Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25,210 záznamů.  začátekpředchozí25201 - 25210  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.71 vteřin. 

Vliv /kur(Nosema apis) a /kur(Nosema ceranae) na včelstvo
ANDERLOVÁ, Jana
Práce je zaměřena na posouzení vlivu Nosema apis a Nosema ceranae na včelstvo. Literatura obsahuje jen omezenou míru informací o Nosemové nákaze, kterou oba prvoci způsobují, proto je cílem této práce shromáždit veškeré dostupné odborné informace z jednotlivých zdrojů, porovnat je a vyhodnotit. Výsledkem vyhodnocení shromážděných informací pak je, jak tato nákaza ovlivňuje chování včel a jaké má dopady na chov včel. Obsahem bakalářské práce je nejprve obecná charakteristika Nosema apis a Nosema ceranae, jejich výskyt, rozmnožování a vývoj. Následuje popis Nosemové nákazy, jakými preventivními a dezinfekčními opatřeními jí předcházet a jak je možné již zjištěnou nákazu léčit. Z popsaných zjištění o prvoku Nosema apis vyplývá, že tento prvok je v převážné většině prozkoumán. Nosema ceranae je teprve nedávno objevený druh a jeho výzkum ještě nebyl zcela dokončen. Závěrem práce jsou shrnuty nejdůležitější vlivy Nosema apis a Nosema ceranae na včelstvo. Mezi tyto vlivy patří, kolísavý počet jedinců v úlu, nižší výnosy medu, v některých případech úhyn celého včelstva a v neposlední řadě i změněné chování u včel.

Daňová konkurenceschopnost zemí Evropské unie
Konderlová, Beata ; Kubátová, Květa (vedoucí práce) ; Schvábová, Andrea (oponent)
Diplomová práce se zabývá daňovou konkurenceschopností a daňovými systémy zemí Evropské unie. Cílem práce je analyzovat vliv konkurenceschopnosti na růst daňových výnosů u vybraných daní. Analýza je aplikována na osobní důchodovou daň, korporátní daň a daň z přidané hodnoty. Metodou konstantních daňových podílů je celkový růst daňových výnosů ve sledovaném období rozdělen mezi dva vlivy -- vliv konkurenceschopnosti a vliv růstu celkových daňových výnosů. Analytické části předchází charakteristika daňových systémů a daňových mixů. Daňové systémy jsou charakterizovány prostřednictvím jednotlivých daní se zaměřením se na význam těchto daní v daňových systémech. U daňových mixů jsou popsány hlavní faktory, které je ovlivňují, jejich historický vývoj a současné trendy.

Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování?
Sázavský, Jan ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název práce: Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování? Cíle práce: Zhodnocení makrobiotiky jako plnohodnotné náhrady konvenční stravy doporučované prezidiem a správní radou Společnosti pro výživu na základě teoretických přístupů a empirických zjištění. Charakteristika výživových složek a analýza z hlediska jejich vlivu na fyzický a psychický stav lidského organismu. Metoda:Cíle diplomové práce bylo dosaženo pomocí metody kvót, kterou byl proveden výběr výzkumného vzorku. Na základě stanovených kritérií a definovaného počtu zástupců pro výběrový soubor byli vybrání pouze ti jedinci, kteří tato kritéria splnili. Byly analyzovány makrobiotické jídelníčky u tří mužů a tří žen. Údaje získané měřením byly porovnávány s denní doporučenou dávkou. Tento model byl vybrán z toho důvodu, že šlo o nejaktuálnější verzi stravovacího modelu. Výsledky: Makrobiotická strava představuje na základě provedeného výzkumu plnohodnotnou alternativní formu stravování. Toto tvrzení se opírá o provedený výzkum se třemi muži a třemi ženami, kteří předložili k analýze týdenní jídelníčky, jejichž přepočet na nutriční hodnoty byl dostatečně obhájen. Z výsledků výzkumu bylo zjištěno, že na makrobiotiku nelze nahlížet jako na stravování, které nenabízí dostatek energie, celý její princip spočívá právě v nízkoenergetické...

