Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 125 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Perlinovy šumové funkce pro generování textur
Jakubíková, Radka ; Sysel, Petr (oponent) ; Rajmic, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá teoreticky i prakticky Perlinovou šumovou funkcí, pomocí níž lze generovat procedurální textury. Její algoritmus má hned několik výhod jako je přirozený vzhled, jednoduchost nanášení dvojrozměrných textur na trojrozměrné objekty nebo menší nároky na kapacitu paměti. Z těchto důvodů se dnes tato technika používá velice často v různých obměnách a vylepšeních v počítačové grafice. Nejčastěji se s takto vytvořenými texturami setkáme v počítačových hrách nebo animovaných filmech. Perlinovou šumovou funkcí lze vytvořit procedurální textury jenž působí jako mramor, dřevo nebo tráva. Příklady těchto textur generuje program, který je popsán v praktické části této práce. Tento program byl navrhnut pro jednoduchou prezentaci procedurálních textur vytvořené Perlinovým šumem. Program lze ovládat přes uživatelské rozhraní, v němž uživatel změnou některých parametrů mění vzhled generované textury. Tento program by měl sloužit k prezentaci Perlinova šumu studentům.
Analýza vrstvy nervových vláken na snímcích sítnice s využitím lokálních binárních vzorů
Doležal, Petr ; Harabiš, Vratislav (oponent) ; Odstrčilík, Jan (vedoucí práce)
Tato práce popisuje metodu LBP (Localy Binary Pattern) v jejích různých formách jako nástroj pro analýzu vrstvy nervových vláken jakožto snímků s texturou a bez textury. První část práce se zabývá vrstvou nervových vláken na sítnici oka, výpadky nervových vláken, a především pak možnostmi snímání sítnice pomocí fundus kamery a vlastnostmi takto získaných dat. Druhá část práce popisuje a vysvětluje metodu LBP využívající lokální binární operátory k popisu textury pomocí histogramů. Z takto vzniklých LBP histogramů je získán soubor příznaků. Různými klasifikačními přístupy lze pak určit, zda nové vzorky patří snímku s výpadkem vrstvy nervových vláken. Tímto se zabývá další část práce. Následně je zkoumána korelace příznaků histogramů těchto snímků s tloušťkou vrstvy nervových vláken v témže místě. Metody popisované v této práci byly otestovány na souboru snímků v programovém prostředí MATLAB a dobré výsledky ukazují, že použitá metoda může najít uplatnění v podpoře diagnostiky glaukomových onemocnění.
Modelování realistické postavy
Palguta, Miloš ; Chudý, Peter (oponent) ; Jošth, Radovan (vedoucí práce)
Tento dokument pojednáva o vypracovaní diplomovej práce, ktorá sa venuje problematike modelovania realistickej ľudskej postavy. Cieľom tejto práce je zoznámiť sa s procesom tvorby 3D postavy. Obsahuje rýchle oboznámenie sa s dnešnou grafikou, teoretickú prípravu na tvorbu 3D postavy. Zoznámime sa s rôznymi modelovacími technikami. Podrobne sa tu oboznámime s teóriou Mesh Flow, ktorá je pre dnešné modelovanie organických objektov nevyhnutná. Všetky získané znalosti použijeme pri tvorbe objektu postavy. Postupne prejdeme cez všetky fázy tejto tvorby, teda po modelovaní prejdeme ako teoreticky, tak prakticky cez proces mapovania, textúrovania a skinningu. Ukážeme si ako spojením rôznych programov môžeme dosiahnuť väčšiu rýchlosť, efektivitu a kvalitu pri tvorbe modelu a textúr. V závere tejto práce sa budeme venovať tvorbe programu, ktorý v OpenGL zobrazí nami vytvorenú postavu.
Animovaný skybox v OpenGL
Pavlík, Vít ; Kobrtek, Jozef (oponent) ; Milet, Tomáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou animovaného skyboxu. Cílem práce je demonstrovat metody vytváření skyboxů, především pak metody procedurální. V hlavní části práce jsou rozebrány techniky potřebné pro vykreslení jednotlivých prvků skyboxu. Zaměřuje se na tvorbu barevných přechodů, funkce šumu a na jejich aplikaci. Závěr práce se věnuje rozboru experimentů s nastavením parametrů vykreslování grafického obsahu a implementačním podrobnostem.
