky vyplývající ze zjištění využití marketingového mixu ve zvoleném subjektu a z výsledků dotazníkového šetření spokojenosti uživatelů. Na jejich základě je vyvrácen předpoklad, že pokud budou analyzovány jednotlivé oblasti marketingového mixu, budou nalezeny nástroje, kterým není věnována dostatečná pozornost, a které se dají vzhledem k cílům podniku zdokonalit.

Vyhodnocení dopadů změn sazeb DPH v České republice
Neradová, Jaroslava ; Stárová, Marta (vedoucí práce) ; Jana, Jana (oponent)
Tato diplomová práce pojednává o dani z přidané hodnoty, která je významným zdrojem příjmů do státního rozpočtu a zároveň nejrozšířenější daní díky své univerzálnosti. V literární rešerši jsou popsány konstrukční prvky této daně včetně celkového představení daňového systému a také je provedena analýza zákonné úpravy platné v České republice. Na tomto základě je charakterizován systém daně z přidané hodnoty s cílem vymezit základní pojmy a principy nezbytné pro hlubší porozumění problematiky. Pro komplexní pohled práce zachycuje také účtování rozdílných případů týkajících se DPH. Praktická část této práce je zaměřena na historický vývoj sazeb v České republice i v Evropě. Je provedena analýza odvodu daně z přidané hodnoty do státního rozpočtu. Dále jsou ve vlastní práci zpracována konkrétní data ze tří společností, jež jsou plátci DPH. Vliv daně z přidané hodnoty na státní rozpočet je posouzen na základě výsledků z dostupných dat. Také jsou diskutovány možné aspekty, které mohou ovlivňovat podnikatelské subjekty. Závěr práce obsahuje poznatky a postřehy vyplývající ze zkoumané problematiky a subjektivní zhodnocení dopadů změn sazeb DPH v širším rozsahu.

Zážitkový kurz jako prostředek rozvoje komunikace mládeže s mentálním postižením
Kroupová, Kateřina ; Zemková, Jaroslava (vedoucí práce) ; Šumníková, Pavlína (oponent)
Bakalářská práce pojednává o možnosti rozvoje sociální komunikace u mládeže s mentálním postižením, která využívá sociální službu osobní asistence. K rozvoji komunikace využívá prostředku zážitkového kurzu. K výzkumnému šetření byl použit dotazník, který prokazuje, že osobní asistence je klienty využívána především ve školním prostředí a při doprovodech. Přes tuto skutečnost je zájem o zážitkový kurz ze strany asistentů značný. Téměř všichni jej považují za možnost, jak svého klienta lépe poznat a zkvalitnit tak poskytovanou sociální službu. Další výzkumné šetření bylo zaměřeno na komparaci individuálních plánů uživatelů sociální služby osobní asistence. V tomto šetření se potvrdila důležitost práce osobních asistentů, kteří mají prokazatelný vliv na rozvoj komunikace a socializaci osob s mentálním postižením. Řízené rozhovory s klienty ukázaly, že společné silné zážitky získané během zážitkového kurzu, přeměněné na zkušenost, mohou vztahy mezi asistentem a klientem pozitivně ovlivňovat. Snadněji pak dosahují cílů zaměřených na rozvoj komunikace, které klientovi usnadňují orientaci ve společnosti. V budoucnu bych všech získaných zkušeností chtěla využít při návrhu a realizaci zážitkového kurzu pro asistenty a jejich klienty v roli lektora zážitkové akce.