Nové trendy v hotelovém managementu a marketingu a jejich aplikace na vybraný hotelový provoz
Čmelíková, Lucie ; Hesková, Marie (vedoucí práce) ; Řimalová, Radka (oponent)
Práce se zabývá aktuálními moderními trendy v hotelovém managementu a marketingu. Hlavním cílem je navrhnout strategii a marketingový management pro hotel Julian **** Praha. Jako vedlejší cíl je stanoveno provedení marketingového výzkumu spokojenosti zákazníků a situační analýzy hotelu. V teoreticko-metodologické části jsou popsána teoretická východiska pro dané téma z odborných pramenů. Kapitola je rozdělena na dvě části, kdy každá z nich se podrobněji zabývá aktuálními trendy nejprve v managementu, dále pak v marketingu. Následuje charakteristika objektu s vyzdvižením hlavních bodů nezbytných pro přiblížení charakteru hotelu. Na profil společnosti je navázáno jeho podrobnou situační analýzou, která obsahuje PEST analýzu, analýzu konkurenčních sil a analýzu SWOT. Jako poslední kapitola je zařazen projekt marketingového výzkumu zaměřený na hodnocení spokojenosti zákazníků s komunikací hotelu prostřednictvím internetu. Na závěr následuje interpretace výsledků situační analýzy i marketingového výzkumu a doporučení týkající se marketingového managementu hotelu.

Provoz distribuční sítě 110 kV s velkým zastoupením obnovitelných zdrojů
Modlitba, Petr ; Kozák, Miroslav (oponent) ; Toman, Petr (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá problematikou připojování zdrojů rozptýlené výroby do distribuční sítě. V první části práce je popsána metodika výpočtu ustáleného chodu střídavé sítě. Druhá část se věnuje podmínkám připojování zdrojů rozptýlené výroby do distribuční sítě. Ve třetí části je popsána charakteristika zdrojů a sítě 110 kV v uzlové oblasti napájené z transformace 220/110 kV Sokolnice. Na základě zpracovaného simulačního modelu byly provedeny výpočty ustáleného chodu sítě 110 kV uzlové oblasti Sokolnice pomocí výpočetního programu pro analýzu a výpočet elektrických sítí LUG. Cílem bylo ověřit elektrické poměry v síti 110 kV při provozu decentrálních zdrojů. Podle podmínek a pravidel pro připojování zdrojů do sítě 110 kV byly vyhodnoceny možnosti dalšího připojování nových zdrojů do distribuční sítě 110 kV.

Specifika ošetřovatelské péče o nemocného s lymfomem
ŠTOKSOVÁ, Lucie
Bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o pacienta s lymfomem. Pacienti s tímto onemocněním pociťují značnou únavu a jejich stav mohou zhoršovat komplikace spojené s léčbou. Nejčastější komplikace, které se při léčbě objevují, jsou nevolnost, zvracení, průjem a záněty dutiny ústní. Úlohou sestry je efektivní ošetřovatelská péče o pacienta, psychická podpora a dostatečná komunikace. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a na část výzkumnou. V teoretické části je popsána charakteristika onemocnění, léčba a ošetřovatelská péče o pacienta s lymfomem. Ve výzkumné části bylo použito kvantitativního šetření pomocí anonymních dotazníků pro sestry a kvalitativního šetření, kde byly provedeny rozhovory s pacienty. Prvním stanoveným cílem bakalářské práce bylo zjistit informovanost sester o ošetřovatelské péči u nemocných s lymfomem. Druhým cílem bylo zjistit, zda současná ošetřovatelská péče o nemocné s lymfomem přispívá ke zlepšení jejich psychického stavu. K prvnímu cíli byla zvolena hypotéza: Sestry jsou informovány o ošetřovatelské péči u pacientů s lymfomem. Odpověď na tuto hypotézu zní: Ano, sestry jsou informovány o ošetřovatelské péči u pacientů s lymfomem. Ke druhému cíli byla zvolena výzkumná otázka: Jak přispívá ošetřovatelská péče ke zlepšení psychiky u nemocných s lymfomem? Odpověď na tuto otázku zní: Ošetřovatelská péče přispívá ke zlepšení psychiky nemocných možností spolupracovat s psychologem, podporou ze strany zdravotnického personálu a dostatečným informováním pacientů o průběhu léčby a ošetřovatelské péči. Tato práce může sloužit jako doplňující informační materiál pro sestry, které se během své praxe s onemocněním zvané lymfom setkávají, ale i pro sestry, které chtějí získat informace o daném onemocnění. Důležité je, aby sestry své teoretické znalosti aplikovali i v praxi.