Grafické intro 64kB s použitím OpenGL
Milet, Tomáš ; Havel, Jiří (oponent) ; Herout, Adam (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá tvorbou intra s omezenou velikostí. Práce popisuje metody pro omezení velikosti výsledné aplikace. Hlavní část práce popisuje metody pro generování a animaci grafického obsahu. Zabývá se tvorbou textur a geometrie. Další částí jsou fyzikální simulace částicových a elastických systémů.
Zhodnocení jakostních parametrů tepelně opracovaných masných výrobků s přídavkem masa nutrie říční
Tesařová, Nela
Diplomová práce je zaměřená na vyhodnocení vybraných jakostních parametrů u tepelně opracovaných masných výrobků s přídavkem nutriího masa. Dle analýzy chemického složení nutrií maso obsahuje 23,30% sušiny, 20,24 % bílkovin, 2,00 % tuku a 1,00 % minerálních látek. Ztráta masné šťávy u masa z nutrií byla 33 %. Z nutriího masa byly vyrobeny dva druhy masných výrobků – párky a měkký salám. Chemické složení experimentálních nutriích párků bylo 36,65 % sušiny, 17,79 % bílkovin, 16,35 % tuků a 2,51 % soli. Chemické složení experimentálních měkkých salámů bylo 30,04 % sušiny, 14,10 % bílkovin, 13,84 % tuků a 2,10 % soli. U výrobků byly sledovány texturní vlastnosti a barevné vlastnosti. Pevnost párků s nutriím masem stanovená metodou MORS byla u neohřátých 18,25 N. a u ohřátých 20,89 N. Pevnost u měkkých salámů byla 2,16 N. Barevné vlastnosti párků byly měřeny instrumentální metodou na řezu a povrchu. Párky se měřili v ohřátém a neohřátém stavu. Párky na řezu vykazovaly významné rozdíly (p <0,05) v barevných vlastnostech v ohřátém i neohřátém stavu. Párky na povrchu vykazovaly významné rozdíly (p <0,05) ve všech hodnotách pouze v ohřátém stavu. V neohřátém stavu došlo k významnému rozdílu (p <0,05) pouze u hodnoty jasu L*. Mezi měkkými salámy s nutriím masem a kontrolní variantou byly zjištěny významné rozdíly v barevných vlastnostech (p <0,05). Maso nutrie říční je tedy vhodné pro výrobu tepelně opracovaných masných výrobků typu měkký salám a párek bez vlivů na jakostní parametry.
Možnosti využití koření při výrobě šunkového nářezu
Vershinina, Alina ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti využití různých koření, konkrétně kmínu, muškátového oříšku, nového koření a majoránky, při výrobě šunkového nářezu. Cílem práce je zkoumat vliv těchto koření na chuť, aroma a další sensorické vlastnosti šunkového nářezu a posoudit jejich přínos pro zlepšení celkové kvality výrobku. Metodologie zahrnuje sběr vzorků šunkového nářezu s různými přídavky koření, provedení sensorické analýzy a chemického rozboru pro identifikaci a kvantifikaci fenolických látek přítomných v jednotlivých kořeních. Následně budou vyhodnoceny výsledky a diskutováno o jejich významu pro výrobu šunkového nářezu. Výsledky této práce by mohly přispět k lepšímu porozumění využití koření při výrobě masových výrobků a poskytnout podklady pro optimalizaci receptur a procesů v potravinářském průmyslu.
