Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Specifika ve výživě pacientů s chronickým onemocněním ledvin
Holakovská, Lucie ; Vachek, Jan (vedoucí práce) ; Oulehle, Kateřina (oponent)
Chronickým onemocněním ledvin je v současnosti postižena téměř desetina naší populace a představuje problém medicínský i sociálně-ekonomický. Včasný záchyt a odpovídající léčba vedou k oddálení nutnosti náhrady funkce ledvin, snižují tak ekonomické náklady a zároveň zvyšují kvalitu života pacienta. Řadu faktorů, které mají vliv na progresi CKD, lze pozitivně ovlivnit vhodně zvolenou dietou a režimovými opatřeními. Pacienti s CKD musí dodržovat přísná dietní omezení zahrnující mj. snížení příjmu bílkovin. Při zahájení dialyzační léčby je naopak nutné příjem bílkovin ve stravě navýšit, protože dochází mj. ke ztrátám určitého množství aminokyselin do dialyzátu. Zahájení dialýzy je spojeno i se snížením fyzické aktivity a rozvojem katabolismu. Cílem nutriční terapie je udržovat optimální stav výživy nemocného a minimalizovat komplikace spojené s CKD. Úkolem nutričního terapeuta (NT) je edukovat pacienta o správných zásadách diety v predialýze a následně o změnách v dietě souvisejících s přechodem na dialýzu. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjistit informovanost dialyzovaných pacientů o dietních opatřeních. Do výzkumného šetření jsme zařadili 86 pacientů toho času podstupující hemodialyzační léčbu v Klatovské nemocnici. Metodou sběru dat bylo dotazníkové šetření. Výsledky byly zpracovány formou...
Nutriční stav dialyzovaných pacientů během hospitalizace
Jiráčková, Marie ; Vachek, Jan (vedoucí práce) ; Oulehle, Kateřina (oponent)
Ledviny jsou párový orgán, který má v organismu mnoho funkcí. Jsou odpovědné za regulaci vnitřního prostředí, vylučování zplodin metabolismu (dusíkatých metabolitů i cizorodých látek) a sekreci některých hormonů. V teoretické části práce se věnuji stručnému popisu anatomie a fyziologie ledvin a popisu některých renálních onemocnění, s důrazem na akutní a chronické poškození ledvin. Dále pojednávám o možnostech náhrady funkce ledvin a o úpravě stravovacích zvyklostí, pokud se u pacienta některé z onemocnění ledvin rozvine. Praktická část diplomové práce se věnuje problematice nutričního stavu hospitalizovaných pacientů, kteří jsou indikováni k dialyzační terapii. Výzkum probíhal ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, převážně na 1. interní klinice. Výzkumný soubor byl tvořen 17 pacienty, kteří vyplnili dotazník a vedli prospektivní záznam snědených porcí stravy. Na základě propočtu jídelního lístku bylo zjištěno, že většina z pacientů nepřijímá dostatečné množství energie ani základních složek výživy. Příjem minerálních látek, s výjimkou vápníku, průměrně dosahoval doporučených hodnot. Krevní hladina albuminu a minerálních látek v séru odpovídá v průměru referenčním hodnotám, sérové hladiny urey a kreatininu jsou výrazně nadlimitní. Klíčová slova Dialýza, onemocnění ledvin, výživa, dieta při dialýze

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.