The characteristics of Slovak cuisine in a particular case
Štofková, Zuzana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Vaško, Martin (oponent)
Cílem této práce je charakteristika tradiční slovenské gastronomie a ukázka jejího využití v praxi prostřednictvím analýzy provozní činnosti vybrané restaurace. Práce je rozdělena do čtyř tematických částí. První část se zabývá cestovním ruchem a stravovacími službami v teoretické rovině a postavením cestovního ruchu v rámci Slovenska. Druhá část obsahuje krátkou charakteristiku profesních organizací působících v oblasti cestovního ruchu. Třetí část se zabývá přímo tradiční gastronomií, která se rozvinula na slovenském venkově. Je zaměřena na vlivy, které ji ovlivňovaly a na typické používané suroviny. Jsou zde popsány i některé akce spojené s gastronomií, protože tyto akce také tvoří součást cestovního ruchu v zemi. Poslední část práce je zaměřena na celkovou analýzu restaurace Zbojník. V rámci ní je pozornost věnována i nabídce slovenských specialit v jídelním lístku restaurace a porovnání této nabídky s konkurenční restaurací s podobným zaměřením.

Analýza rozvahy a výkazu zisku a ztráty ve firmě TERMOCON s.r.o.
Bauerová, Eliška ; Ezrová, Hana (vedoucí práce)
Základní charakteristika finančních výkazů-rozvahy a výkazu zisku a ztráty. Popis metod horizontální a vertikální analýzy. Charakteristika a činnost společnosti TERMOCON s.r.o. Provedení horizontální a vertikální analýzy rozvah ve společnosti TERMOCON s.r.o. za období 2004-2006. Provedení horizontální a vertikální analýzy výkazů zisku a ztráty ve společnosti TERMOCON s.r.o. za období 2004-2006. Zhodnocení získaných výsledků na základě použitých metod analýz a návrh doporučení pro společnost.

Výzkum spokojenosti zákazníků společnosti Quierro, s.r.o.
Patka, Roman ; Hesková, Marie (vedoucí práce) ; Harantová, Monika (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku spokojenosti zákazníků. Cílem teoretické části je popis základních termínů a oblastí, které se k tématu vztahují. Blíže je definován pojem zákazník, jeho význam pro firmu, především význam jeho spokojenosti. Jsou popsány způsoby měření spokojenosti, analýza spokojenosti stávajících zákazníků, včetně analýzy zákazníků ztracených. Podána je stručná charakteristika firmy, v níž byl realizován výzkum. Výzkum byl koncipován jako smíšený. Kvantitativní výzkum provedený formou dotazníkového šetření ve výzkumném souboru, který tvořilo celkem 179 respondentů, byl doplněn o kvalitativní analýzu hodnocení spokojenosti zákazníků pomocí služby Heuréka. Na základě výsledků výzkumu je v závěru práce uvedeno doporučení pro firmu, v níž byl výzkum prováděn. Doporučení se týká vedle možností změny nabídky služeb a produktů, ale i způsobu realizace hodnocení spokojenosti zákazníků firmy.

Fiskální politika a analýza nezaměstnanosti v regionu Litoměřice
Brůnová, Tereza ; Hřebík, František (vedoucí práce) ; Jitka, Jitka (oponent)
Diplomová práce se zabývá fiskální politikou a analýzou nezaměstnanosti v regionu Litoměřice. V první části jsou shrnuty teoretické poznatky z oblasti fiskální politiky, nezaměstnanosti a trhu práce. Jsou zde popsány zvláštnosti trhu práce, rizikové skupiny na tomto trhu, formy a nástroje fiskální politiky, typy nezaměstnanosti, její dopady a nástroje snižování nezaměstnanosti. V praktické části práce je uvedena obecná charakteristika regionu Litoměřice. Nezaměstnanost v regionu je zkoumána podle věkové struktury, délky nezaměstnanosti, struktury volných pracovních míst a výše dosaženého vzdělání nezaměstnaných osob. Dále je region Litoměřice z hlediska nezaměstnanosti porovnán s ostatními regiony v rámci Ústeckého kraje. Pomocí ekonometrického modelu jsou kavntifikovány vlivy vybraných proměnných na podíl nezaměstnaných osob v regionu Litoměřice. Parametry sestaveného modelu jsou stanoveny na základě čtvrtletních dat z let 2010 - 2015. V závěru praktické části jsou vlivy jednotlivých proměnných modelu vyjádřeny relativně pomocí koeficientů elasticity.