Atraktivita obličeje a barva a textura pokožky
Kolingerová, Agáta ; Pátková, Žaneta (vedoucí práce) ; Pokorný, Šimon (oponent)
Hlavním cílem bakalářské práce je formou literární rešerše shrnout a kriticky zhodnotit dosavadní poznatky ze studia vlivu barev a textury pokožky na atraktivitu obličeje. V první části práce jsou stručně představeny nejprve některé z evolučních pohledů na atraktivitu a poté v minulosti primárně studované aspekty ovlivňující atraktivitu obličeje, tedy symetrie, průměrovost a pohlavně dimorfické znaky. Stěžejní část práce se zabývá další důležitou kategorií rysů ovlivňujících atraktivitu obličeje, a to barvou a texturou pokožky. Mezi probíraná témata patří jednotlivé barevné znaky pokožky (tj. červenost, žlutost, světlost a homogenita barvy), přičemž se tato práce snaží popsat jejich možné spojení se skutečným zdravím či kondicí jedince. Zahrnut je i vliv kultury a pohlaví na percepci těchto znaků. Z oblasti textury pokožky jsou rozebírána témata akné, jizev, zářivosti a vrásek a jejich vliv na vnímanou atraktivitu. Podobně jako u barevných znaků je sledováno možné spojení se zdravím jedince a jsou představena potencionální ovlivnění kulturou a pohlavím. Klíčová slova atraktivita, barva, textura, pokožka, percepce, zdraví
Vliv techniky lovu na vybrané parametry masa
ČERNÁ, Barbora
Cílem diplomové práce bylo porovnání texturních vlastností daňčího masa pocháze-jícího z farmového chovu v závislosti na zvoleném způsobu porážky, dále byl posu-zován vliv pohlaví zvířat a také příkrm matek v laktaci. Začátek literárního přehle-du je věnován chemickému složení masa, dále jsou popsány vybrané technologické a organoleptické vlastnosti masa. V závěru literární části jsou shrnuty informace o farmových chovech zvěře. V praktické části diplomové práce je představen farmový chov daňků rodiny Friedbergerových. Poté jsou uvedeny výsledky z analýzy chemického složení dan-čího masa s následným posouzením výskytu kvalitativních změn v textuře masa v závislosti na sledovaných faktorech.
Komplexní metodika pro nedestruktivní a šetrnou semidestruktivní diagnostiku fyzikálně-mechanických vlastností historických pálených zdících prvků
Cikrle, Petr ; Sokolář, Radomír ; Topolář, Luboš ; Pazdera, Libor ; Anton, Ondřej
Uvedená metodika popisuje základní principy a způsob provádění a vyhodnocování zkoušek zdících prvků určených primárně jako náhrada či doplnění stávajícího historického zdiva. Metodika je určena především pro výběr lícových cihel, které musí mít určité specifické vlastnosti, závislé na prostředí jejich aplikace. Tato metodika je aplikovatelná jak na cihlách starých (použitých, získaných ze zbouraných konstrukcí), tak na nových vyrobených v cihelně, ať už se jedná o běžnou produkci nebo speciálně vyráběné repliky historických cihel. Metodika využívá rozsáhlý soubor zkušebních metod, které však nemusí být vždy v celé šíři využity v závislosti na konkrétních požadavcích na zdící prvky. Novost postupu metodiky spočívá v komplexním zapojení zcela nedestruktivních elektroakustických metod – metody impact-echo, metody rezonanční a metody ultrazvukové impulzové, které posouvají tradiční třídění na výrazně vyšší úroveň. Díky zapojení nedestruktivních zkoušek, jejichž provedení je relativně jednoduché a časově nenáročné, přičemž výsledky jsou u většiny z nich okamžitě viditelné v reálném čase, umožňuje tato metodika provést kvalifikovaný předvýběr souborů cihel vhodných pro náhradu historického zdiva a následně u vybraných souborů provést jejich efektivní třídění a vzorkování, včetně výběru zkušebních vzorků pro ověření fyzikálně-mechanických vlastností cihel tradičními laboratorními metodami. Díky řadě provedených srovnávacích zkoušek (nedestruktivní × destruktivní) na souborech různých cihel z různých období je dokonce možné částečně predikovat trvanlivost (mrazuvzdornost) cihel a provést jejich základní roztřídění do skupin: 1) vhodné pro použití, 2) diskutabilní, 3) zcela nevhodné. Uvedené nedestruktivní zkoušky však mají značný význam i pro posouzení nových cihel, např. pro odhalení textury, která je jednou z hlavních příčin snížené mrazuvzdornosti cihel. Rovněž lze pomocí těchto metod provést třídění cihel přímo ve výrobně (zejména v případě starších typů pecí, kde je poměrně velká variabilita vypálených cihel). V neposlední řadě lze odhalit případnou dodávku špatných (nekvalitních) cihel a zabránit jejich zabudování do stavby. Metodika byla ověřena nejen prostřednictvím velkého množství laboratorních zkoušek cihel různého stáří (cihly gotické, renesanční, barokní, novodobé z 19. století a současné), ale rovněž přímo in situ v rámci rekonstrukce unikátní technické památky – barokního mostu Portz Insel u Mikulova, kde byla přímo aplikována pro výběr náhradních cihel určených pro obnovu chybějících částí mostu (původních barokních, nově vyráběných i použitých ze zbouraných staveb).
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 125 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.