Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 149 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční opatření u dětských pacientů s Crohnovou chorobou
ČADOVÁ, Andrea
Bakalářská práce se zabývá výživou dětských pacientů s Crohnovou chorobou. Cílem práce je zjistit, zdali jsou rodiče pacientů a samotní pacienti v oblasti výživy dostatečně informovaní a jaký dopad měla Crohnova choroba na stravovací návyky dětí. Teoretická část se zbývá současnou epidemiologií, etiopatogenezí, klinickým obrazem, diagnostickým postupem, možnostmi léčby a podrobněji je zaměřena na léčebnou výživu a dietní opatření. Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo deset dětských respondentů a deset matek. Praktická část se skládá ze tří podkapitol. První z nich je věnována kazuistikám, kde jsou zmíněny základní informace o pacientech, získaných z celkové a nutriční anamnézy. V druhé části jsou vyhodnoceny odpovědi matek respondentů a samotných respondentů na otázky kladené při semistrukturovaných rozhovorech. Poslední část je věnována zhodnocení osmi týdenních jídelníčků a dvou 24h recallům. Z výzkumu vyplynulo, že informovanost rodičů a dětských pacientů ohledně stravování při Crohnově chorobě je dostatečná, avšak některým z nich nebyly zodpovězeny veškeré jejich dotazy. Následkem toho může být pak dohledávání informací na neodborných webových stránkách. U většiny respondentů neměla Crohnova choroba zvláštní dopad na stravovací návyky. Nejčastější změnou ve stravovacích návycích respondentů bylo omezení smažených pokrmů a fast foodů.
Vliv stravy na lidskou psychiku
VESELÁ, Pavla
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku stravování ve spojitosti s psychickými procesy. Cílem bylo zjistit, jakými způsoby na sebe působí strava a psychika. Jsou zde představeny obecné psychologické faktory ovlivňující přijímání potravy, jde o smyslovou jakost potravin a kulturu stolování. V další části se dozvídáme, co je fyziologický a emoční hlad a jaký je mezi nimi rozdíl. Důraz je kladen především na různé psychologické stavy spouštějící psychologické jedení. Významnou kapitolou je také dieta a její působení na naše duševní zdraví. Představeny jsou tři nejčastější a nejznámější druhy diet. Jedná se o ketodietu, krabičkovou dietu a přerušovaný půst. V práci je také věnována náležitá pozornost poruchám příjmu potravy jako je mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatovité přejídání. Závěr je zaměřen na to, co se rozumí pod pojmem stres, jakým způsobem ovlivňuje stres lidské stravování a v neposlední řadě také na vybrané potraviny a byliny, které mohou při stresových situacích přinést značnou úlevu. V práci byla použita analýza vybrané literatury a článků.
Půst a jeho význam pro osobnostní rozvoj
POCHOPOVÁ, Veronika
Práce se zabývá vlivem postu na osobnostní rozvoj člověka. Teoretická část charakterizuje dietu, hladovění a půst. Nahlíží na půst očima nejvýznamnějších náboženství světa, přibližuje jeho motivace, praktiky a cíle. Dále popisuje duševní a duchovní vývoj osobnosti z pohledu psychologie a filozofie, přičemž jej uvádí do kontextu s pedagogickou profesí. Praktická část potvrzuje vliv postu na celkový rozvoj respondentů. Dokazují pozitivní dopad postu nejen na zdraví, zrání lidské osobnosti, transcendentní přesvědčení, ale také na přijetí všeho, co nás obklopuje a čehož jsme součástí.
