Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23,930 záznamů.  začátekpředchozí23921 - 23930  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.57 vteřin. 

Vzdělávání a gender - příčiny, souvislosti a možná řešení problému genderové nerovnosti
Kubištová, Markéta ; Sycha, Martin (oponent) ; Beneš, Milan (vedoucí práce)
Základním tématem této bakalářské práce je hledání souvislostí mezi biologickým pohlavím člověka, jeho genderem (sociálním konstruktem pohlaví) a postavením ve společnosti. Zjišťuje nejenom příčiny a souvislosti nerovného přístupu k mužům a ženám, ale snaží se nalézt možné způsoby řešení této problematiky, a to pomocí vzdělávání. První kapitola objasňuje základní pojmy a vztah mezi nimi, dále vznik biologického pohlaví člověka a vytváření genderu. Tento pojem vysvětluje jako sociálně podmíněné kulturní rozdíly mezi muži a ženami. Jsou zde rozvedena také některá základní teoretická východiska objasňující konstrukci genderu, a především proces socializace jedince, během něhož se gender člověka tvoří. Cílem druhé kapitoly je přiblížit roli školy a školského systému při zakládání a udržování společenských nerovností. Vysvětluje mechanismy, jimiž se škola podílí na socializaci člověka, se zřetelem na vytváření, resp. posilování genderové identity dítěte. Jako významný faktor posilující tradiční chápání genderových rolí je shledáno působení učitele a jejich přístupu k žákům. Účelem třetí kapitoly je vymezit obsah vzdělávání dospělých, jeho základní principy, cíle a funkce. Je zde kladen důraz na neformální a informální učení dospělých a rovněž tzv. sebeřízené učení. Jako podstatný faktor úspěšného procesu...

Metody výběru informačního systému pro podnik
Kovaličová, Veronika ; Lorenc, Miroslav (vedoucí práce) ; Theodor, Michal (oponent)
Práce se zabývá rozborem postupů a dílčích kroků, které jsou podstatné při výběru informačního systému pro podnik, a to ať už se jedná o nový informační systém, nebo o inovaci systému stávajícího. Úvodní část definuje informační systém a popisuje výhody jeho implementace do pracovních procesů. V teoretické rovině pojednává o informační strategii podniku, jejím významu a způsobu tvorby informační strategie včetně faktorů ovlivňujících její tvorbu. Následně je okrajově popsáno řízení zavedení projektu informačního systému a jeho důležitost při výběru informačního systému. Druhá část práce se zabývá teoretickým vymezením vícekriteriálního rozhodování jako konkrétní metodou výběru informačního systému. V závěru práce je analyzován příklad z praxe, kdy firma rodinného typu Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. je pro potřeby této práce uměle postavena do situace, kdy stojí před výběrem informačního systému. Na tomto příkladu je aplikovaná teoretická základna vymezena v úvodních dvou částech práce, aplikována Saatyho metoda určení vah a metoda vícekriteriálního rozhodování -- metoda bazické varianty.

Vytvoření koncepce adaptace nových zaměstnanců role systémový organizátor na prostředí SAP ve ŠKODA AUTO a.s.
Doupal, Petr ; Bruckner, Tomáš (vedoucí práce) ; Mikát, Vojtěch (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou adaptace nových zaměstnanců ve společnosti ŠKODA AUTO a.s., konkrétně nástupů v rámci Růstové strategie 2018 na pozice systémových organizátorů -- SAP konzultantů. Společnost je dlouhodobě oceňována jako jeden z nejlepších zaměstnavatelů a systém péče o zaměstnance je na výborné úrovni, vznikl však požadavek v oddělení Informačních systémů a organizace přijít s vlastním způsobem, jak adaptovat nové zaměstnance na konkrétní prostředí SAP nad běžný plán ve společnosti. Cílem této práce je tedy zanalyzovat současnou praxi ve společnosti obecně, prezentovat důvody k vytvoření nové koncepce na SAP, navrhnout tuto novou koncepci adaptace a následně ji pomocí feedbackového průzkumu zhodnotit. Práce mimo jiné popíše průběh vytváření koncepce, její administrativu, vysvětlí obsah probíraných témat. V rámci průzkumu se zhodnotí dosavadní výsledky a zjistí názory na prvky koncepce, které by se mohly zavádět později. Veškeré aktivity v tomto procesu autor absolvoval jako praktikant a člen týmu projektu adaptací. Hlavními metrikami práce bude dosažení souhlasu s pokračováním projektu adaptací a eliminace předčasných ukončení pracovních úvazků, kterým má právě správný adaptační proces na SAP zabránit. Nová koncepce adaptace bude přínosem pro firmu, školené zaměstnance (nové nástupy), školitele, tvůrce koncepce i autora a může se stát vzorem pro další oddělení.

