Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 45 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Blackbox s PLC a demonstrační úlohou
Frýdl, Lukáš ; Kacz, Peter (oponent) ; Štohl, Radek (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit simulaci včetně vizualizace destilační kolony, která je zaměřená na tepelné děje probíhající v prosté destilaci a destilaci s vodní parou. Vizualizace je zobrazena na HMI panelu, který je umístěn na předních dvířkách vytvořeného rozvaděče. Rozvaděč je realizován jako blackbox. To znamená, že uživatel bude ovládat zařízení bez hlubší znalosti vnitřní struktury. Ověření funkčnosti vlastního řešení proběhlo jak pro hardwarovou část, tak pro softwarovou část. Softwarová část byla odzkoušena na destilaci směsi vody a acetonu. V hardwarové části se testovaly vstupy a výstupy blackboxu.
Charakterizace meziproduktů a odpadních produktů vybraných kvasných výrob
Kilian, David ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na charakterizaci meziproduktů a odpadních produktů vybraných kvasných výrob. Teoretická část práce se zaměřuje na použité suroviny a postup k přípravě kvasu, průběh destilace, získání odpadních produktů a představení hlavních aktivních složek všech produktů. V experimentální části práce byla nejprve provedena charakterizace meziproduktů a produktů z hlediska obsahu cukru, ethanolu a polyfenolu. Všechny extrakty obsahovaly množství polyfenolu a cukru charakteristické pro různé fáze zpracování a výroby ovocných destilátů. Extrakty z různých fází výroby byly porovnány z hlediska obsahu polyfenolů, flavonoidů, glukózy, fruktózy, ethanolu a následně byly popsány změny mezi jednotlivými fázemi. Na závěr bylo navrhnuto řešení dalšího využití odpadních produktů vznikajících při zpracování ovocného kvasu.
Vliv teploty na přípravu asfaltových směsí s vyšším obsahem R-materiálu
Škrobáček, Petr ; Koudelka, Tomáš (oponent) ; Varaus, Michal (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na přípravu R materiálu pro výrobu asfaltových směsí. V rámci práce je sledován vliv teploty přípravy R materiálu na vlastnosti obsahovaného asfaltového pojiva. V teoretické části je představeno asfaltové pojivo jako takové a R materiál. V praktické části je představena samotná příprava materiálu ke zkoušení v laboratorních podmínkách, dále jsou provedeny extrakce a destilace asfaltového pojiva. Na takto získaných pojivech jsou provedeny následující zkoušky: penetrace dle ČSN EN 1426, bod měknutí dle ČSN EN 1427 a zkouška na dynamickém reometru. V poslední části bakalářské práce je provedeno porovnání jednotlivých vlastností vydestilovaného asfaltového pojiva zkoumaných směsí R materiálu s cílem vyhodnotit teploty předehřívání a degradaci asfaltového pojiva na konečné vlastnosti asfaltové směsi s vyšším obsahem R¬ materiálu. Z naměřených výsledků je patrné, že vliv teploty přípravy R materiálu před samotnou výrobou asfaltové směsi má nezanedbatelný vliv na vlastnosti asfaltového pojiva, které je obsaženo v R materiálu. Dále je patrný rozdíl mezi vzorky směsi R materiálu a R materiálem pouze z ložní vrstvy.
Obsah přiboudliny v ovocných destilátech
Borko, Jozef
Přiboudliny jsou typické sloučeniny pro ovocnou šťávu, ale rovněž pro destilační frakce (Luter, úkap, jádro, dokap). Z odrůdy TOPAZ byl připraven kvas, který byl pomocí destilace převeden na zmíněné destilační frakce. Vzorky čerstvé jablečné šťávy a destilačních frakci byly uloženy do chladícího boxu při teplotě - 18 ° C. Analýzy přiboudlin a ostatních látkových složek byly stanoveny SPME / GC / MS. Analyticky zpracované vzorky (zachycené do dutého vlákna) a následnou desorpcí byly rozděleny na kapalinové koloně. Na hmotnostním spektrometry se analytické píky kvantifikovali podle standardů, u kterých je poznána m / z. Ze sumy analytů pro každou analytickou část (šťáva - destilační frakce) byly látky analyticky rozděleny podle chemické skupiny na alkoholy, rozvětvené alkoholy, aldehydy, ketony, estery a terpeny.