Zvláštnosti výživy u ulcerózní kolitidy
VÁVROVÁ, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy u osob, které trpí jedním z idiopatických střevních zánětů, konkrétně ulcerózní kolitidou. Teoretická část se zabývá charakteristikou nemoci, jejími příznaky, komplikacemi a léčbou, dále se více zaměřuje na výživu a dietní doporučení v období remise a relapsu. Praktická část je rozdělena na tři části, ve kterých je použita metoda kvalitativního šetření. V první části výzkumu je zkoumáno, jak byli respondenti nemocní ulcerózní kolitidou seznámeni s bezezbytkovou dietou, za pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Ve druhé části výzkumu je zmapováno to, jak se výživa u jednotlivých respondentů liší, prostřednictvím odebrání celkové anamnézy a zhodnocení třítýdenního jídelníčku. A ve třetí části za pomoci nutriční anamnézy, jsou zmapovány potraviny nejčastěji způsobující respondentům potíže. Z výsledků výzkumu vyplývá, že většina respondentů byla edukována lékařem, a ne nutričním terapeutem. Dokonce některým respondentům nebyly zodpovězeny jejich otázky ohledně diety, a tak museli dohledávat informace o dietě na internetu, nebo navštívit nutriční poradnu, protože byli už v riziku malnutrice nebo malnutriční. Příjem energie a živin je u většiny respondentů dostatečný. Respondenti s nedostatečným příjmem energie a živin stravou doplňují energii a živiny sippingem. Dále z výzkumu vychází, že se téměř všichni respondenti stravují racionálně, pouze vynechávají jídla, která jim způsobují obtíže. Nejčastěji to jsou ostrá a kořeněná jídla, ovoce a zelenina se slupkou, grilované maso, samotné mléko a zelí.
Možnosti aktivní regulace tělesné hmotnosti a její využívání u studentů PF
HAIT, Martin
Cílem diplomové práce je zjistit nejčastější způsoby aktivní regulace tělesné hmotnosti u studentů pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Teoretická část diplomové práce se zabývá možnostmi (způsoby) aktivní regulace tělesné hmotnosti. životním stylem, výživou, pohybem, tělesnou typologií, regenerací a psychickou stránkou člověka. Praktická část práce byla realizována pomocí kvantitativního dotazníku, který byl distribuován mezi studenty pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Získaná data jsou zpracována do tabulek a grafů. Závěrem diplomové práce je zpracování výsledků zkoumaného souboru a následná doporučení v oblasti této problematiky.
Úloha fruktosy v akumulaci tuku v játrech
Justrová, Marie ; Kovář, Jan (vedoucí práce) ; Malínská, Hana (oponent)
Mezi metabolické poruchy s neustále se zvyšující incidencí patří i tzv. nealkoholové tukové onemocnění jater (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD). Podkladem NAFLD je patologická akumulace tuku v játrech. Významnou roli v jeho patogenezi hraje dle některých autorů nadměrná konzumace fruktosy. Cílem této práce je snaha o interpretaci dosud publikovaných poznatků o vztahu přijímané fruktosy a ukládání tuku v játrech. Nejprve je popsán metabolismus fruktosy s důrazem na rozdíly oproti metabolismu glukosy. Zmíněny jsou významné účinky fruktosy na metabolismus tuků, sacharidů a nukleotidů. Následuje definice pojmu NAFLD, popis jednotlivých stádií a další klinické charakteristiky tohoto onemocnění. V závěrečné části práce jsou shrnuty výsledky studií zabývajících se touto problematikou a na základě nich je diskutována skutečná míra vlivu nadměrné konzumace fruktosy na rozvoj NAFLD. Konzumace i vysokých dávek fruktosy při izokalorické dietě u zdravých lidí díky účinným kompenzačním mechanismům k akumulaci tuku v játrech nevede. Otázka úlohy fruktosy v nárůstu obsahu tuku v játrech při hyperkalorické dietě není dosud zcela vyřešena, nicméně za jeho hlavní příčinu považuji nadměrný kalorický příjem jako takový a nikoli účinek samotné fruktosy, resp. jejích metabolitů. U obézních lidí dochází v důsledku...
Specifika ve výživě pacientů s chronickým onemocněním ledvin
Holakovská, Lucie ; Vachek, Jan (vedoucí práce) ; Oulehle, Kateřina (oponent)
Chronickým onemocněním ledvin je v současnosti postižena téměř desetina naší populace a představuje problém medicínský i sociálně-ekonomický. Včasný záchyt a odpovídající léčba vedou k oddálení nutnosti náhrady funkce ledvin, snižují tak ekonomické náklady a zároveň zvyšují kvalitu života pacienta. Řadu faktorů, které mají vliv na progresi CKD, lze pozitivně ovlivnit vhodně zvolenou dietou a režimovými opatřeními. Pacienti s CKD musí dodržovat přísná dietní omezení zahrnující mj. snížení příjmu bílkovin. Při zahájení dialyzační léčby je naopak nutné příjem bílkovin ve stravě navýšit, protože dochází mj. ke ztrátám určitého množství aminokyselin do dialyzátu. Zahájení dialýzy je spojeno i se snížením fyzické aktivity a rozvojem katabolismu. Cílem nutriční terapie je udržovat optimální stav výživy nemocného a minimalizovat komplikace spojené s CKD. Úkolem nutričního terapeuta (NT) je edukovat pacienta o správných zásadách diety v predialýze a následně o změnách v dietě souvisejících s přechodem na dialýzu. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjistit informovanost dialyzovaných pacientů o dietních opatřeních. Do výzkumného šetření jsme zařadili 86 pacientů toho času podstupující hemodialyzační léčbu v Klatovské nemocnici. Metodou sběru dat bylo dotazníkové šetření. Výsledky byly zpracovány formou...