Divadelní festivaly v ČR - Letní shakespearovské slavnosti
Müllerová, Barbora ; Tyslová, Irena (vedoucí práce) ; Hanzlík, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na jeden z nejvýznamnějších divadelních festivalů svého druhu na území České republiky -- Letní shakespearovské slavnosti. Největší důraz je kladen na lokalitu Prahy, hlavní scénu festivalu v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu a celkový význam festivalu pro hlavní město. Začátek je věnován historii Letních shakespearovských slavností z pohledu vzniku i vývoje programu. Mnoho prostoru získal marketing, který je nezbytný při pořádání jakékoli kulturní akce. Dozvíme se zde o divadelním festivalu jako specifickém produktu a jak takovému produktu udělat reklamu. Důležitým bodem je návštěvnost festivalu a názory diváků. Další kapitola je věnována financování Letních shakespearovských slavností a možnostem získání finanční i mediální podpory. Práce ukazuje i přípravy a průběh festivalu v praxi. Specifikem tohoto projektu je propojení divadelních představení a kulturní památky, proto se další část bakalářské práce zmiňuje o dějišti a záležitostech s ním souvisejících. Závěrečné části jsou zaměřeny na dramaturgický plán Letních shakespearovských slavností v nadcházejících letech a porovnání významu festivalu nejen v měřítku České republiky.

Jaromir Konecny: life and work
Královcová, Jana ; Haupenthal, Thomas Maria (oponent) ; Bučková, Tamara (vedoucí práce)
Tato diplomová práce představuje německy píšícího autora českého původu Jaromíra Konečného. První kapitola ličí jeho netradiční životopis na cestě k současnému statutu etablovaného spisovatele včetně otázek spojených s jeho emigrací. J. Konečný, který v roce 1982 emigroval z tehdejšího Československa a usadil se v Mnichově, kde žije dodnes, prorazil v SRN v druhé polovině 90. let jako jevištní literát v nově vzniklém literárním formátu "poetry slam". Tomuto fenoménu je věnována druhá, obsáhlejší kapitola mapující jeho vznik, vývoj a charakter v USA, SRN a ČR, i jeho současnou situaci s výhledem do budoucnosti. Závěrečná kapitola tohoto oddílu představuje J. Konečného jako "poetry-slammera". Následující část práce se zabývá dílem Konečného a popisuje jeho vývoj jako spisovatele. Po podrobné komentované bibliografii a kapitole shrnující obsah všech děl následuje kapitola s obecnou charakteristikou Konečného díla, s podkapitolami zabývajícími se knihami pro mládež, autobiografií a tématem sexuality, doplněna o recenze a kritiky jeho knih. Závěrem je sdělena osobní zkušenost autorky této práce s poetry slamem a s J. Konečným a navržena další možná témata k vědeckému zpracování. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Concepts of harmony in five metaphysical poets
Jajtner, Tomáš ; Hilský, Martin (vedoucí práce) ; Procházka, Martin (oponent) ; Mánek, Bohuslav (oponent)
Překládaná dizertační práce analyzuje význam pythagorejské harmonické kosmologie pro způsob vnímání člověka a světa v anglické renesanci. Chápe ji jako klíčový pojem pro renesanční umění, a to zejména pro hudbu a poezii. Postupný rozpad víry v pythagorejský koncept univerzální kosmické harmonie se výrazně projevuje v tvorbě tzv. metafyzických básníků, kteří vedou zápas o udržení její metaforické síly důrazem na vlastní proces své jazykové práce. Tím však postupně dochází k procesu celkové metaforizace světa: úkol básníkův se přesouvá od tlumočení univerzálních pravd o světě a lidském údělu v něm spíše k udržování síly básnického jazyka jako výsostného nástroje této metaforizace. První díl se zabývá teoretickými a historickými předpoklady takového zkoumání. První kapitola analyzuje dva významné koncepty harmonie ve starověku, koncept Hérakleitův a Pythagorův. Význam Hérakleitův není pro renesanci zásadní, přesto - jak se ukazuje v pozdější vlastní analýze - můžeme najít náznaky Hérakleitova pojetí v díle Donneově. Naproti tomu myšlení Pythagorovo je renesanci centrální, a proto je mu v předkládané práci věnována větší pozornost. Je zdůrazněn význam Pythagorova pojetí čísla jako komunikačního prostředku mezi světem pozemských fenoménů a abstraktních idejí. Toto základní filozofické východisko Pythagorejci...