Destiláty z hroznů a vín
Šimšová, Hana
Bakalářská práce destiláty z hroznů a vín byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2015-2016. Cílem práce bylo zaměřit se na sortiment destilátů z hroznů a vín ve vybrané části maloobchodní sítě. Práce pojednává o technologii výroby destilátů z hroznů a vín, jakostních parametrech a zákonných omezeních při jejich výrobě. Obsahuje přehled nabízených destilátů z hroznů a vín v maloobchodech Tesco, Albert a Velkoobchodu s nápoji Dios Brno.
Obsah silic ve vybraných druzích léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, které se používají i jako „zelené koření“
Kyselová, Martina
V této práci jsou popsány silice (éterické oleje). Je zde popsáno, co to silice jsou, kde se v rostlině vyskytují, jaké mají vlastnosti a účinky na lidské zdraví. Dále chemické složení silic a způsoby jejich izolace z rostlin. Je zde vypracován přehled nejznámějších druhů siličnatých rostlin, které jsou označovány jako "zelené koření". Součástí práce je i experimentální stanovení obsahu silic u vybraných vzorků, které byly získány ze dvou zdrojů -- od firmy LEROS s.r.o. a z Žabčic -- Polní pokusné stanice AF MENDELU v Brně. Silice byly izolovány metodou destilace s vodní parou. Získané množství bylo porovnáno s požadavky příslušné normy, případně Českého lékopisu na obsah silic.
Receptury pro model destilační kolony
Pleva, Damián ; Knobloch, Tomáš (oponent) ; Štohl, Radek (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je seznámit se s laboratorním modelem destilační kolony a s funkcemi řídicího PLC. Následně vytvořit literární rešerši o standardu 88. A nakonec navrhnout, realizovat a otestovat dávkové řízení modelu destilační kolony.
Bezdrátová komunikace PLC s laboratorním modelem
Maléř, Martin ; Šír, Michal (oponent) ; Štohl, Radek (vedoucí práce)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo vytvořit bezdrátový komunikační kanál mezi programovatelným automatem laboratorního modelu destilační kolony a automatem, jež tento model bude ovládat. K tomu slouží průmyslové bezdrátové moduly a sběrnice ModBus TCP/IP v režimu klient-server. Dále byla vytvořena vizualizace, která umožňuje ovládání zmíněného laboratorního modelu. V závěru bylo vše otestováno.
Výzkum zařízení pro úpravu mořské vody a další aplikace
Hájek, Zdeněk ; Klemeš,, Jiří (oponent) ; Odstrčil, Miloslav (oponent) ; Jegla, Zdeněk (vedoucí práce)
V souvislosti s poměrně rychlým úbytkem zdrojů pitné vody je stále větší zájem zaměřen na odsolování mořské a brakické vody. V budoucnu bude docházet k růstu požadavků na dostatečné množství sladké vody v důsledku zvyšujícího se počtu populace, růstu životní úrovně obyvatel i z důvodu rozšiřování průmyslových a zemědělských činností obyvatelstva. Práce se zabývá aktuální problematikou úpravy mořské vody, a to převážně jejím odsolováním na principu destilace, za účelem vývoje zařízení pro úpravu mořské vody. Záměrem je vyvinutí kompaktního modulového zařízení pro odsolování mořské vody na základě provedení a vyhodnocení experimentálních zkoušek na experimentálním zařízení. Součástí řešení je přehled systémů pro úpravu mořské vody, diskuze konstrukčních a materiálových aspektů, návrh a výroba experimentální jednotky a také konfrontace vypočtených hodnot s výsledky experimentálních měření.
Zvyšování účinnosti vakuového odpařování
Havlásek, Martin ; Máša, Vítězslav (oponent) ; Vondra, Marek (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na experimentální činnost v oblasti zvyšování účinnosti vakuového odpařování. V první části představuje teorii vypařování kapalin a její ovlivňující faktory, dále pak technologii vícestupňové mžikové destilace. Součástí teorie je i přehled dalších využívaných technologií pro odsolování mořské vody a úvod do plánování experimentů. V praktické části jsou zvoleny faktory ovlivňující účinnost zařízení a je pro ně navržen plán experimentu. Po provedení experimentu jsou na základě analýzy navrženy optimální provozní podmínky technologie.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 45 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.