Rizika diet u žen středního věku
Plachá, Barbora ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Bakalá ská práce pojednává o rizicích diet u žen st edního v ku (45 - 60 let). Práce je rozd lena na ást teoretickou a praktickou. Teoretická ást obecn charakterizuje období klimakteria, které nastává práv u žen ve st edním v ku. Informuje o základních zásadách racionálního stravování. Zabývá se problematikou nadváhy a obezity a s tím souvisejících reduk ních diet a jejich vlivem na zdravotní stav žen. Na základ odborných poznatk uvádí doporu ení, jak vhodn upravit jídelní ek. Praktickou ástí je dotazníkové šet ení, které je zam eno na stravovací zvyklosti žen a zkušenosti s reduk ními dietami. Jednotlivé výsledky jsou zhodnoceny a diskutovány v záv ru práce. Z výsledk dotazníkového šet ení je patrná nedostate ná informovanost sledované skupiny žen st edního v ku, zejména ohledn zdravotních rizik p i reduk ních dietách.
Dietní systém v nemocnicích ČR: realita a objektivní potřeby
Pokorná, Daniela ; Kohout, Pavel (vedoucí práce) ; Humlová, Renata (oponent)
Příjmení a jméno autora: Pokorná Daniela Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Dietní systém v nemocnicích ČR: realitaaobjektivnípotřeby Vedoucípráce: Doc.MUDr.PavelKohout,PhD. Početstran: 88 Početpříloh: 6 Rok obhajoby: 2011 Klíčováslova: dieta, dietní systém, dietologie, dietoterapie, nutriční terapeut, realita, objektivní potřeby Tato práce pojednává o dietním systému v zařízeních České republiky, speciálně v nemocnicích, se zaměřením na realitu a objektivní potřeby. Je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy, jako je dietologie, dieta, nutriční terapeut a také následně historii, současnost a případnou budoucnost dietního systému na území České republiky. Ve výzkumné části je zkoumána realita a objektivní potřeby zařízení v této oblasti. Pozornost je věnována objektivním závěrům pramenícím z výzkumného šetření a taktéž podnětům a připomínkám k dané problematice obdrženým od odborníků z jednotlivých zařízení. Byly stanoveny tři hypotézy, které byly zkoumány. Uvedená data byla získána ze zařízení typu nemocnice, lázně, domovy důchodců. Jednalo se o základní výzkum kvantitativní, technika výzkumu byla formou dotazníku. Na základě námětů a připomínek jednotlivých zařízení, zkušeností a poznatků byl vytvořen návrh pro...
Vliv pohybové aktivity na redukci tělesného tuku.
Chmurovský, Petr ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název práce: Vliv pohybové aktivity na redukci tělesného tuku Cíle: Hlavním záměrem této diplomové práce je ověřit vliv pohybové aktivity na redukci tělesného tuku ve srovnání s úpravou stravovacího režimu. Metody: Rešerše odborné literatury, tvorba intervenčních programů a jejich realizace, vyhodnocení dat a grafická prezentace výsledků. Výsledky práce: Změna tělesného složení u jednotlivých skupin byla statisticky nevýznamná. Vliv pohybové aktivity na redukci tělesného tuku se nepotvrdil - tato hypotéza byla zamítnuta. Klíčová slova: pohybová intervence, dieta, tělesné složení, chůze, energetický výdej a příjem, pohybová aktivita, motivace, redukce podkožního tuku, sběr a analýza dat, pohybový a stravovací režim

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 149 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.