Znečištění zeminy polyaromatickými uhlovodíky pocházející z lokálních topenišť
Šustáček, Jan ; Mikulová, Vlastimila (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent)
Polyaromatické uhlovodíky (PAU) jsou jednou ze znečišťujících látek přírodního prostředí, jejichž hlavním producentem je člověk a s ním spojená lidská činnost. Tyto polutanty vznikají zejména spalováním fosilních paliv a biomasy, dále pak dopravou a průmyslovou výrobou. Z literatury byly získány poznatky ohledně PAU, jejich vlastnostech a skupinových trendech. U hlavních PAU byla nalezena jejich relativní genetická toxicita a byl popsán mechanismus jejich působení na DNA. Na základě literatury byl sestaven žebříček paliv s ohledem na produkci PAU. Byl proveden monitoring oblasti nezasažené průmyslem a dopravou. V obci Bušanovice okr. Prachatice byly odebrány vzorky zemin z povrchového horizontu. Vzorky byly odebrány v roce 2015 na různě vzdálených místech od středu obce. U těchto vzorků byl stanoven obsah základních PAU metodou HPLC. Bylo zjištěno, že největším zdrojem znečištění jsou lokální topeniště spalující pevná paliva, jako je dřevo a uhlí. V odebraných vzorcích byly koncentrace PAU v rozmezí 0,24 až 19,21 mg/kg suš. Tyto hodnoty jsou značně zvýšené oproti očekávání a v Evropském měřítku odpovídají koncentracím běžných ve velkých městech zatížených dopravou nebo průmyslových oblastech.

Systémové zakládání podniku
Živkov, Martin ; Říhová, Zora (vedoucí práce) ; Exnarová, Anna (oponent)
Práce se zabývá problematikou zakládáním společnosti a problémy s tím spojenými z různých pohledů. Tvoří ji šest celků. Podnikatelský plán -- základní kostra podnikání rozebírá cílovou skupinu, obchodní model, cíle podniku, pracovní procesy a finanční plán. Oddíl Analýzy se věnuje rozboru prostředí z několika hledisek, životaschopnosti podnikatelského plánu, problematice nedostatku času, kapitolu uzavírá fenomén štěstí. Právní forma představuje běžné právní formy, posléze jsou shrnuty a zhodnoceny. Kapitola Náležitosti založení se zaobírá postupem založení a vzniku jednotlivých právních forem. Obsah kapitoly Dotace je zřejmý již ze samotného názvu. Podnik a IT popisuje moderní přístup k podnikání a měl by čtenáři přiblížit oblast současných informačních technologií.

Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost ovocných jogurtů
Malina, Lukáš ; Babák, Libor (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá určením aromaticky aktivních látek v ovocných jogurtech. Tyto látky jsou klíčové pro chutnost těchto mlékárenských výrobků. Byly analyzovány dva typy jogurtů, smetanové (8 % tuku) a nízkotučné (obsah tuku menší než 0,1%), s různými příchutěmi, vyrobené v Mlékárně Valašské Meziříčí, spol. s r.o.. Analýza byla provedena s použitím plynové chromatografie s extrakcí analytů pomocí SPME - mikroextrakce na tuhé fázi. V rozdílných množstvích bylo zjištěno šest skupin různých aromatických látek: ketony, aldehydy, organické kyseliny a jejich soli, alkoholy a sulfidy. Tyto sloučeniny mají většinou mikrobiální původ (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus jsou mlékařské jogurtové kultury běžně používané pro výrobu jogurtů), menší množství jsou obsažena v kravském mléce nebo v mlékařských aditivech. Pro zjištění přijatelnosti a chutnosti byly jogurty zároveň senzoricky hodnoceny pomocí pořadové zkoušky, stupnicové metody a párového preferenčního testu. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů a zaměstnanců fakulty.

Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost jogurtů
Malina, Jiří ; Babák, Libor (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení aromaticky aktivních látek přítomných v bílých jogurtech. Tyto látky jsou klíčové pro chutnost těchto fermentovaných mléčných výrobků. Byly analyzovány celkem čtyři typy jogurtů, smetanový (10 % tuku), střednětučný a střednětučný Bio (3 % tuku) a nízkotučný (obsah tuku 0,1 %), vyrobené v Mlékárně Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Analýza byla provedena s použitím plynové chromatografie s extrakcí analytů pomocí SPME - mikroextrakce na tuhé fázi. V rozdílných množstvích bylo zjištěno pět skupin různých aromatických látek: ketony, aldehydy, organické kyseliny a jejich estery a alkoholy. Tyto sloučeniny jsou většinou produkty metabolismu bakterií Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, což jsou jogurtové kultury používané při jejich výrobě. Menší množství jsou obsažena v kravském mléce nebo v mlékařských aditivech. Pro zjištění přijatelnosti a chutnosti byly jogurty zároveň senzoricky hodnoceny pomocí pořadové zkoušky a stupnicové metody. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů a zaměstnanců fakulty.